!['Crveni smo na covid karti, to bi moglo utjecati na pripremu za sljedeću turističku sezonu'](https://img.24sata.hr/Q9jL_GYGLs8Oef7gfHl0hL9XQYI=/414x267/smart/media/images/2021-44/pxl-020721-33499192.jpg)
Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto, i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi
News
Komentari 3Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto, i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi
Ove godine ostvaren je izvanredan rezultat u hrvatskom turizmu, međutim zabrinjava što je Hrvatska na karti ECDC-a crvena što bi moglo utjecati na pripreme za sljedeću sezonu, upozorio je u četvrtak u Hrvatskom saboru državi tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.
- Ove godine ostvaren je zapažen turistički rezultat, sada smo na oko 75 posto prometa iz rekordne 2019. , u tijeku su i pripreme za sljedeću turističku sezonu međutim zabrinjava što smo na mapi EDCD-a crveni - kazao je Glavina tijekom saborske raspravi o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto, i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi.
Što se tiče samih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Glavina je kazao da se njima produljuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji, izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, do 31. prosinca 2024. godine.
Naime, izdana privremena rješenja važe do kraja ove godine, a kako će proces ozakonjenja trajati izvjesno vrijeme s obzirom na broj podnesenih zahtjeva (oko 15 tisuća) te kapacitete nadležnih tijela - potrebno ih je produljiti.
Time će se omogućiti da ti ugostiteljski objekti, iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s privremenim rješenjima i u sljedećoj turističkoj sezoni pružaju usluge, zapošljavaju i pridonose proračunu, kazao je Glavina.
Izmjenama zakona omogućuje se i pružanje usluga prodaje jela i pića pod istim uvjetima za sve iznajmljivače, brisanjem odredbe koja je uvjetovala pružanje te usluge nedostatkom objekta za posluživanje jela i pića u krugu od 15 kilometara.