Obavijesti

News

Komentari 22

Cvitan uzalud u Saboru: 'Ništa, ipak danas nećemo o vama'

Cvitan uzalud u Saboru: 'Ništa, ipak danas nećemo o vama'
1

Okrivljenici su se iskazali pred sudom da se ne osjećaju krivima. To ne znači da su promijenili svoj iskaz. Kad dođe iznošenje obrane, tada ćemo čuti - rekao je Cvitan o Fimi mediji

VIDEO

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan uzalud je u utorak dolazio u Sabor. Naime, pred Odborom za pravosuđe trebao je predstaviti izvješće o radu DORH-a za 2015. godinu. No, dio vladajućih zastupnika tražio je da se ta točka ukloni s dnevnog reda, jer o istoj svoje mišljenje nije dala Vlada. 

- To je legitimna odluka Odbora i ja sam dužan postupati po toj odluci - rekao je Cvitan na pitanje je li to trošenje vremena. Nema naznaka o tome hoće li za ovaj izvještaj dobiti potporu. 

- Moja dužnost je doći u Sabor i braniti izvješća. To je izvješće o radu svih državnih odvjetništava u Republici Hrvatskoj, dakle to je DORH, to je 15 županijskih, 22 općinska državna odvjetništva i Uskok i tu su izvjesni podaci o stanju i kretanju kriminaliteta i o postupanjima radi zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske. Dakle, izrijekom je u Zakonu o državnom odvjetništvu propisano da se ne raspravlja o pojedinačnim predmetima, a cilj je da Sabor donese određene mjere kao što je to učinio prošle godine, koji bi obvezao druga ministarstva i druga nadležna državna tijela da poduzimaju određene radnje u cilju što učinkovitijeg kaznenog progona počinitelja kaznenih djela i zaštite imovinskih interesa - rekao je. Usput je upitan da komentira i aktualne teme vezane uz njegovu funkciju. Upitan je je li DORH pokrenu kakve istrage po pitanju Ine i MOL-a. 

 - Državno odvjetništvo načelno ne odgovara na pitanje što radi ili što ne radi, u svakom slučaju Državno odvjetništvo postupa sukladno zakonu - kazao je i dodao kako ne može ništa reći o aferi Konzultantica. Nije htio odgovoriti niti znači li to da se u ovom slučaju ne provode nikakvi izvidi.

- Nemojte me to pitati. Znam što govorim. Ne treba s moje strane kao glavnog državnog odvjetnika pdgrijavati neke političke vatre. Državno odvjetništvo se bavi politikom nego se bavi progonom počinitelja - kazao je, a odmah potom odgovorio i na pitanje koliki je utjecaj politike na njegov rad. 

- Nikakav - rekao je. 

Prcelin slučaj je još u radu

Upitan je i radi li DORH na slučaju predsjedničinih izjava o Lozančiću kao Milanovićevu obavještajcu. 

- Isti odgovor na pitanje, mogu kazati da je za nadzor tajnih službi ili SOA-e nadležan Ured vijeća za nacionalnu sigurnost - bio je kratak Cvitan. 

Konkretno nije htio odgovoriti ni o izvidima oko krađe mandata. Što se tiče svećenika Luke Prcele, te ima li u njegovoj izjavi kaznenih elemenata, rekao je da je taj predmet još uvijek u radu. U tijeku su i izvidi vezani za MIG-ove. 

Osvrnuo se i na slučaj Fimi medije u kojem je u ponedjeljak Mladen Barišić promijenio iskaz rekavši da se ne osjeća krivim. 

- Okrivljenici su se iskazali pred sudom da se ne osjećaju krivima. To još uvijek ne znači da su promijenili svoj iskaz. Kad dođe trenutak iznošenja obrane, tada ćemo čuti što će oni kazati - rekao je Cvitan, koji je potom upitan je li to otežavajuće za tužiteljstvo. 

- Tužiteljima je cilj i zadaća da u kaznenom postupku dokažu ono što piše u optužnici, a ja smatram pored siline dokaza koji se nalaze u tom predmetu da će tužitelji dokazati - rekao je i potvrdio da raniji iskaz iz istrage i dalje vrijedi. 
- A dali su iskaz i pred raspravim vijećem - dodao je. 

S obzirom da se stječe dojam da u posljednje vrijeme Uskokove optužnice padaju, usporavaju se ili vraćaju, a slično je i sa istražnim zatvorom gdje se slučajevi sve češće zadržavaju na Županijskom sudu, Cvitan je upitan da to prokomentira. 

- Ja mislim da tu govorimo o dojmu. Činjenica je, što se tiče Uskokovih optužnica, da je 98 posto optužnica potvrđeno, a što se tiče uspješnosti na razini je 94 posto osuđujućih presuda. Prema tome, oni koji govore o tome da padaju optužnice, da se gubi nekakav tempo potpuno su u krivu - zaključio je. 

Predmeti se rješavaju brže nego ikad

Osvrnuo se i na to što je Čedo Prodanović komentirao da im u prilog statistici ne ide slučaj vezan za Marinu Lovrić Merzel. 

- Gospodin Prodanović očigledno ne barata pravim podacima, vjerojatno nije pročitao izvješća, ali to nije bitno. On je branitelj u tom postupku i on ima pravo pričati što hoće. Mi smo nažalost u poziciji da mi ne možemo govoriti otvoreno na način na koji mogu govoriti odvjetnici u konkretnim predmetima - rekao je Cvitan. 

Potom se ponovno osvrnuo na svoje izvješće, odnosno na brzinu rješavanja predmeta.

- Predmeti se rješavaju zaista puno brže nego kada su istragu vodili istražni suci. Imate podatak da je 2014. godine u svibnju na temelju odluke ili stava Vrhovnog suda RH dostavljeno državnim odjetništvima preko 338 predmeta s 888 okrivljenika i u svim tim predmetima istrage su trajale najmanje tri godine. Neke su trajale i 20 godina. Sada su rokovi za provođenje istrage daleko kraći i DORH provodi istragu u zakonom propisanim rokovima - rekao je i dodao da su popravljeni i uvjeti rada državnih odvjetnika. 

Na kraju se osvrnuo na sukob između HDZ-ova Andrije Mikulića i Mostova Mira Bulja, kad je Mikulić pred javnost iznio Buljevu dicinsku dokumentaciju. 

- Pitanje je što je gospodin Mikulić kazao, što je pokazao, a gospodin Bulj, ukoliko smatra da je počinnjeno kazneno djelo ili da je povrijeđeno njegovo pravo privatnosti u najmanju ruku, neka podnese kaznenu priajvu - sugerirao je Cvitan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
POLICIJA GA UHITILA

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije