Obavijesti

News

Komentari 123

"Čudi nas da ima investitora koji žele ulagati u Hrvatsku"

"Čudi nas da ima investitora koji žele ulagati u Hrvatsku"
3

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se u petak na konferenciji za novinare pohvalila i napretkom projekta njenog ministarstva zvanog gospodarska diplomacija

VIDEO

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se u petak na konferenciji za novinare pohvalila i napretkom projekta njenog ministarstva zvanog gospodarska diplomacija. Priznaje da se i sami čude da i u ovakvim uvjetima u Hrvatskoj ima inozemnih tvrtki koje ulažu u našu zemlju.

- Želimo dobiti informaciju inozemnih tvrtki koje su se usprkos problemima koje ima Hrvatska ipak odlučile investirati u Hrvatsku kako bismo definirali koje su, uz naše poteškoće, i komparativne prednosti - rekla je ministrica Pusić. 

Kontroliraju učinkovitost rada hrvatskih ambasada

Osim toga kontroliraju učinkovitost rada hrvatskih ambasada. Oni koji nisu zadovoljili dobili su "crveni karton" i pismo opomene.

- Osam pisama je upućeno. Preko 50 diplomatsko konzularnih predstavništva imamo. To ne znači da i drugi ne bi mogli više i jače zapeti. Mi smo stalno s njima u komunikaciji, ali ovo su oni slučajevi koje smo smatrali da ih treba upozoriti na ovaj način - rekla je Pusić.

Za pomoć su im se obratile 872 kompanije

Njezin zamjenik Joško Klisović rekao je kako im se u pola godine, koliko je prošlo od predstavljanja projekta gospodarske diplomacije, 872 kompanije obratilo za pomoć.

- Pružili smo 1532 usluge i generirali 92 izvozne prilike za naše izvoznike. Možete me pitati u kojoj smo vrijednosti doprinijeli pojedinom izvozniku. Vrijednost pojedinog ugovora je poslovna tajna i u pravilu nam to izvoznici ne daju. Ipak 15 tvrtki nam je kazalo i oni u totalu čine oko milijarde dolara izvoza. Sve ostalo vjerojatno nećemo ni saznati jer je to dio njihovih poslovnih tajni - rekao je Klisović. Na pitanje smatra li Pusić da ministri Grčić i Vrdoljak ne rade svoj posao obzirom da je briga o gospodarstvu dio djelokruga njihovih ministarstava, a na kojem sada radi i ministarstvo vanjskih poslova, Pusić kaže: 

- Ništa od ovoga nije posao za jednog ministra. To je posao za cijelu Vladu u kombinaciji sa znanstvenim institucijama.

Naglasila je kako 13 posto hrvatskih izvoznika zapošljava 50 posto svih zaposlenih u hrvatskom gospodarstvu. Spomenula je opće poznate probleme našeg gospodarstva na kojima rade.

Pomoć izvoznicima i investitorima

- Uz sve poteškoće uz koje se suočavamo, postoji cijeli niz stranih tvrtki koje i danas investiraju i rade u Hrvatskoj. Šutnja administracije otežava informiranje. Nedovoljno precizne informacije ili nedovoljno brzo reagiranje pojedinih institucija otežava ljudima poslovanje u Hrvatskoj. Zato smo smatrali da uz naš doprinos poboljšanja investicijske klime, ono što neposredno možemo učiniti, je definirati mogućnosti pomoći našim izvoznicima s jedne strane i s druge strane pomoći onim stranim tvrtkama koje danas investiraju ili su se odlučile investirati u Hrvatsku - zaključila je Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.