Obavijesti

News

Komentari 364

Damir u Irskoj živi svoj san: Ovdje nema straha od otkaza

Damir u Irskoj živi svoj san: Ovdje nema straha od otkaza
3

Damir Nemet (46) iz Našica na selidbu se odlučio nakon što je deset godina vodio vlastiti obrt koji je nakon svega bio prisiljen zatvoriti. Trenutačno radi u struci kao aranžer cvijeća

VIDEO

Prije pune dvije godine, točnije 2. travnja 2015. Damir Nemet (46) iz Našica, život u Slavoniji zamijenio je životom u irskoj prijestolnici Dublinu. Kako nam je ispričao na selidbu se odlučio nakon što je deset godina vodio vlastiti obrt koji je nakon svega bio prisiljen zatvoriti.

Cijene su slične, samo u Hrvatskoj nemamo europske plaće

- Kad pogledam unazad shvaćam da sam napravio dobar potez dolaskom u Irsku. Ovdje se posao zaista može naći relativno brzo i tko želi može lijepo zaraditi. Cijene u trgovinama su slične onima u Hrvatskoj samo što u domovini nemamo europske plaće – kaže nam Damir. Tvrdi kako mu se nakon godina borbe s tromom hrvatskom birokracijom vratio optimizam u život te svoju budućnost vidi isključivo u Dublinu. Trenutačno radi u struci kao aranžer cvijeća u hotelu Shelbourne s pet zvjezdica smještenom u samom centru grada.

- Radim puno radno vrijeme što znači 40, a nekad i više sati tjedno. Važno je napomenuti da su mi svi prekovremeni sati uredno plaćeni kao i rad nedjeljom dok se praznici koje radim plaćaju duplo. Za razliku od velike većine mojih prijatelja plaća mi dolazi mjesečno, a ne tjedno - opisuje nam Slavonac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatra kako su irski zakoni i porezi puno bolje u službi običnim građanima nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

Možete tražiti povišicu bez straha od otkaza

- U domovini su me ubijali porezima, nametima i stalnim izmjenama kojekakvih zakona. Ni sam ne znam koliko me inspekcija obilazilo dok sam imao cvjećarnicu u Našicama. Žalosno je što me kao radnika puno više cijene u stranoj zemlji nego u Hrvatskoj. Ovdje je sve puno jednostavnije i može se obaviti online. Čak i eventualne nejasnoće s njihovom Poreznom upravom možete riješiti telefonskim pozivom - u jednom dahu će Damir.

Kao jednu od prednosti ističe činjenicu da radnik bez straha od otkaza može tražiti šefa povišicu te da je lako napredovati ukoliko se dokažete poslodavcima. Iako u rodni kraj ide dva do tri puta godišnje nema se namjeru trajno vraćati.

- Pronašao sam se ovdje i trudit ću se ostati u Dublinu. Znam koliko je teško raditi i zaraditi plaću kao obrtnik u Hrvatskoj. S druge strane, ako ovdje živite normalnim životom budite sigurni da ćete si moći priuštiti puno više nego što ste mogli kod kuće. Nekome je i 2000 ili 3000 eura plaće ovdje malo, a nekome puno i to sve ovisi o vašim prioritetima, o tome kako ćete si posložiti život i na što ćete trošiti novac - ističe Slavonac.

Damir trenutačno živi s cimericom Dalmatinkom u iznajmljenom stanu koji s režijama mjesečno plaćaju 1000 eura. Kako smo se sami uvjerili, do centra grada ima 20-ak minuta pješice.

- S najmom stana smo imali sreće jer su cijene jako visoke. Uglavnom se kreću od 1000 do 1500 eura - kaže Damir koji se u slobodno vrijeme opušta uređivanjem vlastitog vrta iza kuće, kuhanjem slavonskih specijaliteta te pisanjem ili crtanjem. Otkrio nam je i kako je prije sadašnjeg posla promijenio četiri poslodavca u četiri godine. Tako je radio u skladištu za reciklažu, potom u egipatskom restoranu te u još jednom skladištu i cvjećarnici prije nego se skrasio na sadašnjem radnom mjestu. I za kraj s nama je podijelio i najveći minus života u Irskoj, a to je vrijeme.

- U jednom danu se znaju izmijeniti sva godišnja doba, ali polako se navikavam I na to - zaključio je aranžer cvijeća iz jednog od najprestižnijih dublinskih hotela. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 364
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje