News

Komentari 23

Curicu (14) silovao ujak, liječnici u Poljskoj odbili izvesti pobačaj: Sramota. Ukinite priziv savjesti!

Curicu (14) silovao ujak, liječnici u Poljskoj odbili izvesti pobačaj: Sramota. Ukinite priziv savjesti!

Više nije pitanje biti liječnik, nego biti čovjek. Ako netko odbije pomoći u takvoj situaciji, neka preispita svoju ljudskost. Poljakinje žive u groznom svijetu, kaže poljski liječnik Maciej W. Socha...

Djevojčici (14) s intelektualnim teškoćama, koju je silovao njezin ujak, bolnice u Poljskoj odbile su napraviti pobačaj, objavili su tamošnji mediji. 

Izazvalo je to zgražanje javnosti u zemlji koja ima jedan od najstrožih zakona u Europi po pitanju izazvanog pobačaja, a koji je legalan isključivo u slučajevima kaznenih djela poput silovanja ili incesta te onda kad je ugroženo zdravlje žene.

Djevojčica, koja nije ni bila svjesna toga da je trudna, bila je žrtva kaznenog djela seksualnog zlostavljanja, no dvije bolnice u regiji Podlasje odbile su izvesti pobačaj. Liječnicima ju je odvela njezina teta koja im je pokazala dokumente tužitelja u kojima se navodi da je četrnaestogodišnjakinja žrtva silovanja te da bi pobačaj u ovom slučaju bio legalan. Liječnici su je svejedno odbili zbog 'priziva savjesti'.

- Odnosili su se prema nama brutalno i neljudski. Rekli su nam 'Ne ovdje, odlazite. Ne znamo gdje. Nije naša briga' - priča teta djevojčice o 'dočeku' u bolnici.

Njezina teta kontaktirala je potom organizaciju za zaštitu reproduktivnih prava Federa, koji su djevojčicu odveli u Varšavu, gdje su joj na siguran način napravili pobačaj.

- Liječnici u Varšavi nisu mogli shvatiti postupke svojih kolega iz Podlasja. Malo je reći da nisu imali suosjećanja. Nemamo riječi kojima bismo opisali svoje ogorčenje - naveli su iz organizacije Federa.

Ministar zdravstva je potvrdio da su dvije bolnice odbile postupiti po zakonu te da je pokrenuta istraga.

Užasnu vijest komentirali su i poljski doktori, ministri, političari...

- Često pričam o raznim teškim slučajevima i bizarnim odlukama liječnika, ali sada ne mogu pronaći riječi ni objašnjenje za takvo ponašanje. Bila je to čista, jasna, formalno-pravna situacija. Bilo je i etički jasno. Svi preduvjeti za prekid ove trudnoće bili su ispunjeni - kaže u razgovoru za Gazeta.pl dr. Maciej W. Socha i dodaje:

- Više nije pitanje biti liječnik, nego biti čovjek. Ako netko odbije pomoći u takvoj situaciji, neka preispita svoju ljudskost. Poljakinje žive u groznom svijetu. Čini mi se da nas ovo što se sada događa približava Iranu, gdje vjera odlučuje, ili El Salvadoru, gdje se žene zatvaraju zbog pobačaja. Korak po korak sve smo bliže tome.

- Takav pobačaj bi se trebao izvesti ili bi trebali biti upućeni na lokaciju gdje je to moguće. Bolnica je prekršila odredbe - rekao je ministar unutarnjih poslova Wojciech Andrusiewicz.

- Sram me za njih jer nisu pomogli djetetu. Ona je prošla dvije traume. Netko ju je prvo silovao, a onda su je odbili oni koji bi trebali pomoći - rekao je ginekolog Artur Plachta za Fakty.

- Taj priziv savjesti je barbarski i neljudski zakon kojeg doktori iskorištavaju. Treba ga ukinuti - kaže poljska političarka Katarzyna Kotula.

- Mlade djevojke pate zbog glupih zakona. Pogledajte kakvu sudbinu ste pripremili za poljske žene. To je sramota - dodaje političar Pawel Krutul.

Najčitaniji članci