News

Komentari 27

Danas je zadnji dan za prijavu šteta iz potresa na Baniji

Danas je zadnji dan za prijavu šteta iz  potresa na Baniji

Na potresom pogođenom području nastavit će se rušenje objekata koji ugrožavaju okolinu, među kojima su i dva tvornička dimnjaka bivše Željezare Sisak, visoka 43 metra

Danas je zadnji dan za prijavu šteta nastalih u potresu, a građani će moći predavati zahjeve za obnovu. Dosad je u Petrinji prijavljena šteta na više od 9 tisuća objekata. 1300 ih je neuporabljivo.

Prijava štete može se obaviti popunjavanjem upitnika, podaci će biti uneseni u središnju bazu podataka za područje Sisačko-moslavačke županije u sklopu aplikacije na sljedećoj poveznici: https://arcg.is/Se0v90

Oni koji nemaju pristup ili se ne služe internetom, upute mogu dobiti na sljedeće brojeve telefona:

- za područje grada Siska   510-164, 510-834, 510-139;

- za područje grada Petrinje  515-250, 515-234;

- za područje grada Gline  551-600.

Na potresom pogođenom području nastavit će se rušenje objekata koji ugrožavaju okolinu, među kojima su i dva tvornička dimnjaka bivše Željezare Sisak, visoka 43 metra, javlja HRT.

Razoran potres promijenio je geodetsku kartu pogođenog područja. Prema preciznim kontrolnim satelitskim mjerenjima, koje je u siječnju obavila Državna geodetska uprava na području gradova Gline, Petrinje i Siska, utvrđeno je da su se Petrinja i Sisak pomaknuli i do 86 centimetara.

Kada se usporedi stanje prije potresa i nakon njega, najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima 45 centimetara u smjeru jugoistoka. Za Glinu pomak iznosi 10 centimetara u smjeru sjeverozapada, a za područje Siska 10 centimetara prema istoku. Za glinsko područje utvrđen je i visinski pomak, to jest tlo se spustilo za 10 centimetara.

Najčitaniji članci