Obavijesti

News

Komentari 62

'Dalija: Apsurdno je očekivati od male stranke da se odrekne proračunskog novca'

'Dalija: Apsurdno je očekivati od male stranke da se odrekne proračunskog novca'

Saborska zastupnica Dalija Orešković, nekoć šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, dijeli mjesto čelnice nove stranke koje je uspostavljena političkom fuzijom

VIDEO

Dalija Orešković, supredsjednica stranke Centar, koja je nastala spajanjem Stranke s imenom i prezimenom te stranke Pametno, govori zašto su se odlučili na taj put, o napuštanju članstva iz splitskog ogranka Pametno te prozivkama za samovolju. Pregovori o izlasku na lokalne izbore traju, a Orešković otkriva kako su ona i kolegica Marijana Puljak za sada otklonile mogućnost da se kandidiraju za gradonačelnicu Zagreba, odnosno Splita.

Express: Stranka s imenom i prezimenom i Pametno spojile su se u stranku pod novim nazivom, Centar. No stare stranke i dalje “žive”. Zašto?

Zakon o političkim strankama ne predviđa mogućnost fuzije dva pravna subjekta u jedan, kao što je to, primjerice, moguće za trgovačka društva, zadruge, udruge. Zakon je, eto, taj koji nije predvidio mogućnost da se stranke spajaju. Zato smo mi, s obzirom na to da nam je silna želja da se ta dva pravna subjekta spoje u jedan, doskočili i našli rješenje, koje je moguće sukladno našem zakonu. Promijenile smo statut stranke Pametno i naziv stranke, a članovi Stranke s imenom i prezimenom, među kojima sam i ja, učlanili su se u stranku Pametno i na skupštini su izabrani u stranačka tijela. Tako je provedena personalna fuzija. Pametno je preimenovana u stranku Centar, ali ostao joj je isti OIB. Od sada ćemo u javnosti se predstavljati isključivo kao Centar i time Pametno više ne postoji. Stranka s imenom i prezimenom formalno će postojati do daljnjeg, nadam se ne predugo. Uputit ćemo u saborsku proceduru zahtjev izmjena Zakona o političkim strankama kako bismo po zakonu mogli napraviti formalno spajanje odnosno prijenos pravne osobnosti.

Express: Je li razlog što Stranka s imenom i prezimenom do daljnjeg postoji novac iz proračuna koji dobivate na ime osvojenog mandata na parlamentarnim izborima?

Sasvim sigurno to je jedan od razloga, ali i problem zakona koji ne predviđa fuziju. Svaki saborski mandat nosi naknadu iz proračuna za politički rad stranke i nezavisnih zastupnika, koji je za žene 10 posto uvećan. Mi od toga ne bježimo. To je najčišći i najtransparentniji novac. Doista bi bilo apsurdno očekivati od male stranke koja ima skromni budžet i novac joj je nužan ako misli dalje graditi svoju političku ideju da budem jedina saborska zastupnica koja se odrekla čiste proračunske naknade koju dobivaju svi drugi. Nisam napravila ništa nemoralno i nečasno, nisam izigrala ni izdala povjerenje birača temeljem kojih sam dobila taj mandat jer nisam pretrčala u drugi tabor. Mi smo i kroz kampanju najavljivali da će doći do bolje i tjesnije suradnje ove dvije stranke. Naše biračko tijelo to podržava. Sigurna sam da ćemo ujedinjeni bolje zastupati one politike koje su nas u Sabor i dovele.

Express: Iako je Centar tek osnovan, prve vijesti bile su da je splitski ogranak stranke Pametno napustilo 40-ak članova, među kojima i vijećnici, nezadovoljni ujedinjenjem. Je li glavni razlog spajanja samovolja, kako kažu, vas, Ivice Relkovića te Marijane i Ivice Puljaka? Kažu i da članove nitko ništa nije pitao o ujedinjavanju.

To nije točno, razgovori su se vodili. Ne znam kako može biti samovolja većeg broja ljudi. To je samo po sebi kontradiktorno. Što se tiče same stranke Pametno, jer tu se prvenstveno radi o njima, ujedinjavanje je podržalo preko dvije trećine njihovog članstva i ogranaka, tako da se ne može pričati ni o čijoj samovolji. Ovdje se radi o nekolicini ljudi. Koliko sam shvatila iz razgovora s nama, nije bio problem ujedinjavanje nego njegov tajming. Jedan njihov član je izjavio: ‘Nismo u Las Vegasu da se ženimo nakon prvog poljupca’. Dakle, oni su samo smatrali da je potrebno da prođe još nekoliko ciklusa te, kad se vidi da sve funkcionira, da se dođe do faze ujedinjavanja, no ipak je većina mislila da trebamo slušati što nam kaže naše biračko tijelo, a ono se jasno izjasnilo da ovakvu suradnju i ujedinjavanje pozdravljaju.

*Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu koji je na kioscima od petka 27. studenog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu