Obavijesti

News

Komentari 0

Daleko nam je Europa: Zašto nas teme iz EU ne zanimaju?

Daleko nam je Europa: Zašto nas teme iz EU ne zanimaju?
2

Lokalni izbori su o cestama, parlamentarni o ekonomiji, a o čemu su europski? Političari se ne bave europskim temama i čude se zašto građane one ne zanimaju

VIDEO

Političari bi htjeli da više građana izađe na izbore za Europski parlament 25. svibnja. Htjeli bi i da su građani više zainteresirani za europske teme, ali u kampanji se tim temama ne bave.

Pokazali su to i prošlogodišnji izbori za EP. U predizbornoj kampanji političari građanima nisu uspjeli objasniti o čemu se tu radi. 

Stoga birači i dalje doživljavaju Europsku uniju kao neku daleku instituciju koja nas kontrolira i koje se moramo bojati. 

Što europski izbori uopće znače za svakog od nas?

Političari se, nažalost, ne bave europskim temama ni u kampanji prije ovih europskih izbora. Ako na njih izađe 30 posto birača, bit će opet iznenađeni. Trenutačno se više od polovice svih hrvatskih zakona i propisa donosi u Europskom parlamentu, a za pet godina taj će broj narasti i do 85 posto. Znaju li to hrvatski političari objasniti onima koji za njih glasaju? Zasad ne znaju jer o EU i dalje pričaju uopćeno, apstraktno i bez konkretnih primjera što europski izbori znače za svakoga od nas.

- Građani trebaju vidjeti da ih netko stvaran predstavlja. Da se o njihovoj sudbini ne odlučuje u birokratskim hodnicima. Svaka birokracija, pa i hrvatska i europska, mora biti kontrolirana - rekao je u ponedjeljak premijer Zoran Milanović na predstavljanju koalicijske liste za Europski parlament.

Predsjednik Republike Ivo Josipović želi kampanju u kojoj će kandidati približiti građanima važnost izbora i institucija EU, a predsjednik Sabora Josip Leko želi “pozitivnu kampanju” u kojoj će se Europska unija približiti građanima. 

A što su oni radili do sada?

Krivi su i političari jer sami sebe ne doživljavaju kao da zastupaju europske interese. Većina hrvatskih europarlamentaraca, koji smatraju da treba zastupati nacionalne interese, pa se onda međusobno prepucavaju u Bruxellesu i Strasbourgu, kaže politolog Zorn Kurelić

- Dijelom je problem u tome što se u svakodnevnom životu građana ništa nije promijenilo, pa je teško prihvatiti da smo sad građani EU. To se neće promijeniti još dugo. Ali krivi su i političari jer sami sebe ne doživljavaju kao da zastupaju europske interese. Većina hrvatskih europarlamentaraca, koji smatraju da treba zastupati nacionalne interese, pa se onda međusobno prepucavaju u Bruxellesu i Strasbourgu. A zapravo su tamo da štite interese svoje političke opcije - tvrdi politolog Zoran Kurelić, s Fakulteta političkih znanosti.

Dodaje i da hrvatski političari ne objašnjavaju koji je njihov stav o nekim globalnim problemima, a u kojima su i oni akteri, npr. kriza u Ukrajini. A građane bi to itekako zanimalo.

- Tko je od naših političara rekao svoj stav o Ukrajini? To je primjer u kojem smo bili u centru zbivanja, a nismo to osvijestili - upozorava Kurelić.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje
OPREZ!

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje

Preko SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija