News

Komentari 0

Crni svibanj u Moskvi: Najviše umrlih u zadnjih deset godina

Crni svibanj u Moskvi: Najviše umrlih u zadnjih deset godina

Moskva je u svibnju ove godine imala 15.713 smrtnih slučajeva, od kojih 5260 u vezi s koronavirusom, što je broj najviši u posljednjih 10 godina, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je 57% povećanje broja umrlih

Ministarstvo zdravstva ruske prijestolnice u srijedu je pojasnilo da je kod 2.757 slučajeva primarni uzrok smrti Covid-19, a kod 2.503 slučaja on je dodatni faktor ali ne i primarni.

Dosad je samo prva kategorija bila uračunata u službenu epidemiološku statistiku. U priopćenju, ministarstvo tvrdi da je život 65.000 teško bolesnih osoba spašen od početka epidemije. Od 2017. do 2019. svibanj nikad nije imao više od 9.998 smrti. Moskva je zadnji put u ljeto 2010. zabilježila toliko mrtvih, kada je grad pogodio toplotni val.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Moscow

Ruske službene statistike u broj mrtvih od koronavirusa uračunavaju samo one koji su umrli upravo zbog Covida-19. U brojnim zemljama, poglavito zapadne Europe, u statistiku ulaze gotovo svi pacijenti koji su u trenutku smrti bili pozitivni na koronavirus. Taj način izračuna mogao bi dijelom objasniti nisku smrtnost koju bilježi Rusija, u usporedbi s drugim zemljama.

Rusija ima, po službenim statistikama, gotovo pola milijuna zaraženih, a 6.358 mrtvih. Precizne statistike nisu poznate za druge ruske regije, ali Moskva je epicentar zaraze i tamo je oko polovice detektiranih slučajeva. Kako bi pojasnile nizak broj mrtvih, vlasti govore o mjerama koje su poduzele, poput zatvaranja granica, reorganizacije bolničkog sustava i masovnog testiranja. Dosad je, kažu, obavljeno 13,5 milijuna testiranja.

FILE PHOTO: A law enforcement officer stands guard outside the closed Moscow Cathedral Mosque

Zadnji puta tako visoki broj umrlih kao u svibnju ove godine zabilježen je u srpnju (14.340) i kolovozu 2010. (15.016). Tada su vrućina i suša dovele do nezapamćenih požara zbog kojih su se Moskovljani tjednima gušili u dimu. Tisuće starijih i osjetljivih osoba umrle su.

Najčitaniji članci