Obavijesti

News

Komentari 104

Udario na banke: Počeo je Lov na crveni oktobar, a to sam ja

Udario na banke: Počeo je Lov na crveni oktobar, a to sam ja
2

Lalovac je poručio da banke moraju shvatiti da postoji 300.000 blokiranih građana. Kaže da ne pokušava ući u rat s njima, ali da moraju biti društveno odgovorne

VIDEO

Zadnjih nekoliko dana javnost sam upozoravao na brojne nejednakosti u društvu, prvenstveno djelom uzrokovanim i poslovanjem bankarskog sektora, a danas vidim poruke preko njihovih glasnogovornika da je krenuo "Lov na crveni oktobar" što bi valjda trebao biti ja jer javno govorim o određenim nelogičnostima koje se javljaju u bankarskom poslovanju, izjavio je ministar financija Boris Lalovac odgovarajući na pitanje ima li načina da se smanje ogromne razlike u plaćama s obzirom na podatak da 150 vodećih bankara zarađuje 170 milijuna kuna godišnje.

'Banke moraju biti društveno odgovorne'

- Pokušavamo tražit i partnerski odnos s bankarskom zajednicom da shvate da postoji 300.000 blokiranih građana, kada smo krenuli govoriti o problemima sa švicarskim francima i nakon što je Vlada reagirala s druge strane nije bilo reakcije od strane monetarne vlasti ni bankarskog sektora. Mi ne ulazimo u njihova primanja ni plasmane, ali cijelo vrijeme pokušavam reći, ne ulazeći u nikakve ratove s bankama, da moraju biti društveno odgovorni, da žive, rade i posluju u Hrvatskoj koja već šest godina grca u dugovima, ne samo država nego građani i poslovni sektor - oštro je poručio Lalovac.

Naveo je da je teret kamata kada je riječ o centralnom proračunu iznosi 10,7 milijardi kuna, da građanima rate preko noći rastu od 30 do 60 posto , dok poslovna zajednica plaća kamate od šest do sedam posto.

- Sad treba izvući gospodarstvo iz krize. Ovim modelom koji je do sada bio, teško da ćemo izaći iz krize. Cijelo vrijeme pozivam da oni zajedno s Vladom i građanima pokušaju naći modele restrukturiranja duga te da ne ih ne dovode u dužničko ropstvo - poručio je Lalovac.

VIDEO

'Neću prestati upozoravati na velike nejednakosti zbog njihovog poslovanja'

Bez obzira na poruke koje dobiva iz bankarske zajednice, Lalovac nema namjeru prestati javno govoriti i upozoravati na velike nejednakosti u društvu koji je kaže većim dijelom uzrokovan njihovim poslovanjem.

- To je moja dužnost i kao ministra u Vladi. Predložit ćemo sva zakonska rješenja koja budu u našoj moći bez obzira što će reći Bruxelles, jer radi se o zaštiti hrvatskih građana. U tom dijelu ćemo postupati kao u prošlosti - zaključio je ministar Lalovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 104

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja