Obavijesti

News

Komentari 22

Ćorić: Turizam nam je donio puno ove godine, ali njegova uloga u BDP-u mora se umanjiti

Ćorić: Turizam nam je donio puno ove godine, ali njegova uloga u BDP-u mora se umanjiti

Ovakva pozitivna stop rasta BDP-a svrstava nas među prvih pet zemalja Europske unije i razlog je za opzimizam i u kontekstu da bi 2021. mogla rastom nadmašiti naša početna očekivanja, rekao je ministar Ćorić

VIDEO

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 16,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine.

Hrvatski BDP porastao 16.1 posto u drugom kvartalu
Hrvatski BDP porastao 16.1 posto u drugom kvartalu

- Ovakva pozitivna stop rasta BDP-a svrstava nas među prvih pet zemalja Europske unije i razlog je za opzimizam i u kontekstu da bi 2021. mogla rastom nadmašiti naša početna očekivanja. Vjerujem da će premašiti premašiti ono što smo projicirali - rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić za N1.

Ekonomski stručnjak: 'Hrvatska je, statistički mjereno, od danas službeno izašla iz recesije'
Ekonomski stručnjak: 'Hrvatska je, statistički mjereno, od danas službeno izašla iz recesije'

- Drago nam je da smo cijelu Hrvatsku javnost izveli na put optimizma jer nam je to doista trebalo nakon 2020. koja je nosila veliko odricanje svih resora, a 2021. bi mogla završiti s jako visokom stopom rasta što će značiti visoke prihode u državni proračun i jako dobar ulazak u 2022. godinu - rekao je Ćorić te dodao da smo u ovom kvartalu bili na razini 2019. godine.

Ćorić je rekao da je bitno gledati kako zadržati visoke stope rasta u daljnjem razdoblju.

- Naravno, ne 16 posto, to je neobjektivno očekivati, no treći kvartal, s onim što se događalo u turizmu, u sektoru usluga i u realnom sektoru nadamo, a nadamo se da će se događati do kraja devetog mjeseca, to bi moglo ponuditi fundamenete za oporavak - rekao je Ćorić.

- Ovako brzi oporavak Republike Hrvatske jasno dokazuje žilavost hrvatskog gospodarstva, koje je nakon jakog vanjskog šoka pokazalo da se itekako dobro može uhvatiti u koštac s takvom krizom. Istaknuo bih vrlo visoku razinu agilnosti dionika u procesu, prije svega mislim na poduzetnike koji su izdržali gotovo nemoguće uvjete. Treba se osvrnuti na činjenicu da smo kao Vlada odradili jako dobar posao - dodao je ministar.

'Uz Mađarsku imamo najbrži rast BDP-a i to je potvrda da se gospodarstvo brzo oporavlja'
'Uz Mađarsku imamo najbrži rast BDP-a i to je potvrda da se gospodarstvo brzo oporavlja'

Kad će reforme?

- U proteklih 10-15 godina dotakli smo zapravo sve komponente potrebnih promjena u Republici Hrvatskoj. Prošla godina i ova nisu bile godine za eksperimente jer smo održavali sustav iznad površine i uspjeli smo. Naredne tri godine koje ne donose značajne političke promjene, su sjajno razdoblje za određene pomake. Itekako smo spremni. Mogu se očekivati pomaci u čitavom nizu resora. U zdravstvu su nužne promjene, to najavljuje i ministar Beroš, u tom smjeru ćemo ići. I u socijalnoj politici možemo očekivati promjene. Idemo za time da snažimo gospodarstvo i izvučemo ga iz ovisnosti o turizmu. Turizam nam je donio ove godine puno i dobra je karakteristika, ali njegova uloga u BDP-u mora se umanjiti. To je smjer u kojem idemo - naglasio je Ćorić.

Danas je najavljeno i kako će kafići od 1. rujna moći raditi i unutra. Znači li to da više neće biti potpora?

- Došao je trenutak da budemo realni, kao i dosad. Smanjenje opterećenja za rad otvorit će dodatni prostor za zaradu i kreiranje pozitivnih rezultata. Vlada će u skladu s budućim mjerama kreirati mjere pomoći sektorima koji su prodisali, a mogu dalje sami -  rekao je Ćorić naglasivši da lokiga može biti jedino ekonomska – ako nema ugroze poslovanja, nema potpora.

Komentirao je i da će javnost na vrijeme biti upoznata, najkasnije do rujna, s otkupima dionica INA-e od mađarskog MOL-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1