Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Dan s Dalaj-Lamom uči sreći: Kad gubite, ne gubite i pouku

Dan s Dalaj-Lamom uči sreći: Kad gubite, ne gubite i pouku

Tenzin Gyatso, kako mu je monaško ime, slijedi zavjet jednostavnosti i suzdržava se od materijalnoga jer ono sputava duhovni rast. Dalaj-Lama 14 dobio je Nobelovu nagradu za mir...

VIDEO

Kada umre dalaj-lama, visoki se redovnici raziđu zemljom i kreću u potragu za novim poglavarom, i pritom ne traže među mudracima i onima koji ih uvjeravaju da su “najbolji za taj položaj“ nego zaviruju u kolijevke, krevetiće ili majčino naručje u kojem spava nevino novorođenče čija je sudbina, a ne izbor, da postane novi dalaj-lama. I nije pritom važno kakvog je dijete podrijetla.

Tako je na Tibetu od 1578., kad je mongolski vladar Altan-kan udijelio Sonamu Gyatsou, poglavaru samostana Drepung, najistaknutijem lami u tadašnje vrijeme titulu dalaj-lame.

Od tada se traži novi dalaj-lama među najmlađima, točnije, traži se u kojem se djetetu krije reinkarnirani Avalokitešvara, bodhisatva poznat po snazi suosjećanja. Otkrije se tako što odabrano dijete prepozna predmete koji su pripadali umrlom dalaj-lami. 

Ako ih prepozna, tada ga odvode u Lhasu, gdje ga do odrasle dobi poučavaju ostali visoki lame. Potraga za odabranim djetetom traje i po nekoliko godina, ali je za sadašnjim, 14. po redu, bila olakšana s nekoliko znakova. Smjernica za traženje bila je to što je pokojnik nakon balzamiranja navodno čudesno okrenuo glavu prema sjeveroistoku, u čemu su svećenici prepoznali smjer u kojem trebaju poći u potragu. 

Duhovna veza s prošlošću

Osim toga glavni je redovnik imao viziju u kojoj je vidio kuću: jednokatnicu sa specifičnim žljebovima i opločenjem. Četiri godine poslije redovnici su našli kuću koja je savršeno odgovarala opisu u selu Taktser, i u njoj je živio dvogodišnji Lhamo Dondrub. Bila je 1937. i u toj je kući na samom rubu Tibeta živjela zemljoradnička obitelji.

Djetetu su darovali relikvije i igračke i on ih je vrlo ozbiljno uzeo u ruku, savršeno odabravši predmete pokojnog lame. Sadašnji dalaj-lama 14. je po redu i smatraju ga reinkarnacijom 13. dalaj-lame, službeno je priznat za dalaj-lamu kad mu je bilo 15 godina i tad je dobio monaško ime Tenzin Gyatso. 

GradMaribor

Iako je nasljednik duge i nepopustljive tradicije, današnji se dalaj-lama suočio s mnogima izazovima o kojima njegovi prethodnici nisu mogli ni sanjati u čemu su se pokazale njegova duhovnost, mudrost i posebnost. Poglavari su oduvijek bili suočeni s oštrim napadima neistomišljenika. 

Naime sam bi izbor pratile političke hijerarhijske manipulacije, a u borbama za vlast u vrhu tibetanske budističke hijerarhije bilo je tijekom povijesti ubijeno pet dalaj-lama. Razlog za to je što su u dijelom samostalnoj državi, a dijelom u autonomnoj jedinici u sastavu Kine, dalaj-lame imale i svjetovnu vlast.

Počevši s petim dalaj-lamom, pa do 14. dalaj-lama je zime provodio u poznatoj palači Potala, a ljeta u palači Norbulingk. I nastavilo bi se to u vječnost da Kina nije zakoračila u Tibet. 

Život u egzilu

Godine 1951. Dalaj-Lama Četrnaesti i tibetanska vlada bili su pod pritiskom da prihvate sporazum sa 17 točaka za mirno “oslobođenje“ Tibeta, kojim je postala formalno uključena u Narodnu Republiku Kinu. Bojeći se za svoj život nakon pobune na Tibetu 
1959., Dalaj-Lama bio je prisiljen potražiti utočište u Indiji, nakon čega je indijski premijer dopustio njemu i njegovim sljedbenicima da ostanu.

Od toga trenutka Dalaj-Lama živi u egzilu u Dharamsali, državi Madhya Pradesh u sjevernom dijelu Indije, gdje je uspostavljena tibetanska uprava u egzilu, a pored toga tu su izbjeglice sagradile škole i budističke hramove. 

Te su povijesno društvene okolnosti učinile Dalaj-Lamu vidljivijim i ostatku svijeta, više nego jednog prije njega, čak i onom dijelu koji nije poznavao i razumio budizam. Tom je otvaranju posve sigurno pridonijelo jedno iskustvo iz mladosti, točnije susret koji je otvorio Dalaj-Lami prozor prema svijetu.

Bio je to susret s jednim od prvih Zapadnjaka kojeg je mladi Dalaj-Lama upoznao – s austrijskim alpinistom Heinrichom Harrerom, poznatom po knjizi “Sedam godina u Tibetu”.

U istoimenom je filmu tog Austrijanca glumio Brad Pitt. Unatoč skromnom početku i rođenju na slami u ratarskoj obitelji, Dalaj-Lama 
Četrnaesti postao je najpopularniji svjetski vođa 20. i 21. stoljeća, prema izboru mnogih agencija za ispitivanje javnog mnijenja. 

Pomagala mu je i CIA

S namjerom da pokrene gerilske operacije protiv Kineza, CIA je šezdesetih godina 20. stoljeća financirala Dalaj-Laminu administraciju sa 17 milijuna američkih dolara na godinu.

Dalaj-Lama je 2001. prenio djelomične ovlasti na parlament odabranih tibetanskih prognanika. Njegov je originalni cilj bila je puna neovisnost Tibeta, ali je potkraj osamdesetih umjesto toga tražio autonomiju visoke razine. 

Nastavio je tražiti veću autonomiju od Kine, no Dolma Gyari, zamjenik predsjednika parlamenta u egzilu, izjavio je: “Ako srednji put ne uspije u kratkom roku, morat ćemo se odlučiti za potpunu neovisnost ili samoodređenje prema UN-ovoj povelji”.

Kina smatra neprijateljima sve koji i spomenu tibetansku nezavisnost, ali Dalaj-Lama svojim je molitvama i porukama dirnuo srca najokorjelijih Zapadnjaka koji su zaglibili u materijalizam i otkrio im u budizmu ono što nisu imali u životu.

Svojom nenametljivošću idealan je učitelj koji blagošću i mudrošću postiže više nego mnogi učitelji strogošću i nepopustljivošću. Od njega i njegove miroljubive borbe za nezavisnost rodnog mu Tibeta i nezavisnost duha i najveći mogu učiti. 

Životna pravila Dalaj-Lame

Nasuprot svima koji pozivaju na trpnju, njegov je pristup životu mnogo životniji:

  • “Vjerujem da je svrha života biti sretan. Od trenutka rođenja, svaki čovjek želi sreću a ne patnju. Na to ne utječe niti socijalno stanje, niti obrazovanje niti ideologija. Iz same srži svojeg bića žudimo za zadovoljstvom. Zbog toga je važno otkriti što donosi najveći stadij sreće. Moje ograničeno iskustvo mi govori da je to u razvijanju ljubavi i suosjećanja“, rekao je jedan od najinspirativnijih ljudi na svijetu.
  • “Kad se suočimo s tragedijom u životu, možemo reagirati na dva načina – ili ćemo izgubiti svu nadu i upasti u zamku samouništenja, ili ćemo pak iskoristiti situaciju kako bismo u sebi pronašli unutarnju snagu.” 
  • “Ako uspijete pobijediti svoje unutarnje demone (mržnju, ljubomoru, bijes...), tada je svaki cilj moguće ostvariti.”
  • “Budite ljubazni kad god je to moguće. Uvijek je moguće.” 
  • “Dobrog prijatelja koji vas upozorava na pogreške i nesavršenosti i odbacuje zlo poštujte kao da vam otkriva tajne nekog skrivenog blaga.” 
  • “Teška vremena grade odlučnost i unutrašnju snagu. Uz pomoć njih možemo shvatiti i nesuvislost bijesa. Umjesto da se ljutite, njegujte duboku brižnost i poštujte smutljivce jer nam svojim ponašanjem pružaju neprocjenjive prigode da vježbamo snošljivost i strpljenje.”
  • “Kada nam je neznanje gospodar, nema mogućnosti za stvarni mir, sreću i blagostanje.”
  • “Nemojte mrziti one koji čine pogrešne ili zle stvari nego pomoću suosjećanja morate učiniti sve da ih zaustavite, jer oni sebi nanose zlo, kao i onima koji zbog njih pate.” 
  • “Ako znanost dokaže da su neke tvrdnje budizma pogrešne, moramo prihvatiti otkrića i napustiti ta učenja.”
  • “Velika ljubav i velika postignuća uključuju i veliki rizik.” 
  • “Kad gubite, ne izgubite i pouku.”
  • “Slijedite tri P: Poštujte sebe, Poštujte druge, Poštujte sve svoje aktivnosti” 
  • “Naučite pravila tako da znate kako ih dobro prekršiti.”
  • “Nemojte dopustiti da mali spor ugrozi veliko prijateljstvo.”
  • “Kad shvatite da ste pogriješili, odmah poduzmite korake da to ispravite.”
  • “Provedite neko vrijeme sami svaki dan.”
  • “Raširite ruke promjenama, ali ne odustajte od svojih vrijednosti.”
  • “Zapamtite da je ponekad tišina najbolji odgovor.”
  • “Živite dobar, častan život. Kad ostarite i pomislite unatrag, moći ćete uživati drugi put.”
  • “Ozračje ljubavi u vašoj kući osnova je vašeg života.”
  • “U nesuglasicama s voljenom osobom, rješavajte samo trenutačni problem. Ne prizivajte prošlost.”
  • “Dijelite znanje. Tako se posti-že besmrtnost.”
  • “Budite nježni prema Zemlji.”
  • “Jednom na godinu idite gdje još nikad niste bili.”
  • “Najbolje su veze one u kojima uzajamna ljubav nadilazi potrebu jednog za drugim.”

Dan s Dalaj-Lamom

O njegovoj veličini svjedoči i niz malih koraka koje poduzima svaki dan. Njegova Svetost se budi u tri ujutro i nakon tuširanja, vrijeme do pet sati provodi u molitvama i meditaciji. Jedna od omiljenih mu je meditacija u ovo doba dana: “Oduševljen velikim suosjećanjem, učio si neuprljano učenje, da bi odbacili sve pogrešne poglede na svijet, Tebi se Budo klanjamo”. 

Tijekom meditacije postavlja si pitanja: tko je Buda? Razmišlja i o ništavnosti, pravoj realnosti i altruizmu. Poslije toga Dalaj-Lama kreće na kratku jutarnju šetnju po vrtu svoje rezidencije, a u slučaju da kiši, tu je pokretna traka za trčanje. Vrt mu je jako drag, a posebno voli tulipane, zumbule i ciklame. 

Prijatelji mu često daruju orhideje, ali one ne mogu preživjeti klimatske uvjete u Daramsali, iako je, u silnoj želji da ih očuva, osmislio sustav za njihovo natapanje i reguliranje temperature. Često polira kamenje i perle, pa su i oni ukras njegova vrta. Doručak se služi u 5.30 i skroman je: najčešće su u pitanju vruća ječmena kaša, kruh i čaj. Tijekom obroka Dalaj-Lama sluša vijesti BBC-ja ili tibetanske vijesti koje se emitiraju iz Amerike.

Od 6 do 9 nastavlja s prethodno započetim meditacijama i molitvama, a potom čita molitve i budističke tekstove učitelja te religije. Tijekom tih aktivnosti Dalaj-Lama pokušava vizualizirati mandalu, a vježba i posebnu vrstu joge koja ima za cilj da čovjeka dovede u stanje da iskusi osjećaj da je jedno s bogom i da je zapravo on sam bog.

Vjeruje se da te mentalne vježbe čovjeka pripremaju za smrt i daju mu moć kontrole. Poslije toga, ako ima vremena, čita indijske novine, ponekad Times i Newsweek. 

Ruča u 11.30 i obrok mu je uvijek vegetarijanski, ali pri posjetima u inozemstvo pojede što mu se ponudi, kako ne bi uvrijedio domaćine. Prema potrebi razgovara o tekućim pitanjima s osobljem, prima posjet ili daje intervju. Dolazi u ured u 12.30 i zadrži se u 
njemu do 15.30.

Daje jedan intervju na dan, ali svaki dan obilazi izbjeglice iz Tibeta koje žive s njim u Daramsali. Kad se vrati kući, pije čaj u 17 sati, pa slijede opet molitve i meditacije. Ne večera i odlazi na počinak oko 19 sati jer kaže da je san najvažnija meditacija.

Ne koristi računalo ni mobitel, ali ima svoju internetsku stranicu na kojima se pojavljuju njegove objave. Slijedi zavjet jednostavnosti i suzdržava se od materijalnog jer sputava duhovni rast. 

Često citira jednog tibetanskog monaha koji je živio prije tisuću godina: “Ako te mnogo ljudi po-štuje, moraš o sebi misliti kao o najnižem stvoru, da ne bi razvio predrasudu i oholost”.

Liječnik mu je rekao da izgleda 20 godina mlađe, što daje nadu da će živjeti još 10, 20 ili 30 godina. A on kaže da ako bi se problem 
s Kinom riješio, i Tibet povratio svoj silom oduzeti suverenitet, kaže da ne bi imao problem da umre noćas.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1989., putuje svijetom držeći govore o suosjećanju, prirodi istine i sreći. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'