Obavijesti

News

Komentari 14

Danas su škole tuge, a prije su odjekivale od dječjeg smijeha...

Danas su škole tuge, a prije su odjekivale od dječjeg smijeha...
3

Škola u LIvadama prošle je godine imala četvrti razred s troje učenika koji su ove godine prešli u područnu školu Vrh. Zato je zatvorena. Područna škola Moščenice blizu Opatije zatvorena je na inicijativu roditelja

VIDEO

U 95 škola u Hrvatskoj ove se godine nije upisao niti jedan prvašić, a pet ih se potpuno zatvorilo. Osnovnu školu u Livadama u Istri zatvorili su nakon čak 116 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:20

Zatvorena je i škola kod Karlovca, ona kraj Muća, područna škola Moščenice te škola u Slovinskoj Kovačici kod Bjelovara.

Zatvaranje škole u Livadama posebno je pogodilo ravnateljicu Jadranku Bartolić Muzica, koja je i sama, kao dijete 1974. godine, sjedila baš u školskoj klupi u Livadama. Učionice zjape prazne, a veseli cteži na zidovima škole odaju neka sretnija vremena koja zatvaranjem školskih vrata odlaze u povijest.

- Prošle godine u školi smo imali samo četvrti razred sa troje učenika koji su ove godine prešli u područnu školu Vrh. Tako se prošle godine upotrebljavala tek jedna učionica za četvrtaše i još jedna koja se koristila u slučaju lošeg vremena, za tjelesni odgoj - rekla je Muzica koja je 20 godina u toj školi predavala matematiku i fiziku. Škola je najprije bila osmogodišnja, a onda je zbog nedostatka učenika zadnjih godina, prešla u četverogodišnju.

I područna škola Siča u istoimenom naselju na području Barilovića kod Karlovca, od ove je jeseni po prvi puta nakon 63 godine zaključala svoja vrata.

- Ove godine u selu nije bilo niti jednog prvašića, a posljednja dva učenika ljetos su završila četvrte razrede i daljnje školovanje nastavili u matičnoj školi Barilović. Naša škola je sada zatvorena, ali ćemo iduće jeseni imati četvero prvašića - rekla je Tina Luketić (40) iz Siča.     

Super mi je u novoj školi, imam puno najboljih prijatelja, s ponosom je rekao Marino Bašić, koji je ove godine krenuo u treći razred Područne škole u Crivcu u općini Muć, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Područna škola u mjestu Ramljane koju je pohađao je zatvorena jer je Marino ostao jedini učenik u njoj.

- Ovo je prekrasan kraj, ali na žalost jako zapušten. Loše smo prometno povezani, nemamo vodovod i ono najbitnije, nema posla -rekao je ravnatelj zatvorene škole Marin Vulin. Dodao da je jedna učionica simulirala sportsku dvoranu za ružnog vremena, a zbog lošeg interneta nisu imali ni elektroničkog dnevnika. Marino Bašić i majka Jagoda prezadovoljni su i to zato što su protekle dvije godine jedini učenici u Ramljanima bili braća Marino i stariji Duje. Kako je Duje krenuo u peti razred Osnovne školi u Vrbi, tako je Marino ostao sam u školi. To naravno nije bilo održivo stanje, učiteljica je postala tehnološki višak, a po Marina sada dolazi autobus i vozi ga u Crivac.

- Postali smo skoro pa kućni prijatelji s učiteljicom. Valjda je to normalno kad su joj učenici samo njih dvojica. Znalo se događati da je jedan bolestan, onda učiteljica dolazi samo zbog drugog, a znala su biti i obojica bolesna pa bi je onda zvali da ne dolazi bez veze ili da svrati do nas na kavu. Teško je to i za nju, kako će ih disciplinirati kad su joj samo oni u razredu, što napraviti kad neće napisati neki zadatak. Iako, obojica su dobri učenici pa je to manji problem, ali sad su presretni, vraćaju se svaki dan iz škole puni dojmova.

Marino je gotovo u šoku jer je, kao bistar dječak navikao na brzo i lagano rješavanje zadataka, u školi upoznao dječaka koji prije njega riješi zadatak - u dahu je ispričala mama Jagoda.

Nataša Novaković (43), posljednja učiteljica Područne škole u Slovinskoj Kovačici, posljednje dvije godine sama je radila u toj školi jer se iz godinu u godinu smanjivao broj učenika. Sa zadnjim danom prošle školske godine napustili su klupe i pitanje je kada će u njih ponovo netko sjesti. Školu u sastavu općine Nova Rača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, su zatvorili po prvi put u 61 godini postojanja.

- Od njih petero, troje učenika je završilo četvrti razred. Jedna učenica s ocem i mlađom sestrom seli u Irsku, kako bi se pridružili majci, koja tamo živi. Samo jedan učenik je trebao nastaviti pohađati školu. Da je bilo prvašića, ne bi se škola zatvarala – pomalo tužnim glasom rekla je Kovačević koja je od ukupno 20 godina staža, zadnjih 10 godina provela u toj školi. Fasada i prozori na školi su obnovljeni, jer je prije samo osam godina u nju svakog jutra dolazilo 20 učenika i nitko nije pomišljao da bi se škola mogla zatvoriti. Međutim, u zadnjih sedam godina na području Slovinske Kovačice i Orlovca rođeno je tek četvero djece.

- Uz školu na koju je stavljena termo fasada, nova stolarija, izgrađeno je i igralište sa četiri sprave. Napravljen je dom, ali sve će to ostati prazno, jer selo polako umire. Mladima to nije dovoljno da ostanu u Orlovcu i Kovačici i zasnuju obitelji– zaključila je učiteljica Novaković.

Područna škola Mošćenice, udaljena 14 kilometara od Opatije, također je od ove godine zatvorena.

- Škola je zatvorena jer su to zatražili roditelji iz Mošćenice. Oni su, naime, predali zahtjev za upis svoje djece u Područnu školu Eugen Kumičić u Mošćeničkoj Dragi jer ta škola ima produljeni boravak. Šestero učenika koji su prošle godine pohađali školu u Mošćenici ove su godine prešli u drugu školu - rekla je ravnateljica Ive Erceg. Prijevoz im je osiguran prigradskom linijom koju financira Primorsko-goranska županija.

- Tužno je sad kad na trgu pred školom ne trče dječica i ne čuje se njihovo hihotanje i vriska. Ovo je malo mjesto i mi smo ovdje svi kao obitelj. Tu se učilo, pjevalo, smijalo, slavili su se rođendani - pomalo sjetno prisjetila se kuharica friško zatvorene škole koja je imala tek jednu učionicu i jednu blagavaonicu. Zbrajalo se na staroj drvenoj brojalici te zimi grijalo uz peć na drva.

- Ljudi rade i produženi boravak puno nam znači, zato smo i inicirali ove promjene. Prije nam je sve bilo bliže, ali sada je lakše organizirati dan - zaključuje mama bivših školaraca područne Mošćenice.     

Ipak bi je mogli opet otvoriti

Područna škola Siča u Bariloviću zatvorena je nakon 63 godine. Možda će je opet otvoriti iduće godine kad Ivan Luketić (6) i još troje djece krene u 1. razred.     

Ne radi nakon 116 godina

Škola u istarskim LIvadama prošle je godine imala samo četvrti razred sa troje učenika koji su ove godine prešli u područnu školu Vrh. Zato je zatvorena.     

Nisu imali uvjete za rad

Jedina učionica škole u zaseoku Ramljane simulira sportsku dvoranu za ružnog vremena, a zbog lošeg interneta nemaju ni elektroničkog dnevnika.     

Muc skole

Zatvorili je jer nema boravak

Područna škola Moščenice blizu Opatije zatvorena je na inicijativu roditelja učenika kako bi ih mogli upisati u školu koja ima produljeni boravak.     

moscenice
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca