News

Komentari 3

'Crveni smo na covid karti, to bi moglo utjecati na pripremu za sljedeću turističku sezonu'

'Crveni smo na covid karti, to bi moglo utjecati na pripremu za sljedeću turističku sezonu'

Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto, i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi

Ove godine ostvaren je izvanredan rezultat u hrvatskom turizmu, međutim zabrinjava što je Hrvatska na karti ECDC-a crvena što bi moglo utjecati na pripreme za sljedeću sezonu, upozorio je u četvrtak u Hrvatskom saboru državi tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

- Ove godine ostvaren je zapažen turistički rezultat, sada smo na oko 75 posto prometa iz rekordne 2019. , u tijeku su i pripreme za sljedeću turističku sezonu međutim zabrinjava što smo na mapi EDCD-a crveni - kazao je Glavina tijekom saborske raspravi o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto, i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi.

Što se tiče samih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Glavina je kazao da se njima produljuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji, izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, do 31. prosinca 2024. godine.

Naime, izdana privremena rješenja važe do kraja ove godine, a kako će proces ozakonjenja trajati izvjesno vrijeme s obzirom na broj podnesenih zahtjeva (oko 15 tisuća) te kapacitete nadležnih tijela - potrebno ih je produljiti.

Time će se omogućiti da ti ugostiteljski objekti, iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s privremenim rješenjima i u sljedećoj turističkoj sezoni pružaju usluge, zapošljavaju i pridonose proračunu, kazao je Glavina.

Izmjenama zakona omogućuje se i pružanje usluga prodaje jela i pića pod istim uvjetima za sve iznajmljivače, brisanjem odredbe koja je uvjetovala pružanje te usluge nedostatkom objekta za posluživanje jela i pića u krugu od 15 kilometara.

Najčitaniji članci