Obavijesti

News

Komentari 217

'Da smo dječaka smjeli liječiti bio bi živ. Osjećam se poražen'

'Da smo dječaka smjeli liječiti bio bi živ. Osjećam se poražen'
6

ISPOVIJED INUKOVA LIJEČNIKA: Dr. Goran Palčevski iz Rijeke preklinjao je roditelje dječaka da popuste i pristanu na kemoterapiju. Otac nije htio ni čuti za to

VIDEO

Dječak je u petak navečer stigao u riječku bolnicu u strašnom stanju. Bio je na izmaku snaga, slab, pun podljeva, na rubu snaga, grčeći se od boli. Jadnik, nije izdržao niti dva sata. Preminuo je u strašnim mukama.

U bolnicu ga je mjesec dana prije, 5. kolovoza, primio predstojnik klinike Goran Palčevski.

- Ja sam osobno prvog dana razgovarao s ocem, apelirao sam na njega te ga pokušao urazumiti i predočiti mu koliko svojim stavom dovodi u opasnost život djeteta. U konačnici taj njegov stav je bio i koban za dijete. Da je dijete ostalo kod nas, djetetu bi se sigurno pomoglo i uvjeren sam da u konačnici do ovako neželjenog ishoda ovako brzo ne bi došlo - pojašnjava prof. Goran Palčevski. 

U riječkoj bolnici nerado govore o slučaju, ali ipak doznajemo što je dječakov otac “odbrusio” pročelniku klinike na molećive pozive da dopusti da pomognu i liječe dječaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nemojte me više nagovarati jer, što me više i upornije budete nagovarali, to ću ja biti tvrđi u odbijanju - kazao je otac pročelniku Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a, nakon čega je potpisao da ga na vlastitu odgovornost vode izvan bolnice. 

Dogovor je, doznajemo u bolnici, s obzirom da je slučaj u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva, da se ne komentiraju nikakve činjenice niti iznose u medijima bilo kakve stvari i iz poštovanja prema preminulom dječaku. 

Tog četvrtka, 6. kolovoza, 30-ak sati nakon što je bio u dobrim rukama predanih i najstručnijih liječnika Odjela za pedijatriju, roditelji su malog Inuka iz bolnice odveli ravno k iscjeliteljici. Nakon mjesec dana teških muka i patnji s opakom galopirajućom bolesti, prošle subote su se ugasili svi njegovi dječački snovi.

Nitko još ne može vjerovati da dječaka više nema

Vijest o smrti malog Inuka doslovce je šokirala sve u dječjoj bolnici u Rijeci, ali i cijeloj zemlji.

- Kad sam čuo da je dječak preminuo, osjećao sam se loše, prazno i jednostavno potišteno. Jer znate da ste uložili golemi trud u nešto, a niste postigli rezultat. Osjećao sam se poraženo – priča sjetno predstojnik klinike Palčevski. 

Dodao je da se nikad s ovakvim slučajem nije sreo. Kaže da su svi liječnici koji su bili u kontaktu su molili i preklinjali roditelje da ostave dijete na hospitalnoj obradi.

Nisu ni završili s dijagnozom

- Moram reći da kod djeteta zbog protivljenja roditelja u konačnici nije niti napravljena konačna dijagnoza nego je ona započeta. Mi smo se s vrlo velikom vjerojatnošću bili približili osnovnoj dijagnozi. Roditeljima je zbog toga predloženo i savjetovano da dijete ostane kod nas, međutim, kako su oni na svoju odgovornost uzeli dijete a nije postojala nikakva mogućnost zadržavanja djeteta, konačna dijagnoza nije napravljena do kraja. Dijete je kod nas bilo 5. i 6. kolovoza, ukupno između 24 i 32 sata. Roditelji su 6. kolovoza dječaka odveli iz bolnice. Oni su potpisali da ga vode van, što mi imamo u svojoj arhivi i pokazano je svim službama. Moja pisana očitovanja išla su na niz adresa u nekoliko navrata. Moram istaknuti da su moji ljudi visoko profesionalno postupili u cijelom slučaju i da su djetetu željeli samo najbolje, kako za njegova, prvog boravka kod nas i za njegova nažalost zadnjeg boravka, gdje je i završio svoj život. Tijekom tih mjesec dana mi smo doslovce svakodnevno razgovarali o tom slučaju, a ja sam osobno dnevno sat do dva provodio u kontaktu s raznim službama oko tog djeteta da mu se pomogne neovisno što nije bio kod nas – pojašnjava predstojnik Palčevski.

'Ništa ga sad neće vratiti'

Naši sugovornici u riječkom KBC-u s kojim smo u srijedu razgovarali su uvjereni da bi mali Inuk bio živ da je sustav koji je štitio interese dječaka bio učinkovitiji. Nikakve kaznene prijave protiv neodgovornih roditelja i inih službi neće ga vratiti među žive.

- Poručio bih ljudima da ne budu toliko nepovjerljivi u zdravstveni sustav nego da sustavu vjeruju. Sustav možda nije savršen i svatko će možda naći neku svoju opasku, neku svoju primjedbu i primjer kada nešto nije funkcioniralo kako treba, ali u principu sustav dobro funkcionira i mislim da imamo zdravstveni sustav koji je na razini zapadne Europe – pojašnjava Palčevski. 

Iz Centra za socijalnu skrb Krk jučer su rekli kako nisu poduzeli nikakve mjere da se obitelji oduzme drugo dijete, odnosno kćer. Rekli su da poduzimaju sve mjere kako bi zaštitili curicu. 

Majka pokojnog dječaka, Hana G. jučer nije bila dostupna za razgovor, a otac Viktor B. kratko je komentirao: “Danas mi je još gore nego jučer. Morat ću popiti tabletu za smirenje”. 

Inuk je pokopan u utorak na groblju u Omišlju na Krku.

Obdukcija još nije gotova

Protiv roditelja je podignuta kaznena prijava za povredu djetetovih prava. Centar za socijalnu skrb čini sve za kćer. I Državno odvjetništvo istražuje odgovornost roditelja za smrt dječaka.

Roditelji nisu dopustili 

Pročelnik Palčevski kaže da zbog protivljenja roditelja na kraju nije postavljena konačna dijagnoza bolesti kod dječaka.

Bilo je prekasno za pomoć

Inuka su roditelji doveli oko 1.30 sati u noći na subotu. Nije izdržao niti dva sata, preminuo je.

'Nitko ih nije vidio u selu'

U mjestu Lič u Gorskom kotaru je Inuk navodno proveo svoje zadnje dane u životu. Susjedi i mještani šute o svemu.

Suze, jecaji i bol za dječaka

Dječaka je na vječni počinak ispratilo dvjestotinjak prijatelja i članova obitelji. I danas tamo vlada golema tuga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava