News

Komentari 48

Danas je najgori dan toplinskog vala: Temperature i preko 35°C!

Danas je najgori dan toplinskog vala: Temperature i preko 35°C!

PRVI STUPANJ DO CRVENOG Za gotovo cijelu Hrvatsku označen je narančasti alarm (opasno vrijeme). Dok ćemo se preko dana pržiti, navečer bi moglo biti grmljavinskog nevremena

Danas je najgori dan toplinskog vala. Gotovo cijela Hrvatska je u narančastom alarmu koji označava opasno vrijeme. Ravnateljstvo civilne zaštite upozorilo je građane na opasnost od toplinskog udara.

Temperature bi mogle ići i preko 35 stupnjeva.

Pogledajte video: Kako se rashladiti

Narančasta Hrvatska

Narančasto upozorenje izdano je za područje zagrebačke, karlovačke, gospićke, kninske, riječke i splitske regije.

DHMZ navodi kako nas u utorak čeka pretežno sunčano i vrlo vruće diljem Hrvatske.

Kasno poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu jugoistočni i jugozapadni, povremeno i sjeverozapadni. Minimalna temperatura zraka od 18 do 21, u gorju malo niža, a na Jadranu od 22 do 25°C. Maksimalna uglavnom između 32 i 36°C.

Hrvatska sutra

Pretežno sunčano. Poslijepodne i navečer u kopnenim, ponajprije zapadnim predjelima mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar većinom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu jugoistočni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu 22 do 25, a najviša dnevna većinom od 31 do 36 °C.

Toplinski valovi - preporuke za javnost

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice. S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova Meteo.hr donosi vam preporuke za zaštitu od velikih vrućina.

Rashladite svoj dom:

Klonite se vrućine:

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine:

Pomognite drugima:

Ako imate zdravstvene probleme:

Ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše:

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem - kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25 - 30 °C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38 °C. Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Najčitaniji članci