Obavijesti

News

Komentari 3

Covid: Francuska od 14. ožujka ukida maske i covid potvrde

Covid: Francuska od 14. ožujka ukida maske i covid potvrde

Francuski premijer Jean Castex rekao je u četvrtak da se od 14. ožujka ukida obveza nošenja zaštitne maske za lice, osim u javnom prijevozu, i covid potvrde

Ipak, covid potvrda ostaje na snazi u medicinskim ustanovama poput bolnica i domova za starije i nemoćne, kao i obveza cijepljenja za osoblje, dodao je.

"Stanje se popravlja zahvaljujući našim udruženim naporima i mjerama koje smo provodili (...), sada su se stekli uvjeti za novu fazu u popuštanju mjera", obrazložio je predsjednik vlade u izjavi za informativnu emisiju na TF1..

Zimski val covida-19 slabi posljednjih tjedana. Gledano po sedmodnevnom prosjeku, broj novozaraženih bio je u srijedu 53.152, a prije tjedan dana više od 70.000.

Smanjio se i pritisak na bolnice, gdje je 2.329 ljudi u kritičnom stanju.

Božinović: Stožer je donio šest novih odluka, ukinuli su covid potvrde za javne ustanove
Božinović: Stožer je donio šest novih odluka, ukinuli su covid potvrde za javne ustanove

Vlada je sve dosad kao mjerilo za ukidanje svih ili dijela covid potvrda, koje su na snazi od 24. siječnja, uzimala pad broja kritičnih bolesnika ispod 1.500.

"Od ponedjeljka 14. ožujka ukidamo covid potvrde na svim mjestima na koje se primjenjivala", rekao je u četvrtak Jean Castex.

Istog dana se "ukida nošenje maske na mjestima gdje je još bila obvezna", što znači "uglavnom u zatvorenom".

No dvije mjere još ostaju na snazi. "Nošenje maske i dalje je obvezno u javnom prijevozu", rekao je. Uz to, covid potvrda se i dalje mora predočiti u "zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne te u ustanovama za prihvat invalidnih osoba koje su posebno osjetljive".

Crna Gora: Pada broj oboljelih, ublažavaju korona mjere
Crna Gora: Pada broj oboljelih, ublažavaju korona mjere

Ostaje na snazi i "obveza cijepljenja za osoblje koje radi u tim ustanovama".

U Sloveniji se ukidaju maske u školama, odobreno cijepljenje i za mlađe od 18

Slovenija od ponedjeljka ukida obvezno nošenje zaštitnih maski u obrazovnom procesu za učenike i studente, a zdravstvene vlasti odobrile su mogućnost cijepljenja protiv covida-19 cjepivom  Pfizer-BioNtecha za mlade u dobi od 12 do 18 godina, potvrdila je slovenska vlada.

Ublažavanje mjera u Sloveniji: Epidemiolozi dali mišljenje
Ublažavanje mjera u Sloveniji: Epidemiolozi dali mišljenje

Odluka o cijepljenju djece slijedi preporuku Europske agencije za lijekove (EMA) koja je prije 10 dana ocijenila da za to ne postoje sigurnosni rizici i da je imunska reakcija kod te dobne skupine  slična kao kod odraslih, pojasnila je infektologinja Bojana Beović novinarima.

 U Sloveniji  su u zadnja 24 sata potvrđene 1823 zaraze koronavirusom, aktivnih slučajeva je još nešto više od 30 tisuća, dok se opća epidemiološka situacija i dalje popravlja, zbog čega je vlada u četvrtak, na preporuku epidemiologa, donijela odluku o ukidanju obveznog nošenja maski u školama.

U Sloveniji bolja epidemiološka slika, slijedi ublažavanje mjera
U Sloveniji bolja epidemiološka slika, slijedi ublažavanje mjera

Broj hospitaliziranih pacijenata je u padu, a ovog su tjedna zatvoreni odjeli intenzivne terapije za covid pacijente u dvije bolnice, rekao je nakon sjednice vlade ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši da je usvojena odluka o prestanku obveze nošenja maski u razredima za učenike i studente.

 To vrijedi za cijelo vrijeme odvijanja odgojno-obrazovnog programa, osim ako je riječ  na primjer o kliničkoj praksi, vježbama i slično izvan škole i fakulteta, pojasnio je ministar.