Obavijesti

News

Komentari 221

'Danas je pitanje žene svedeno na nadmetanje s muškarcima'

'Danas je pitanje žene svedeno na nadmetanje s muškarcima'
1

Sigurno je da su kroz povijest mnoge žene trpjele neravnopravnost s muškarcima i to treba ispraviti. Međutim, nije potrebno da žene zamijene i istisnu muškarce, rekao je biskup sisački Vlado Košić

VIDEO

Veliki broj hodočasnika i vjernika okupio se na blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu Majke naših stradanja, odnosno u obnovljenoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori nedaleko Petrinje, gdje je misno slavlje, u koncelebraciji svećenika petrinjskog i glinskog dekanata, predvodio biskup sisački Vlado Košić koji je tom prigodom poručio kako "Marija mora biti uzor današnjim ženama, suprugama i majkama".

U svojoj propovijedi Košić je izrazio zadovoljstvo što što sve veći broj vjernika u svetištima diljem zemlje slavi Bogorodicu, što, po njegovim riječima, potvrđuje kako vjera i nacija nećemo propasti. 

"Danas je pitanje žene svedeno na često nadmetanje žena s muškarcima, kao da bi žene trebale istisnuti muškarce i zauzeti u svemu njihovo mjesto. Sigurno je da su kroz povijest mnoge žene trpjele neravnopravnost s muškarcima i to treba ispraviti. Međutim, nije potrebno da žene zamijene i istisnu muškarce, nego da budu komplementarne s njima. Mnogo toga mogu dobro obavljati jednako kao i muškarci, ali neke su mogućnosti pridržane samo muškarcima, druge samo ženama. Na primjer, samo žene rađaju i to će tako ostati do kraja svijeta", istaknuo je biskup Košić.

Ženi je, ističe, svojstveno biti majka. "Stoga je ona utočište i dom za svako dijete, dapače, svim je ljudima, i mali i velikima, majka potrebna kao simbol ljubavi i prihvaćanja, kao osoba koja grli, prašta, razumije i moli se za svoje dijete", rekao je Košić.

U nastavku svoje propovijedi Košić je govorio o važnosti obitelji, podsjetivši pritom na riječi blaženog Alojzija Stepinca da kako nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji. Na kraju je najavio kako je planirano da se za svetkovinu Velike Gospe iduće godine svečanost u Gori premjesti na otvoreni prostor iza obnovljene crkve, koji će se urediti kao svetište, dok će se sadašnji prostor ispred crkve urediti u parkiralište. 

Hodočasnici su u Goru stigli iz pravca Gline, gdje im se priključio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te iz pravca Petrinje, otkud je došao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Hranić: Svaka žena velika kada poštuje predbračno djevičanstvo

Nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić koji je u srijedu predvodio misu u Aljmašu također se dotaknuo značaja Marije majke Isusa Krista. Istaknuo je kako je "svaka žena velika kada poštuje svoje dostojanstvo, ženstvenost i predbračno djevičanstvo; zato što rađa dijete, štiti život, zato što je odgojiteljica – u službi života".

Rogić: Jedan od većih čovjekovih problema zagledanost u zemlju i zemaljsko

"Sve se  gleda kroz trenutni uspjeh, dobro ostavljen dojam iza kojega uvijek ne ide dobar sadržaj, ni istina i briga za dobro svih. Što će biti  poslije ne gleda se previše. Kao da nas zaskoče sebičnost, komotnost,  svi govore o pravima, a rijetko se čuje riječ dužnost, odgovornost.  Nude se neograničene slobode u kojima čovjek može biti što god poželi,  ne osvrćući se na drugoga, ni na Božji naum s čovjekom. U tim varkama  zemaljskog stradaju mladi, strada obitelj, strada čovjek", poručio je u svojoj propovjedi šibenski biskup Tomislav Rogić. 
Kazao je i kako "sve što živimo, oko čega se brinemo, zbog čega strahujemo, sve svoje boli i  neizvjesnosti, ali i sve svoje radosti, uspjehe, učinjeno dobro, svaku  osobu i obitelj, zajednicu i cijeli narod, cijeli svijet, osvijetlimo tim Suncem, Kristom, vječnim životom".

"Sve poprima posve drugačije  obrise, drugačije boje, drugačije se vidi i živi život, kad se  promatra u toj perspektivi vječnosti", poručio je. 
Obitelj, kazao je, predstavlja Božji plan s čovjekom stvorenim na sliku Božju. "U  obitelji se rađa život, razvija i odgaja. Tu je prva škola  čovječnosti, prvi uzori svake vrijednosti i vjere. Kroz obitelj otkrivamo radost života, učionicu ljubavi i sebedarja koji ostaju za  cijeli život", naglasio je biskup Rogić.

Današnje vrijeme, ističe, rastače obitelj. Bilo da se radi o  brzini života, novim tehnologijama koje otuđuju čovjeka ili pak o  sustavnom ugrožavanju obitelji nametanjem nekih novih modela obitelji  koje u Božjem planu ne možemo prepoznati – poručio je biskup Rogić okupljenim vjernicima u Vrpolju. 
Misa pred mnoštvom okupljenih vjernika započela je procesijom sa  čudotvornom Gospinom slikom u kojoj su sudjelovali predstavnici  kulturno umjetničkih društava i marijanskih molitvenih udruga sa  područja Šibenske biskupije. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"