Počinju Dani hrvatskog turizma: Fokus će biti na obrazovanju i zapošljavanju mladih u turizmu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Počinju Dani hrvatskog turizma: Fokus će biti na obrazovanju i zapošljavanju mladih u turizmu

Počinju Dani hrvatskog turizma: Fokus će biti na obrazovanju i zapošljavanju mladih u turizmu

Odlične rezultati u turizmu ove godine smo ostvarili zajedničkim naporima, a na DHT-u i ove godine imamo zanimljiv program uz sudjelovanje stručnjaka iz različitih područja turizma, poručila je ministrica Brnjac

VIDEO

U Župi Dubrovačkoj u četvrtak poslijepodne počinju dvodnevni Dani hrvatskog turizma (DHT), na kojima će se raspravljati o rezultatima i planovima turizma u još uvijek pandemijskim okolnostima, s naglaskom na mlade i radnu snagu u turizmu.

DHT je godišnje okupljanje turističkih djelatnika, koji lani zbog pandemije prvi puta u više od 20 godina dugoj tradiciji nisu održani niti su dodijeljene godišnje turističke nagrade.

Ove godine održavaju se s manjim brojem sudionika nego u "normalnim vremenima" i to u hotelu Sheraton Dubrovnik Riviera u Župi Dubrovačkoj. Najavljeno je oko 500 sudionika, za razliku od predpandemijskih godina kada ih je znalo biti i do dvije tisuće.

DHT organiziraju Ministarstvo turizma i sporta (MINTS), Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Brnjac: Digitalni i zeleni projekti su budućnost održivog turizma
Brnjac: Digitalni i zeleni projekti su budućnost održivog turizma

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila je da je to prilika za razmjenu znanja i iskustava nakon odličnih rezultata sezone.

- Odlične rezultati u turizmu ove godine smo ostvarili zajedničkim naporima, a na DHT-u i ove godine imamo zanimljiv program uz sudjelovanje stručnjaka iz različitih područja turizma. Posebice veseli činjenica da ćemo raspravljati o obrazovanju i zapošljavanju mladih u turizmu, kao i što ćemo sve zaokružiti dodjelom turističkih nagrada kako bismo dodatno potaknuli one koji su svojim trudom, radom i inovativnošću bili primjer svima - poručila je ministrica Brnjac.

S te strane skreće pažnju i na konferenciju koja će se održati u petak - o mladima u turizmu, s fokusom na jednu od najaktualnijih tema u turizmu - nedostatak radnika koji je posebno prisutan zadnjih nekoliko godina.

Brnjac: Pripremali smo se, ali nitko nije očekivao ovaj uspjeh
Brnjac: Pripremali smo se, ali nitko nije očekivao ovaj uspjeh

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić skreće pak pažnju na okrugli stol s domaćim i stranim profesionalcima o iskustvima u pandemiji, koji će najaviti i trendove za iduću turističku godinu, s osvrtom na Hrvatsku kao destinaciju koja je unatoč izazovnim vremenima i pandemiji, ostvaruje odlične turističke rezultate.

- Od početka ove godine do sada bilježimo oko 77 posto turističkog prometa iz 2019., čemu je pridonio i pozitivan trend iz glavne turističke sezone, čime je Hrvatska kao turistička destinacija i ove godine pozicionirana kao najuspješnija i najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. DHT je prilika za podjelu iskustava, ali i očekivanja od turističke ponude i potražnje, kao i za nagraditi pojedince i druge najbolje u turizmu, koji su unatoč zahtjevnim okolnostima, neizvjesnostima i izazovima, svojim radom doprinijeli uspješnoj turističkoj godini - istaknuo je Staničić.

Ljepote Hrvatske nikad pristupačnije i povoljnije. Iskoristite priliku!
Ljepote Hrvatske nikad pristupačnije i povoljnije. Iskoristite priliku!

Na DHT-u će se raspraviti i važnost digitalne transformacije za pružatelje usluga, koji već nekoliko godina kao trend utječe i na sve aspekte turizma, u čemu je pandemija, po ocjeni iz HGK-a, samo sve još 'pogurala' da 'ubace u petu brzinu' i da se uz kreativnost i inovacije dođe do novih rješenja.

- Nove tehnologije su nužna podloga za razvoj 'pametnog' turizma, ali to nije dovoljno nego treba kreirati i nove, dodane vrijednosti turističkim proizvodima. Digitalna transformacija turizma u čvrstoj je vezi s europskim planom oporavka i novim programskim razdobljem, u čijem su fokusu upravo zelena i digitalna tranzicija - naglašava uoči DHT-a predsjednik HGK Luka Burilović.

Iznosi pritom da je od od 2,2 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koliko se usmjerava u turizam, 1,3 milijarde predviđeno za jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma, pa vjeruje da će turističke tvrtke iskoristiti tu priliku i podići kvalitetu usluge i efikasnost poslovanja, a time i produktivnost i konkurentnost.

Na DHT-u u Župi Dubrovačkoj osim turističkih djelatnika očekuje se i nekoliko ministara iz drugih sektora, župani, gradonačelnici i drugi sudionici, kao i premijer Andrej Plenković, koji će se sastati i razgovarati s predstavnicima turističkog sektora te u petak navečer biti i na dodjeli i uručiti neke od nagrada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.
Poginuo motociklist u Zagrebu, promet se odvija usporeno
KOD SLAVONSKE AVENIJE

Poginuo motociklist u Zagrebu, promet se odvija usporeno

Nesreća se dogodila na križanju Slavonske avenije i Ulice Siniše Glavaševića. Trenutno je očevid u tijeku...