Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Dan koji se pamti: Luka Paus je bio među prvim bebama u EU...

Luka Paus jedna je od devet beba rođenih na dan ulaska u EU. Kad poraste želi biti majstor za klime kao njegov tata Marko (40). Samo se želi zabavljati s prijateljima u vrtiću

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
12 komentara

Na današnji dan, 1. srpnja 2013. godine, Hrvatska je službeno ušla u europsku obitelj i postala članica Europske unije.

Mama Martina Luku je rodila u 11.45 sati. On je bio treći Luka koji se rodio te povijesne noći. Što je to Europska Unija, mali Luka ne zna, niti ga zanima. Kad poraste želi biti majstor za klime kao njegov tata Marko (40). Samo se želi zabavljati s prijateljima u vrtiću.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

- Luka je drugo dijete u obitelji, ima stariju sestricu i jako je dobro dijete. S njim do sada nije bilo nikakvih problema. Naša je maza, razigran i već ovako mali ima svoj stav kojeg je teško promijeniti. Ne može ga se potkupiti - rekla je Martina, dok je Luka sjedio između nje i tate, pitajući se zašto ga snimamo.

PROŠLO JE TOČNO 5. GODINA Hrvatske 'muke' u EU: Porasle cijene, plaće i sve nas je manje

Iako za godinu dana kreće u školu, o njoj ne razmišlja.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Neću ići u školu, ja ću biti Ninja - odlučno nam je rekao Luka kojeg u ovom trenutku baš ne zanima Europska unija, ne zna niti što je to, jer sve su to za njega njegovi mama, tata, seka Lana (11), dida Zvonko i baka Jasna u Požegi, te dida Jozo i baka Vera u Velikoj. Osim njih jako voli svoje prijatelje, a posebno Jona koji je od njega stariji godinu dana. Naravno jako voli i svoje igračke, motocikle na baterije i svakako psića Maksa koji stalno traži priliku da zbriše u susjedov vrt.

– U vrtiću nemamo televiziju niti daljinski, imamo samo klimu – požalio se Luka rekavši da uče pjesmice, ali da ih je trenutno zaboravio pa nije mogao otpjevati niti jednu, mudro izbjegavši svoj prvi javni nastup. Luka se pohvalio da ima pet godina to je slikovito pokazao svojom rukom, te je tati Marku u znak pozdrava dao peticu.

Inače, prva hrvatska Europljaka bila je malena Ana Popić. Nju je njezina majka rodila u  u bolnici u Slavonskom Brodu 40 minuta nakon ponoći. 

U velikoj noći za hrvatsku povijest rodio se još i Leo Vučić. U pulskoj bolnici prvi put je zaplakao u 2.32 sata. Mama Lucija kazala je tada kako se nada da će EU njezinu Europljaninu donijeti bolji život, a čini se da je maleni Mislav Mičuda zaključio da je Europa super pa je uranio čak dva tjedna. Rodio se u 4.20 sati u varaždinskoj bolnici.  

Prvo hrvatsko-europsko jutro na svijet je donijelo još dvojicu Luka. Luka Gulin rodio se u Šibeniku, a već spomenuti Luka Paus u Požegi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message