News

Komentari 0

Dalaj Lama: Kineski čelnici ne razumiju kulturnu raznolikost

Dalaj Lama: Kineski čelnici ne razumiju kulturnu raznolikost

Kad je riječ o Tibetu i također Xinjiangu, mi imamo vlastitu jedinstvenu kulturu, a uskogrudniji čelnici Komunističke partije ne razumiju kulturnu raznolikost, rekao je

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama kritizirao je u srijedu kineske čelnike ustvrdivši da oni ne razumiju kulturnu raznolikost u Kini i da glavna etnička skupina Han ima preveliku kontrolu.

Ali isto je tako naglasio da nema ništa protiv "kineske braće i sestara" kao ljudi te da općenito podržava ideje koje zagovaraju komunizam i marksizam.

Dalaj lama (86), sudjelujući na novinskoj konferenciji u Tokiju putem interneta, odgovorio je na pitanje treba li međunarodna zajednica razmotriti bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog represije nad manjinama, uključujući u Xinjiangu.

"Poznajem čelnike Komunističke partije od Mao Zedonga. Njihove ideje su dobre. Ali ponekad vrše prestrogu kontrolu", rekao je iz svoje baze u Indiji, dodajući da je mislio da će se stvari u Kini promijeniti pod novom generacijom vođa.

"Kad je riječ o Tibetu i također Xinjiangu, mi imamo vlastitu jedinstvenu kulturu, a uskogrudniji čelnici Komunističke partije ne razumiju kulturnu raznolikost". 

Napomenuvši da se Kina ne sastoji samo od etničke skupine Han, nego i od drugih skupina, dodao je: "Narod Han zapravo ima preveliku kontrolu".

Peking smatra da je Dalaj lama, koji je pobjegao u Indiju 1959. nakon neuspjele pobune protiv kineske vladavine, opasan separatist. 

Na pitanje u vezi Tajvana, koji je u fokusu jačanja vojne napetosti u regiji, rekao je kako misli da je taj otok pravi čuvar drevne kineske kulture i tradicija, jer je matična Kina "previše ispolitizirana".

Premda ne planira sastati se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kazao je da bi rado ponovno posjetio Kinu da vidi stare prijatelje jer stari, ali ne i Tajvan jer su odnosi između Tajvana i Kine "prilično delikatni".

"Radije sam ovdje u Indiji, na miru", rekao je.

Na kraju je istaknuo kako vjeruje da sve religije imaju istu poruku.

"Sve religije prenose poruku ljubavi i koriste različita filozofska gledišta. Problem je sada što političari, neki ekonomisti... iskorištavaju te religijske razlike. Religija je sada također ispolitizirana, to je problem". 

Najčitaniji članci