Obavijesti

News

Komentari 6

Damir Habijan: 'Ikić Baniček se ponaša kao Zoran Milanović'

Damir Habijan: 'Ikić Baniček se ponaša kao Zoran Milanović'

Svi oni koji govore o HDZ-ovom pravosuđu sada dolaze na čistac jer je slučaj gradonačelnice Ikić Baniček samo zadnji u nizu slučajeva gdje teza o HDZ-ovom pravosuđu definitivno pada u vodu, kaže Habijan

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan ustvrdio je u srijedu da je ponašanje gradonačelnice Siska Ikić Baniček opasan i ozbiljan presedan te je u njenim izjavama pronašao poveznicu s predsjednikom Milanovićem koji je tvrdio da s tajnim izvidima predsjednik i premijer moraju biti upoznati.

"Izjava gradonačelnice Siska SDP-ove Kristine Ikić Baniček koja izravno poziva na nepostupanje temeljem sudske odluke opasan je i ozbiljan presedan. Odbila je predati traženu dokumentaciju Županijskom sudu u Zagrebu, izjavivši da je riječ o HDZ-ovom pravosuđu i da ona ne poštuje HDZ-ov sud. To je primjer bez presedana u 30 godina hrvatske demokracije i nešto neviđeno u hrvatskom pravosuđu", rekao je Habijan na konferenciji za novinare u Saboru.

'Predsjednik sve ovo radi zbog izbora i pokušava nadomjestiti onog kojeg nema na terenu'
'Predsjednik sve ovo radi zbog izbora i pokušava nadomjestiti onog kojeg nema na terenu'

Pojasnio je da joj, osim novčane, prijeti i zatvorska kazna zbog nepostupanja po nalogu DORH-a, a kazna prijeti i pravnoj osobi, odnosno, Gradu Sisku pa se pita je li gradonačelnica zbog svojih interesa spremna ugroziti i određena novčana sredstva koja će morati platiti porezni obveznici.

Habijan je u izjavama Ikić Baniček istaknuo poveznicu s bivšim premijerom, a danas predsjednikom Zoranom Milanovićem. Naime, kazao je da je ona pitala DORH koje kazneno djelo je u pitanju i protiv koga se vode izvidi, a i Milanović je, napominje, tvrdio da s izvidima i predistražnim radnjama, koje su tajne, mogu i moraju biti upoznati premijer, predsjednik i ministar unutarnjih poslova, To nije točno i protivno je Zakonu o kaznenom postupku, istaknuo je Habijan.

"Svi oni koji govore o HDZ-ovom pravosuđu, počevši od predsjednika države, sada dolaze na čistac jer je slučaj gradonačelnice Ikić Baniček samo zadnji u nizu slučajeva gdje teza o HDZ-ovom pravosuđu definitivno pada u vodu. Imamo primjer i saborske zastupnice SDP-a Marine Opačak Bilić, koja je bila najizdašnija donatorica Milanovićeve kampanje, a koja je prodavala strojeve u svojoj firmi za vrijeme kada je to trgovačko društvo već bilo u blokadi", naveo je afere SDP-ovaca.

SDP-ovka Baniček Milanoviću: 'Bilo bi dobro da konstatiramo da se ništa nije dogodilo...'
SDP-ovka Baniček Milanoviću: 'Bilo bi dobro da konstatiramo da se ništa nije dogodilo...'

Podsjetio i na slučaj ustavnog suca Andreja Abramovića, "čije nas je nedolično i vulgarno ponašanje prilično šokiralo", koji, ističe, dokazi iz kvote SDP-a, a spomenuo je i slučaj uvale Vruje u kojoj Stipe Latković, još jedan prijatelj i poslovni partner predsjednika Milanovića, već godinama nezakonito gradi zbog čega građani opravdano protestiraju.

"Ovo je pokazatelj da u SDP-u postoje dvostruka mjerila jer, s jedne strane, puna su im usta borbe protiv korupcije i borba za reformu pravosuđa, a kada ta borba dolazi pred njihova vrata, onda očito za njih vrijede neka druga mjerila. HDZ se tome oštro protivi i očekuje da institucije odrade svoj posao do kraja i da gradonačelnica Siska ne pokušava opstruirati poslove pravosuđa, što je do sada neviđena praksa", zaključio je Habijan.