Obavijesti

News

Komentari 185

Svečani program u Vukovaru: Tisuće u Koloni sjećanja unatoč jakoj kiši. Milanović u Škabrnji

Svečani program u Vukovaru: Tisuće u Koloni sjećanja unatoč jakoj kiši. Milanović u Škabrnji
29

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice.

POGLEDAJTE VIDEO: KOLONA SJEĆANJA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.13

U Splitu počinje mimohod Torcide, a kod vodotornja u Vukovaru pale se svijeće

POGLEDAJTE VIDEO: 

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Udruga veterana Četvrte gardijske brigade i Klub navijača Torcida u petak navečer organizirali su mirni mimohod građana, a brojni sudionici duž Vukovarske ulice palili su lampione.

Na čelu kolone nošen je višemetarski transparent s natpisom "Vukovar", te su se vijorile zastave Četvrte gardijske brigade i HOS-a.

Kako je mimohod odmicao kolona je postajala sve brojnija zbog građana koji su joj se usput priključivali, a prolazeći Vukovarskom ulicom zaustavljali su se i klicali "Vukovar!",  "Škabrnja!"...

Promet tom ulicom bio je zaustavljen, a splitska je policija već ranije pozvala vozače da zbog očekivanja povećanog broja pješaka u večernjim satima ne prometuju tom i okolnim ulicama, povećaju oprez, smanje brzinu te poštuju privremenu signalizaciju i prate preporuke na terenu.

17.03

'Godinama smo gledali kolonu na televiziji, odlučili smo doći. Tužni smo, ali i ponosni' 

U koloni prvi hodaju obitelji ubijenih, nestalih, branitelji invalidi, ali i oni koji su tijekom okupacije grada bili djeca, ulicama grada pridružuju im se i svi ostali. Među njima i Vukovarac Zdenko Novak (63), jedan od samo šest ljudi koji su se, pukom srećom, spasili od sigurne smrti na Ovčari. Razgovor o tim danima izbjegava, nevoljko se prisjeća. Zakopao je tu stravu, kaže, duboko u sebe.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE 

16.59

VIDEO: Niz Dunav pušteni lampioni 

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara, u petak navečer kod vukovarskog Otoka sportova niz Dunav je pušteno nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Riječ je o projektu "Svjetlosna rijeka sjećanja" Željka Kovačića, a upaljeni lampioni pušteni su niz Dunav iz brodica vukovarskih brodara na Dan sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Crveni lampioni u spomen su na nestale Vukovarce - branitelje i civile u Domovinskom ratu, a bijeli za poginule branitelje i civile. Organizatori događaja su Gradski muzej Vukovar i Zajednica sportsko ribolovnih udruga Vukovar.   

Po dosad prikupljenim podacima Franjevačkog samostana u Vukovaru, u tome je gradu na istoku Hrvatske u kasnu jesen i ranu zimu 1991. u vojnoj agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi poginulo, ubijeno ili nestalo najmanje 2717 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena 383 osobe kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovara.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u dvorištu vukovarske bolnice danas je održan komemorativni skup "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta" u nazočnosti državnog vrha - predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, brojnih saborskih zastupnika i ministara koji su, zajedno s tisućama domoljuba pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske i BiH, prošli gradskim ulicama u Koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Molitvu za žrtve  Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

15.43

Izaslanstvo Sabora i Vlade na Ovčari položili vijence i svijeće 

U povodu Dana sjećana na žrtvu Vukovara 1991. vijence podno spomen- obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari položilo je i svijeću upalilo izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem i i Vlade, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

Obljetnica stradanja žrtava na Ovčari bit će obilježena u nedjelju, 20. studenoga. Toga dana, 1991., agresor je doveo na poljoprivredno dobro Ovčara nedaleko Vukovara 200 hrvatskih branitelja i civila, prethodnog dana odvedenih iz vukovarske bolnice, te su svi pobijeni.

Predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković u Vukovaru su nazočni bili obilježavanju 31. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu te su nakon prigodnog programa u dvorištu Nacionale memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" prošli u koloni sjećanja, zajedno s tisućama domoljuba iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem su državna i druga izaslanstva položila vijence i upalila svijeće.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju, počast poginulima i ubijenima u obrani Vukovara dala su izaslanstva vukovarskih branitelja na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane Vukovara Brankom Borkovićem, Hrvatskog sabora predvođenog predsjednikom Gordanom Jandrokovićem i Vlade koje je predvodio predsjednik Andrej Plenković.

Vijenac su položila i svijeću upalila  i izaslanstva Vukovarsko- srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Ivan Penava.

15.40

Državnici u koloni sjećanja 

U Koloni sjećanja u Vukovaru su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, premijer Andrej Plenković, ministri... 

24sata
24sata
24sata
24sata
Komentari 185