Obavijesti

News

Komentari 7

Opet loše vijesti: Radioaktivna voda iscurila je iz reaktora

Opet loše vijesti: Radioaktivna voda iscurila je iz reaktora
9

Iako je japanskoj obali prijetio tsunami visok pola metra, vlasti su ubrzo povukle upozorenje. Nema podataka o stradalima u novom potresu snage 6,5 po Richteru

VIDEO

U Japanu je u ponedjeljak objavljena službena opasnost od tsunamija nakon što je sjeveroistok zemlje potresao još jedan snažan potres od 6,5 po Richteru, no upozorenje je ubrzo povučeno, javlja Telegraph. Tsunami visok pola metra prijetio je prefekturi Mijagi koja je već stradala u katastrofalnom potresu i tsunamiju koji su Japan pogodili 11. ožujka. 

Novi potres imao je epicentar 100-tinjak kilometara istočno od grada Sendaija. Za sada nema vijesti o ozlijeđenim ljudima i šteti. 

Stručnjaci smatraju da je i ovaj potres posljedica prvoga koji je imao snagu od 9 po Richteru. U potresu i tsunamiju koji je uslijedio poginulo je oko 27.000 ljudi, po neslužbenim informacijama.

Više od dva tjedna od potresa, tehničari se još uvijek bore sa oštećenom nuklearkom Fukushima. Radioaktivna voda navodno je iscurila iz turbine reaktora s vodom iz bazena za hlađenje. Strahuje se da će ući u tlo i zagaditi podzemne vode. 

- Čini se da radijacija dolazi od gorivih šipki koje su se djelomično otopile i došle u kontakt s vodom koja je hladila reaktor, rekao je tajnik japanske vlade, Yukio Edano. 

Razina radioaktivnog joda u moru 30-ak metara od reaktora 5 i 6 viša je za 1150 puta od dopuštene, objavila je Agencija za nuklearnu sigurnost. U nedjelju su objavili da je južno od reaktora 1 i 4 razina joda 1850 puta veća od dozvoljene.

Kiša s radioaktivnim jodom padala u SAD-u

U Massachusetts je prošlog tjedna padala kisela kiša s tragovima radioaktivnog joda, koju stručnjaci povezuju sa zračenjima iz nuklearke fukushima. Niska razina radioaktivnog joda 131 koju sunašli u Massachusettsu usporediva je s nalascima u Kaliforniji, Washingtonu i Pennsylvaniji no nije opasna za zdravlje i zalihe vode. U zraku u Massachusettsu, međutim, nisu pronašli tragove radijacije. Očekuju da će jod vrlo brzo nestati, prenosi MSNBC.

Zadnja gejša preživjela je tri tsunamija, no kaže da je ovaj bio najgori

Tsuyako Ito (84), posljednja japanska gejša iz grada Kamaishija, preživjela je američko bombardiranje u Drugom svjetskom ratu i tri tsunamija, no kaže da je ovaj posljednji bio najstrašniji. Potres i tsunami pogodili su 11. ožujka sjeveroistok Japana te sravnili i njen grad. Tsuyako Ito se tada pripremala za nastup u luksuznom restoranu. Val je uništio njenu kuću, i odnio kimona, glazbala i sve osobne stvari. Kasnije je u kući našla auto i truplo.

- Sve je nestalo. Kako se to moglo dogoditi, pita se starica koja od potresa živi u skloništu skupa sa još 100-tinjak svojih susjeda. 

- No još imam svoj glas i duh. To je moj ponos. Čak ni tsunami mi to ne može oteti, rekla za AFP. Jedno od najranijih sjećanja joj je upravo sjećanje na katastrofu.

- Mama je trčala, noseći me na ramenima, davno, davno, u drugom tsunamiju, dok sam bila dijete, rekla je. Sa 12 godina je postala gejša kako bi pomogla skrbiti o obitelji. 

- Počela sam raditi jer se otac razbolio, no poslije mi je postalo zabavno, kaže Ito kojoj je umjetničko ime Chikano Fujima. Plesačica i pjevačica Ito ostala je zadnja gejša u gradu u poslijeratnim godinama i gospodarskom padu 1980-ih.

- Sve su otišle. Ja sam zadnja. Ne žalim zbog svojih odluka. Moj gospodar mi je rekao da radim naporno kako bi imala nešto što mi nitko ne može uzeti. Planira i dalje nastupati sve do 88. godine koju si je odredila kao vrijeme za mirovinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a