Obavijesti

News

Komentari 46

Fatalna ujna dobila četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a nećak je dobio 7 i mora u istražni zatvor

Fatalna ujna dobila četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a nećak je dobio 7 i mora u istražni zatvor
2

Matija Franc dobio je sedam godina zatvora. Nije došao na objavu presude, a sada će morati u istražni zatvor po sili zakona jer je dobio kaznu iznad pet godina zatvora te mu slijedi uhidbeni nalog

VIDEO

Na Županijskom sudu u Splitu objavili su presudu Slađani Novoselnik (40) poznatijoj kao "fatalna ujna" i nećaku Matiji Francu (27) zbog poticanja na ubojstvo Slađanina supruga Domagoja Novoselnika (32).

Split: Slađana Novoselnik  za ubojstvo svog supruga dobila 4 godine i deset mjeseci zatvora

Matija nije došao na presudu, mora u istražni zatvor

Matija Franc dobio je sedam godina zatvora.

Nije došao na objavu presude, a sada će morati u istražni zatvor jer je dobio kaznu iznad pet godina zatvora te mu slijedi uhidbeni nalog. Supruga pokojnika Slađana Novoselnik, za poticanje mladića na to kazneno djelo dobila četiri godine i deset mjeseci zatvora!

Split: Ponovljeno suđenje Matiji Francu i Slađani Novoselnik koji se terete za ubojstvo

Slučaj fatalne ujne: Tvrdili su da se sam ubio

Domagoj je ubijen pod oštricom noža zadobivenog u 30. srpnja 2011. u obiteljskoj kući na Hvaru. Cijeli je ovaj slučaj izazvao velik interes javnosti zbog niza intrigantnih činjenica i preokreta. Prvo su oboje tvrdili da se Domagoj sam ubio, no patološki nalaz je otkrio da je ubojica prišao Domagoju s leđa i preko ramena mu silovito zario nož u grudi i nanio ranu duboku 17 centimetara. 

Nećaku je pisala iz zatvora: 'Ti znaš da si ljubav mog života!'
Nećaku je pisala iz zatvora: 'Ti znaš da si ljubav mog života!'

U prvom suđenju dobila 22 godine zatvora

Nećak koji je bio kod njih u gostima i Slađana u to su vrijem bili u ljubavnoj vezi, ali tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je nećak ubio ujka na nagovor ujne. Podsjetimo, Slađana je na prvom suđenju nepravomoćno osuđena na 22 godine, a nećak je kao maloljetnik dobio maksimalnih 10, no tu je odluku ukinuo Vrhovni sud.

Split: Fatalna ujna dobila 22 godine zatvora za ubojstvo supruga

Slađana je tvrdila da nije bila u ljubavnoj vezi s nećakom i da s njim nije nikad spavala, a i da nije bila u prostoriji kad se zločin dogodio te da su nećak i Domagoj sami ostali slušati glazbu. Rekla je da se probudila i vidjela nećaka s nožem u ruci. Dok su oboje bili u istražnom zatvoru, izmjenjivali su i pisma. 

Na ponovljenom suđenju, Slađana je 2017. nepravomoćno oslobođena, a i tu je presudu ukinuo Vrhovni sud. 

Suđenje fatalnoj ujni: Nećak nije došao jer ga boli želudac
Suđenje fatalnoj ujni: Nećak nije došao jer ga boli želudac

Nekoliko puta mijenjao obranu

Tijekom suđenja na kojima su sve rasprave isključene za javnost jer je u vrijeme počinjenja zločina optuženi bio maloljetan, Matija Franz je nekoliko puta mijenjao svoju obranu, pogotovo u odnosu na Slađanu. U početku je tvrdio kako nema veze s planiranim ubojstvom, a kasnije je pak izmijenio obranu te je tvrdio da ga je nagovarala da 'se riješe njenog supruga kako bi moglo zajedno nastaviti život'. Tako ih uostalom tereti optužnica: da su planirali egzekuciju te da je 'fatalna ujna', kako je dobila nadimak u medijima, poticala maloljetnika da ubije ujaka. Osim svjedočenja optuženih za takve tvrdnje, smatraju na tužiteljstvu, dovoljno dokaza su pronašli u njihovim ljubavnim SMS-porukama, a njihova veza je trajala od kada je mladić imao 15 godina!

Fatalna ujna sad živi u osami: "Ne daj Bože nikome ovako"
Fatalna ujna sad živi u osami: "Ne daj Bože nikome ovako"

Slađana Novoselnik je nakon početnih godina šutnje izašla u medije, kategorički je negirala vezu s nećakom. Sudski postupak se međutim oduljio. Godinu dana nakon zločina već je donesena prva presuda, Slađana je dobila 22 godina zatvora za poticanje, a mladić maksimalnih deset godina maloljetničkog zatvora.

Vrhovni sud je ukinuo tu presudu, trebalo se bolje utvrditi 'je li nečinjenje, odnosno nesuprotstavljanje Slađane Novoselnik odluci počinitelja spada u oblik poticanja odnosno sudioništva u ubojstvu'.

Pa je u drugom postupku, u rujnu 2017. godine, 'fatalna ujna' oslobođena, dok je Matija Franz dobio osam godina zatvora, samo da bi dvije godine kasnije presuda ponovno 'pala' na Vrhovnom sudu, ovaj put iz proceduralnih razloga.

Četiri godine je trebalo za još jednu nepravomoćnu, treću presudu jer se ročišta nisu održavala baš redovito iz raznih razloga – od promjena odvjetnika, pandemije korone, potresa na Baniji odakle su neki svjedoci pa sve do onih bizarnijih poput opravdanja optuženog koji se nije pojavio jer je – zaspao.

Optuženi su proveli nekoliko godina iza rešetaka dok je pravna bitka trajala, a danas dolaze sa slobode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...