News

Komentari 0

Crobexi u dnevnom i tjednom plusu; u fokusu i dalje Kraš

Dionica Kraša obilježila je ovotjedno burzovno trgovanje te je njome u ovom tjednu ostvaren promet od gotovo 167 milijuna kuna, a na tjednoj joj je razini cijena u plusu od 41,67 posto

Crobex indeksi Zagrebačke burze u petak su porasli treći dan zaredom, a u nešto većem su plusu i na tjednoj razini, dok je u fokusu investitora i nadalje dionica Kraša, iako uz manji promet nego proteklih dana. 

Iako je tijekom dana rastao i za oko 0,3 posto, čime je u jednom trenutku prešao razinu od 1.900 bodova, Crobex indeks je na kraju trgovanje zaključio na 1.899,75 bodova, što je 0,14 posto više nego jučer. 

Za 0,22 posto, na 1.117,18 bodova, porastao je Crobex10. 

Glavni su indeksi tijekom ovoga tjedna pali samo u srijedu pa su u odnosu na prošli petak u nešto osjetnijem plusu, Crobex za 0,85 posto, a Crobex10 za 1,79 posto. 

Nakon što je protekla dva dana redovni promet dionicama bili po oko 60 milijuna kuna, danas je promet 'splasnuo' na 14,46 milijuna kuna, što je za oko 46,6 milijuna kuna manje nego jučer. 

Najlikvidnija je i nadalje dionica Kraša, s prometom od 9,2 milijuna kuna. Ujedno je i najveća likvidnija gubitnica s padom cijene za 5,56 posto, na 850 kuna. 

Dionica Kraša obilježila je ovotjedno burzovno trgovanje te je njome u ovom tjednu ostvaren promet od gotovo 167 milijuna kuna, a na tjednoj joj je razini cijena u plusu od 41,67 posto. Ukupno je ovoga tjedna protrgovano 208.885 dionica Kraša, ili oko 13,9 posto dionica te tvrtke, a cijena im se kretala od 600 do čak 920 kuna. 

Dionice te kompanije u proteklih desetak dana ponajviše je kupovao Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koja je u ponedjeljak izvijestila da je prešla prag od pet posto. 

Kako je intenzivno trgovanje dionicama Kraša nastavljeno, mediji špekuliraju da Šaranović ne posustaje u namjeri da na slobodnom tržištu kupi što više dionica Kraša. Zadnji službeni podaci Središnjeg klirinško depozitarnog društva pokazuju da je Šaranović, koji dionice Kraša drži na skrbničkom računu Raiffeisen banke, treći najveći dioničar koji drži 6,10 posto dionica hrvatske konditorske kompanije. Taj će udio, očito, i dalje rasti kada se proknjiže dionice protrgovane zadnja dva dana. 

Dionica Kraša u fokusu je ulagača od početka prošloga tjedna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, koji ima 30,73 posto dionica Kraša, najavila ponudu za preuzimanje.

Pritom su iz Pivca napomenuli da su započeli pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša, ali i najavili da, u slučaju da se odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga ne uspostavi, samostalno namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanje Kraša. Kraš ESOP drugi je najveći pojedinačni dioničar, koji drži 18,45 posto dionica Kraša. 

Večernji list danas piše da Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europu, koji je već i prije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da otkupi i njihove.

Ni jednom drugom dionicom danas na Burzi nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Nakon Kraša, po prometu slijede dionice HT-a, kojih je protrgovano za 747,4 tisuće kuna. Cijena im je porasla za 0,62 posto, na 162 kune. 

Veća je likvidnija dobitnica dionica Turisthotela s porastom cijene za 3,25 posto, na 2.540 kuna, uz promet od 681,6 tisuća kuna. 

Dionicama Čakovečkih mlinova cijena je, pak, snižena za 0,77 posto, na 6.450 kuna, a imale su promet od 645 tisuća kuna. 

Više od pola milijuna kuna prometa imale su još samo dionice Valamar Riviere, 511,8 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,27 posto, na 36,80 kuna. 

Među trgovanijim dionicama cijena je pala i dionicama Podravke, za 0,92 posto, na 432 kune, uz promet od 211,1 tisuću kuna. 

Nasuprot tomu, uz promete veće od 300 tisuća kuna, veće su dobitnice dionice Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora s rastom cijene za 5,34 posto, na 1.380 kuna, te Excelsa nekretnina, za 3,35 posto, na 185 kuna. 

Ipak, postotno je najveći porast cijene zabilježila dionica Uljanika, za 11,90 posto, na 94 lipe, a najveći pad dionica Hotela Haludovo, za 10,27 posto, na 3,32 kune. Pritom su njima ostvareni skromni prometi, dionicama Uljanika nešto manje od tri tisuće kuna, a Hotela Haludovo oko osam tisuća kuna. 

 

Najčitaniji članci