Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1048 komentara

"Crvenu zvijezdu petokraku nikako ne bi smjeli zabraniti"

Hrvoje Klasić kazao je kako sve vezano za NDH i ustaški pokret mora biti zabranjeno, no kad su u pitanju simboli socijalizma i Jugoslavije, ovaj profesor povijesti to ne bi zabranjivao

Foto: Screenshot/HRT
1048 komentara

Kako se bliži dan kada bi trebao biti poznat zakonski okvir prema kojemu će Republika Hrvatska tretirati ustaški pozdrav 'Za dom spremni', ali i simbol socijalizma, petokraku, razgovarali smo s profesorom povijesti Hrvojem Klasićem koji je u razgovoru za 24sata iznio svoje viđenje moguće odluke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Klasić kaže kako zvijezdu petokraku, ali i bilo koji drugi simbol socijalizma i Jugoslavije ne bi ukidao ili zabranjivao, dok bi sve vezano za ustaški pokret i NDH sankcionirao i zabranio.

'Svi jugoslavenski simboli moraju ostati slobodni'

- U demokratskom društvu suočavanje s prošlošću je demokratski proces u kojemu trebaju sudjelovati znanstvenici. U takvom procesu, naravno, ne može biti nedodirljivih pojedinaca. Nema poželjne ili nepoželjne povijesti, treba sagledati povijesne činjenice i na temelju njih donijeti odluku koja je pravedna i poštena - kaže Klasić.

Na konkretan upit, treba li zabraniti korištenje petokrake, Klasić rezolutno odgovara - ne. 

- Crvenu zvijezdu petokraku sigurno ne treba zabraniti, kao ni bilo koje obilježje vezano za komunistički period. U toj državi bilo je kršenja ljudskih prava, bilo je i ubojstava i nedemokratskih postupaka, to je činjenica, ali je isto tako činjenica i da je pod križem u ime Isusa Krista počinjen veliki broj zločina kroz inkviziciju i križarske ratove pa nitko nije dovodio u pitanje zabranu kršćanstva. Pod crvenom zvijezdom ginuli su mladi Hrvati i Hrvatice u  Jugoslaviji i Hrvatskoj, nemojmo bježati od te činjenice. I ginuli su zajedno za bolji svijet i bolje društvo. Ako gledamo period Hrvatske u socijalističkoj Jugoslaviji, to je period koji je milijunima ljudi donio bolji život, što ne znači da nije bilo onih koji su patili. Pa i u demokratskoj Americi je bilo onih koji su zbog druge boje kože patili. Isto je bilo i s katolicima u Irskoj. 

'Sve vezano za ustaški pokret moramo zabraniti'

Što se tiče NDH i ustaškog režima, Klasić smatra kako bi sve vezano za taj period trebalo strogo zabraniti.

- Kad govorimo o NDH i ustaškom pokretu, tu govorimo isključivo o zločinačkom režimu koji u Hrvatskoj dolazi na vlast zaslugama Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija. Od samog početka taj kvislinški režim se obračunava ne samo s protivnicima režima nego i s ljudima koji su bili druge nacionalnosti, vjere ili boje kože. Petokraku i pozdrav 'Za dom spremni', kao i sve ostalo vezano uz NDH nikad ne bih dovodio u vezu. Sve vezano za ustaštvo bih sankcionirao. Ako me konkretno pitate, najsretniji bih bio kada te stvari ne bi morali sankcionirati, odnosno kada bi građani bili toliko svjesni da takve stvari uopće ne koriste - kazao je za kraj Klasić.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message