Obavijesti

News

Komentari 16

Crnogorci počinju pregovore s EU. Vesna Pusić: Čestitam im

Neslužbeno su diplomatski izvori iz Europske unije govorili da Carl Bildt koči Crnu Goru kako Srbija ne bi previše zaostajala na putu prema Europskoj uniji

VIDEO

Crna Gora može u petak započeti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, odlučili su danas ministri vanjskih i europskih poslova u Luksemburgu. Odluka o datumu početka pregovora još treba biti potvrđena na Europskom vijeću u petak u Bruxellesu, nakon čega odmah počinje međuvladina konferencija na kojoj Crnogorci otvaraju pregovore.

Zabrinut zbog kriminala

Neke zemlje poput Švedske bile su rezerviranije oko toga treba li Crnoj Gori dati datum početka pregovora, ali i one su dale zeleno svjetlo nakon što je, kao dodatni uvjet za otvaranje poglavlja, zapisano da europski policijski stručnjaci iz Europola trebaju dati svoje izvješće o korupciji i kriminalu.

- Mi Šveđani, ali i neke druge zemlje članice, bili smo zabrinuti zbog pitanja organiziranog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Tražili smo da Europol napravi specijalni izvještaj i to je prihvaćeno – rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. Neslužbeno su pojedini diplomatski izvori iz EU proteklih dana govorili da je Bildt, zbog osobne sklonosti Srbiji, spreman kočiti Crnu Goru kako Srbija ne bi previše zaostajala na putu prema Europskoj uniji, ali drugi diplomatski izvori koji su danas bili u Luksemburgu kažu kako su Bildtovi komentari dobronamjerni.

Sam Carl Bildt je, inače, novinarima spomenuo da je organizirani kriminal na Balkanu za njega velik problem jer “oko 40 posto droge dolazi u Švedsku zapadnobalkanskom rutom”.

Pusić: Čestitam im

Ministrica Vesna Pusić, koja je u Luksemburgu sudjelovala na Vijeću za opće poslove u statusu promatrača, čestitala je Crnoj Gori.

- To je važna odluka jer bilo bi loše da Hrvatska postane članicom Europske unije, a da nijedna druga zemlja u regiji nije u fazi pregovaranja o članstvu – rekla je ministrica Pusić.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...