Obavijesti

News

Komentari 180

Čuljak je trenirala i Aladrovića za vaših 23.700 kuna, a za Banožića laže ili ona ili MORH

Čuljak je trenirala i Aladrovića za vaših 23.700 kuna, a za Banožića laže ili ona ili MORH
6

I Aladrović i Banožić tvrde da su platili isti iznos za pet mjeseci treninga: 19.000 i PDV. Ali iako MORH kaže da je angažman bivše novinarke trajao do lipnja, ona nam kaže: Tek sam počela, odrađen je manji dio...

VIDEO

Bivšoj novinarki HRT-a Dijani Čuljak kojoj će se ponovno suditi za izvlačenje milijuna kuna, lani je baš dobro krenulo na privatnom poslovnom planu. Njena tvrtka Adepto Media osnovana prije četiri godine, lani je ostvarila 221.000 kuna čiste dobiti na 461.000 kuna prihoda. Prijašnje tri godine, prihodi su bili nešto manji, ali dobit je prve godine osivanja bila tek 9100 kuna, pa je sljedeće godine pala na tek 6500 kuna, dok 2019. godine kreće uzlet s ostvarenih skoro 86.000 kuna dobiti.

Tko priprema Banožića za javne nastupe? Bivša TV urednica koju plaća Ministarstvo obrane...
Tko priprema Banožića za javne nastupe? Bivša TV urednica koju plaća Ministarstvo obrane...

Tvrtka je smještena u stanu od 144 četvorna metra u samom centru grada na koje Čuljak ima pravo doživotnog korištenja nakon razvoda sa suprugom Vladimirom Šelebajom koji je optužen zajedno s njom u aferi Core Media.

Ali kroz te četiri godine nije radila s ministarstvima, dok su je ove godine za medijske treninge uzeli dvojica mladih HDZ-ovih ministara iz Slavonije.

Dijana Čuljak priprema Banožića za javne nastupe

Tjednik Express prvi je otkrio da ju je angažirao ministar obrane Mario Banožić, a sada nam je potvrđeno i da ju je angažirao i Josip Aladrović, ministar rada i socijalne skrbi.

- Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je krajem 2020. godine naručilo uslugu medijskog treninga od tvrtke Adepto media d.o.o.  u vrijednosti 19 tisuća kuna plus PDV. Usluga je konzumirana od kraja 2020. godine do svibnja 2021. godine - odgovorili su nam iz Aladrovićeva ministarstva, ali ni oni nisu rekli što to točno usluge koje pruža Čuljak uključuju iako  je radila i na treningu za medijske istupe sa samim ministrom.

Saznali smo koliko MORH plaća Dijanu Čuljak i koliko dugo radi
Saznali smo koliko MORH plaća Dijanu Čuljak i koliko dugo radi

Koliko plaćaju Dijanu Čuljak?

Iz podataka Državne riznice, vidljivo je da joj je Aladrovićevo ministarstvo isplatilo 23.760 kuna, što odgovara ugovorenom iznosu kada se na uslugu doda PDV od 25 posto.

U državnu službu se inače ne može zaposliti nitko protiv koga se vodi kazneni postupak, ali ovoj dvojici ministara nije problematično ako angažiraju osobu koja je pod optužnicom iste te države.

Tko ne govori istinu?

I ako svoje vježbanje medijskih istupa plaćaju novcem poreznih obveznika. 

No, postoji mala razlika između dvojice mladih HDZ-ovih ministara. S Banožićem smo se navlačili danima da nam odgovori o vrijednosti ugovora i prvotno su skrivali taj podatak, dok je Aladrović odgovorio s iznosom u roku od samo par sati.

A što se tiče angažmana Čuljak u MORH-u, iz odgovora je jasno da ili Banožićevo ministarstvo ili Čuljak ne govori istinu. Njihovi odgovori su dijametralno suprotni  što se tiče trajanja korištenja usluga medijskog treninga.

- Tvrtka Adepto media d.o.o angažirana je u razdoblju od veljače do lipnja 2021. godine, za uslugu podizanja razine komunikacijskih sposobnosti i znanja u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo pri čemu je naglasak bio na selektiranju i uvježbavanju tema iz resora.Ukupni troškovi iznosili su 19.008,00 kuna (bez PDV-a) što iznosi manje o 5.000,00 kuna mjesečno - odgovorili su nam napokon u četvrtak popodne.

Čuljak nam je rekla drugu stvar

Iz tog odgovora je jasno da je sve završeno do lipnja.

Sasvim drugačiji odgovor nam je dala ovaj tjedan sama Čuljak. 

- Posao nije odrađen u cijelosti, već samo mali dio do sada. Račune će MORH-u ispostaviti moja tvrtka ukoliko posao bude obavljen - pisano nam je odgovorila Čuljak  uz napomenu da “nakon 30 godina iskustva u bavljenju novinarstvom, njena tvrtka na tržištu nudi usluge medijskog treninga, odnosa sa javnošću i kreiranja novinarskog i video sadržaja"

Dodala je i da je njena cijena znatno ispod tržišne za uslugu koju je obavila. Dakle, po Čuljak, angažman je tek počeo i traje u ovom trenutku, dok MORH govori da je završio u lipnju.

MORH pokušava zamagliti koliko troši?

Dvije činjenice ipak govore u prilog tvrdnje Dijane Čuljak, te da MORH opet pokušava zamagliti kako troši novce poreznih obveznika. Prva činjenica je da su novinari koji su bili u MORH-u na tiskovnoj konferenciji o samoubojstvu vojnika, vidjeli Dijanu Čuljak. To je bilo 20. srpnja ove godine, dakle skoro dva mjeseca od roka u kojem MORH tvrdi da je ugovor istekao. 

Druga činjenica je da podaci isplata iz državne riznice pokazuju da MORH dosad nije platio niti lipe tvrtki Adepto Media. Zakonski rokovi plaćanja obavljenih usluga u Hrvatskoj su 60 dana, a mogu se produžiti na maksimalno 90 dana.

Boris Ščitar/Pixsell

Da je sve završilo do lipnja, tvrtka Čuljak bi morala biti plaćena za obavljeno najdalje krajem kolovoza. Sredinom studenog, još nisu platili ništa. Ako MORH ne plaća tako sitan iznos pet i pol mjeseci, to znači da krši zakon. Ipak, vjerojatnije je da Čuljak govori istinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je