News

Komentari 1

Dalaj Lama: Neprijatelj Tibeta nije Kina, ali neki Kinezi jesu

Dalaj Lama: Neprijatelj Tibeta nije Kina, ali neki Kinezi jesu

Kina tvrdi da je Tibet kineska pokrajina te da je njihova povijest uvijek bila povezana. Tibetanci nikada nisu osporili tu tvrdnju, ali naglašavaju važnost stupnja autonomije

Dalaj Lama, duhovni i politički vođa budista i Tibetanaca, izjavio je da Kina nije neprijatelj Tibeta, ali da neki kineski radikali jesu. Naglasio je da je radikalna politika Kine od 1950. izazvala mnogo patnje u Tibetu.  Dalaj Lama desetljećima se bori za veću autonomiju i samostalnost Tibeta.

Kina tvrdi da je Tibet kineska pokrajina te da je njihova povijest uvijek bila povezana. Tibetanci nikada nisu osporili tu tvrdnju, ali naglašavaju važnost stupnja autonomije koji su imali prije dolaska komunističkog režima u Kinu. Tada su bili samo formalno povezani.

- Pokušavam doprijeti do njih putem tolerancije, Njihov bijes, ljutnja i sumnja tjera ih da vjeruju kako je naša bol ispravna. Treba im dati oprost i ljubav kojima ćemo riješiti sve probleme. Oni nisu naši neprijatelji, ali uzrokovali su mnogo patnje -rekao je Dalaj Lama u Sydneyu, kako piše The Washington Post.

Dalaj Lama trenutno putuje Australijom, čija se premijerka nije izjasnila hoće li ugostiti političkog vođu Tibeta. Australiji je Kina najbitniji trgovački partner.

Najčitaniji članci