Obavijesti

News

Komentari 133

Danas presuda Zavadlavu: On traži Nobelovu nagradu za mir, a tužitelj - 50 godina zatvora

Danas presuda Zavadlavu: On traži Nobelovu nagradu za mir, a tužitelj - 50 godina zatvora

Sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Višnja Strinić danas u 13 sati na Županijskom sudu u Splitu objavit će presudu Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo

VIDEO

Kao i na ostale rasprave, Zavadlava će pravosudni policajci dovesti na sud iz zatvora u Gospiću. Na objavi presude ne mora se pojaviti, no kako doznajemo, izrazio je interes da presudu čuje uživo.

U sudnicu će iz Zagreba doći i njegov branitelj Branko Šerić. U iščekivanju presude nije htio ništa komentirati.

POGLEDAJTE VIDEO: Zavadlav na sudu  

Pokretanje videa...

Zavadlav 01:08

- Nemam što reći. Vidjet ćemo sve - kratko je rekao Šerić.

Tražio da ga oslobode 

Zavadlavu prijeti maksimalna kazna od 50 godina zatvora, a terete ga za trostruko teško ubojstvo, dovođenje u opasnost života i imovine te nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja te eksplozivnih tvari. Prema optužnici, Zavadlav je Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) smaknuo iz bezobzirne osvete zbog maltretiranja njega i brata. Ubio ih je u središtu Splita 11. siječnja 2020. U njih je ispalio 36 metaka iz kalašnjikova. Nekoliko zrna pogodilo je Hyundai u kojem je bilo troje ljudi, a oštećeni su i parkirani Audi A3 te vrata kuće.

Uhitili su ga isti dan te su ga odvezli u Zagreb u Bolnicu za osobe lišene slobode. Nakon što se oporavio, nisu ga premjestili u splitski zatvor Bilice, gdje bi, procijenili su, mogao biti ugrožen, nego u zatvor u Gospiću.

'Zavadlav trenira i zafrkava se, a moj sin se raspada u grobu'
'Zavadlav trenira i zafrkava se, a moj sin se raspada u grobu'

Suđenje Filipu Zavadlavu počelo je 12. kolovoza 2020. Na prvoj raspravi nije se htio izjasniti o krivnji, no na ročištu prošlog tjedna sve je porekao.

- Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir. Što se tiče ovog psihijatrijskog vještačenja koje je provedeno, ja se s tim ne slažem. Ukoliko moja krivnja leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv sto posto, dajte mi 50 godina - rekao je Zavadlav.

- U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe koja mi se stavlja na teret. Razmišljanje da bih ja bio eventualni sudionik događaja je nametnuto i imputirano od strane drugih osoba. Ja sebe ne vidim na mjestu zločina, ja sam tad bio u moru. Uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Još me nitko nije uvjerio da sam baš ja osoba koja je pucala - govorio je Zavadlav. Na pitanja nije želio odgovarati.

VIDEO U utorak presuda Filipu Zavadlavu: Pogledajte što je rekao sutkinji u završnoj riječi
VIDEO U utorak presuda Filipu Zavadlavu: Pogledajte što je rekao sutkinji u završnoj riječi

Za obitelji žrtava nema dvojbe - Zavadlav je kriv i, koliku god kaznu dobije, ona ne može vratiti najmilije koje su izgubili.

– Odgovorno tvrdim da je Zavadlav pobjednik bez obzira na to koliku kaznu dobio. Jer u Hrvatskoj nema doživotne i smrtne kazne. Da ima pravde, dobio bi 50 godina za svakog od ubijenih. Jer jedna ili više loših epizoda nečijeg života ne opravdava ničije ubojstvo. Dok on jede, igra se, trenira i zafrkava se, moj sin i dvojica ubijenih momaka se raspadaju. To sve govori – zaključio je otac ubijenog Marina Ožića Paića.

Zavadlavov branitelj Branko Šerić smatra da Zavadlav nije bio ubrojiv u trenutku zločina, zbog čega je imao primjedbi na psihijatrijsko vještačenje, koje je utvrdilo da je bio bitno smanjeno ubrojiv.

Teško ili obično ubojstvo 

Kako nije bio neubrojiv, može mu se suditi, no sud je dužan pri odmjeravanju kazne uzeti u obzir i psihičko stanje optuženika, odnosno bitno smanjenu kontrolu da upravlja voljom i postupcima. Ostale moguće olakotne okolnosti su nečija mlada dob ili, primjerice, ranija neosuđivanost. Otegotna je, recimo, njegova odlučnost i ustrajnost u počinjenju kaznenih djela. Važno je i hoće li ostati konstatacija da je riječ o tri teška ubojstva iz bezobzirne osvete. Jer ako je točno ono što tvrde svjedoci, da je Marina Ožića Paića ubio slučajno, misleći da je netko drugi, onda on nije ubijen iz bezobzirne osvete.

Zavadlav sutkinji: 'Nisam kriv! Oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir'
Zavadlav sutkinji: 'Nisam kriv! Oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir'

Ako Zavadlava proglase krivim, izreći će mu pojedinačne kazne za svako djelo, a zatim jedinstvenu kaznu, koja treba biti manja od zbroja svih kazni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.