Obavijesti

News

Komentari 84

'Dan D' za Španjolsku: Nova država nije u interesu Europu

'Dan D' za Španjolsku: Nova država nije u interesu Europu
1

Ako se dogodi samostalnost Katalonije, ona će biti sigurno vjetar u jedra nizu drugih europskih pokreta, koji streme osamostaljenju svojih regija od trenutnih država

VIDEO

Španjolska će vjerojatno bankrotirati ako se Katalonija uspije odcijepiti. Ta regija nosi oko 20 posto cjelokupne države ekonomije, a njezini stanovnici smatraju da ih vlast samo iskorištava.

Zbog današnjeg referenduma o samostalnosti Katalonije, brojni roditelji su noć proveli u školama svoje djece gdje će odlučiti o svojoj budućnosti. Zabrinula ih je najava policije kako će zauzeti sva glasačka mjesta i kazniti sve ravnatelje javnih institucija koji će podržati referendum. Vlast u Madridu brine situacija u kojoj većina Katalonaca kaže ‘Da’ samostalnosti. Vlada u Barceloni bi tako do utorka proglasila novu republiku.

- Prijatelji, kako bi naša pobjeda bila potpuna, odjenimo se lijepo za referendum i napustimo domove kako bi promijenili povijest i započeli novi kulturni, ekonomski i nacionalni napredak - izjavio je u petak katalonski predsjednik Carles Puigdemont u svojem obraćanju narodu. Španjolske vlasti u Madridu su zabranile referendum i proglasile ga neustavnim. Premijer Marian Rajoy naredio je čak uhićenje dužnosnika koji se zalažu za referendum, gašenje internetskih stranica s informacijama o glasovanju i zapljenu svih tiskanih materijala. Studenti iz Barcelone žestoko su odgovorili prosvjedima. U jednoj povorci nosili su poznatu sliku Pabla Picassa, Guernicu (dolje), koju je slikar naslikao tijekom španjolskog građanskog rata. Time su željeli podsjetiti na strahote koje i danas prijete Španjolskoj ako prevlada nasilje.

- Ako se dogodi samostalnost, ona će biti sigurno vjetar u jedra nizu drugih europskih pokreta, koji streme osamostaljenju svojih regija od trenutnih država. Slijedom toga, Katalonija će teško dobiti podršku drugih europskih država, sve dok Španjolska bude protivna njezinom osamostaljenju - smatra stručnjak za međunarodne odnose i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Goran Bandov. Dodaje da to nije u interesu EU zbog krhke ekonomije, ali i kriminalnih skupina koje prijete iz Afrike.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.