Obavijesti

News

Komentari 4

Cvrtila dobila važnu presudu, odbijena tužba za klevetu jer je razotkrila kriminal kroz 24sata

Cvrtila dobila važnu presudu, odbijena tužba za klevetu jer je razotkrila kriminal kroz 24sata

Bivši predsjednik gradskog vijeća Davor Kljakić koji je optuženik Uskoka tužio je Adrijanu Cvrtilu za klevetu. Na isti način su odbijene i tužbe čelnika Kutine, pa se stvara važna sudska praksa u zaštiti zviždača..

VIDEO

Sud je odbacio optužbe za klevetu protiv zviždačice Adrijane Cvrtile koju je podnio Davor Kljakić,  bivši predsjednik gradskog vijeća Kutine. Sutkinja Iva Štefan Kuzmić na Općinskom sud u Sisku, danas je na prvom ročištu odmah odbacila tužbu i o njoj se neće ni raspravljati jer se pozvala na europsku Direktivu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Ovo je već druga takva presuda u Hrvatskoj i važna je za sudsku praksu. Pojednostavljeno,  članak direktive kaže da zviždači ne mogu snositi odgovornost za svoje javne istupe, odnosno biti gonjeni za klevetu, odavanje poslovnih tajni i slično ako je to način da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti. Dobili smo i zapisnik koji to dokazuje.  Kljakić je tražio 360 dnevnih dohodaka kazne. 

Podsjetimo, u veljači je sudac Mirko Đukić na isti način odbacio šest tužbi za klevetu koje je protiv Cvrtile podnio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. 

Cvrtila je bila direktorica kutinskog komunalnog poduzeća Eko Moslavina i  prije više od dvije godine je za 24sata javno progovorila o svim političkim uhljebljivanjima koje je morala provoditi u tvrtki. Detaljno je objasnila kako je po političkom nalogu morala zapošljavati politički podobne, djecu vijećnika, a nekima i dizati plaću kako bi oni osigurali potporu u vijeću gradonačelniku. 24sata su objavile niz članaka i snimke koji to dokazuju. Po nalogu USKOK-a su zatim uhićeni Zlatko Babić, ali i dvojica vijećnika i predsjednik gradskog vijeća Davor Kljakić. Podignuta je i optužnica. Babić je izašao iz HDZ-a, a još uvijek vodi Kutinu. I svi ostali su na svojim funkcijama. Cvrtila je dobila otkaz.  

-  Zadovoljna sam presudom što je Općinski sud u Sisku ponovno zauzeo isti stav prema prijavitelju nepravilnosti, a u skladu sa EU Direktivom. Velik je korak što Općinski sud u Sisku zauzima takav stav, jer takav pravni stav pruža "vjetar u leđa" svim prijaviteljima nepravilnosti u Hrvatskoj, da se ipak ohrabre i medijski razotkriju nepravilnosti , a da pritom budu sigurni da neće biti osuđeni za klevetu - poručila je Cvrtila. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.