Obavijesti

News

Komentari 41

Dan odluke u Sloveniji: Golobu rekordan broj mandata, aktualni premijer Janša gubi

Dan odluke u Sloveniji: Golobu rekordan broj mandata, aktualni premijer Janša gubi

Robert Golob sa svojim pokretom glavni je oponent aktualnog premijera Janeza Janše te je trenutno u prednosti s 35,8 posto glasova, dok je Janšin SDS na 22,5 posto

VIDEO

23:16 Golob je izborni pobjednik, poručio je da u Sloveniju ''dolazi sloboda''

U novi saziv slovenskog parlamenta ulazi pet političkih stranaka, dvostruko manje od sadašnjeg, a novu vladu sastavit će Robert Golob iz Pokreta sloboda (GS), pobjednice parlamentarnih izbora u nedjelju i poručio da u Sloveniju "dolazi sloboda".

Prema nepotpunim rezultatima nakon više od 80 posto prebrojani glasova, Golobova stranka osvojila je 33,7posto glasova u parlamentu od 90 mjesta i pripada joj 40 zastupničkih mandata.

Tko je vjerojatni novi slovenski premijer? Golob je bio na čelu tvrtke koja je prodavala struju
Tko je vjerojatni novi slovenski premijer? Golob je bio na čelu tvrtke koja je prodavala struju

Golob, 55-godišnji menadžer i relativno novo lice u slovenskoj politici rekao je u nedjelju navečer pozdravljajući svoje članove da je stranka postigla svoj cilj i veličanstven izborni rezultat te da želi što prije sastaviti novu vladu.

- Svi vi ste zaslužni da će u Sloveniju sutra doći sloboda- kazao je Golob u poruci članovima svog izbornog stožera, javljajući se preko zooma iz svog doma, gdje je od početka tjedna u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Posebno je zahvalio na potpori organizacijama civilnog društva i mladima za koje je rekao da ga inspiriraju i da će poboljšanje uvjeta za život mlađih generacija biti jedan od prioriteta njegove buduće vlade koju želi što prije formirati.

Posebno je oduševljen visokom izlaznošću na izbore koja se, po neslužbenim podacima, kreće oko 65 posto i to daje budućoj vladi poseban legitimitet i odgovornost da ispuni ono što se u programu stranke obećalo, rekao je.

Na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše koja bilježi 24,5-posto, odnosno 29 mandata.

U parlament bi trebala ući demokršćanska Nova Slovenija (NSI) koja dobiva osam mandata, Socijalni demokrati (SD) sa sedam zastupničkih mjesta i i Ljevica (L) s 4 mandata.

21:51 Golob u velikoj prednosti

Pedesetpetgodišnji menadžer i osnivač stranke Pokret Sloboda (GS) Robert Golob jasan je pobjednik nedjeljnih izbora u Sloveniji i jasno je da dosadašnji premijer Janez Janša neće moći formirati novu vladu.

Nakon što je u večernjim satima prebrojana trećina glasova, Golobova stranka dobiva 31,9 posto glasova, što bi joj osiguralo 39 zastupničkih mjesta u parlamentu od 90 mjesta.

Janšinoj bi stranci prema tim privremenim rezultatima pripalo 32 mjesta na temelju osvojenih 26,1 posto glasova, čime ostaje približno na istom rezultatu kao prije četiri godine kada je bila relativni pobjednik s najviše mandata, ali nije uspjela u sastavljanju vlade.

Demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) Mateja Tonina koja je sudjelovala u sadašnjoj Jnašinoj koaliciji po trenutnom stanju sa 7,3 posto glasova pripada devet zastupnika, a Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon sa 6,7 posto glasova osam zastupničkih mandata.

U novi parlament oko 4 mandata dobila bi i Ljevica (L) Luke Meseca, ali je u odnosu na izbore prije četiri godine prepolovila svoj izborni rezultat.

20:41 Prvi rezultati slovenskog Državnog izbornog povjerenstva

Državno izborno povjerenstvo u Sloveniji objavilo je prve rezultate izbora.Pokret Slobode Roberta Goloba osvaja 30,99 posto, odnosno 38 mandata, dok SDS Janeza Janše osvaja 26,85 posto, odnosno 33 mandata.

Prvi rezultati tako donose Janšinom protivniku manje nego li su mu davale ranije objavljene izborne ankete, ali i više od onoga što su predviđale predizborne ankete.

19:33 Prema konačnim izlaznim anketama, stranka 'Pokret Sloboda' na čelu s Robertom Golobom, glavnim oponentom aktualnog premijera Janeza Janše, u prednosti je te osvaja čak 35,8 posto, dok je Janšin SDS na 22,5 posto, javalja N1. Ostale stranke daleko su od ove dvije vodeće. 

Naime, Slovenci danas izlaze na parlementarne izbore nakon dvije godine. Nakon što je tadašnji premijer Šarec pokušao 2020. izazvati prijevremene izbore, Janša je to uspio spriječiti zahvajujući Stranci modernog centra koja je stala u njegov tabor.

U Sloveniji do 16 sati glasala gotovo polovica upisanih birača
U Sloveniji do 16 sati glasala gotovo polovica upisanih birača

Ovogodišnji Janšin oponent je Robert Golob sa svojim Pokret Sloboda koji je star nekoliko mjeseci, iako je riječ o prilično iskusnom političaru koji je već bio u nekoliko stranaka. Slobodu je osnova nakon što mu je Janša odbio osigurati još jedan mandar na čelu GEN-I, energetske kompanije u vlasništvu države. Janša i Golob su izjednačeni pa će rasplet izbora ovisiti o derbiju začelja, odnosno o uspjehu malih stranaka koje su spremne ući u postizbornu koaliciju s Janšom ili Globom, piše N1

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto