News

Komentari 3

Dačićev i Vučićev koalicijski partner osumnjičen za podvođenje maloljetnih curica

Dačićev i Vučićev koalicijski partner osumnjičen za podvođenje maloljetnih curica

Dragan Marković Palma zanijekao je optužbe nazivajući ih "najgnusnijim lažima koje je ikada čuo", te najavio da će osobno od tužiteljstva zatražiti istragu

Više javno tužiteljstvo u srbijanskom gradu Jagodini pokrenulo je u utorak predistražni postupak u povodu optužbi da je lokalni gradonačelnik i vođa stranke iz srbijanske vladajuće kolacije Dragan Marković Palma sudjelovao u podvođenju malodobnih djevojčica u jednom jagodinskom hotelu.

Aferu je u ponedjeljak potaknula potpredsjednica oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, ustvrdivši kako je "podvođenje žena, djevojaka i djevojčica gotovo svakodnevica u Jagodini, privatnom gradu Dragana Markovića Palme", koji je predsjednik Skupštine Jagodine i koalicijski partner vladajuće koalicije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Tepić je novinarima prikazala video-snimku na kojoj muškarac, čije lice je sakriveno i glas promijenjen, navodi kako je svjedočio tim događajima, radeći u lokalnom hotelu u Končarevu kod Jagodine.

Marković je zanijekao optužbe nazivajući ih "najgnusnijim lažima koje je ikada čuo", te najavio da će osobno od tužiteljstva zatražiti istragu.

Viši javni tužitelj u Jagodini Radoslav Vučković potvrdio je srbijanskim medijima da zasad ima informacije samo s tiskovne konferencije "pa je tužiteljstvo iskoristilo mogućnost i postupilo na osnovi vijesti".

Vučković je, navodeći kako je počelo prikupljanje potrebnih obavijesti u sklopu predistražnog postupka, rekao i da tužiteljstvo postupa i temeljem inicijative Dragana Markovića koji je također zatražio da se "detaljno prikupe obavijesti".

Prema današnjim saznanjima portala beogradskog lista "Blic", tužitelj je rekao kako trenutno nema elemenata ni za jedno kazneno djelo niti  ijednog konkretnog počinitelja jer je "više označenih osoba". "U okviru predistrage u policiji će biti saslušani svjedoci", najavio je viši javni tužitelj u Jagodini.

Marković je odbacio optužbe Marinike Tepić, a iz Jagodine su medijima u utorak upućena priopćenja da je navodni svjedok zapravo lažni svjedok i da živi u Beogradu i član je SSP-a i njen prijatelj .

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Koordinacijskog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocijenila je kao "sramotno i strašno" ako je Marinika Tepić znala za slučajeve "zlostavljanja i podvođenja djevojaka, a da je o tome je šutjela".

Uprava Grada Jagodina, čiji je Marković gradonačelnik, priopćila je da će tražiti od tužiteljstva "da utvrdi kredibilnost svjedoka i njegovo psihološko stanje", a u priopćenju istaknula kako se potvrdila narodna izreka "u laži su kratke noge".

Nova afera u Srbiji potaknula je reakciju brojnih nevladinih udruga, civilnog sektora i oporbenih političkih organizacija koje, skoro bez iznimke, zahtijevaju "hitnu i detaljnu istragu" o tvrdnjama koje teško optužuju pojedine političke čelnike i dužnosnike. 

Srbijansku vladajuću koaliciju čine Vučićeva Srpska napredna stranka te Socijalistička partija Srbije, Ivice Dačića, čiji je koalicijski partner Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, a pridruženi su joj Savez vojvođanskih Mađara, te neke manje stranke poput Pokreta socijalista, Aleksandra Vulina, Srpske napredne partije Nenada Popovića i stranke umirovljenika.    

Najčitaniji članci