Obavijesti

News

Komentari 182

'Izvlačio se novac iz KBC-a. Sad mi je jasno zašto su se protivili postavljanju kamere u salu'

'Izvlačio se novac iz KBC-a. Sad mi je jasno zašto su se protivili postavljanju kamere u salu'

Zadravec je na sjednici Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije iznijela dokaze koje ima o korupciji u KBC-u Sestre milosrdnice. Za v.d. ravnatelja Zorana Vatavuka je istaknula kako sam sebe uspoređuje s Hitlerom

VIDEO

Dijana Zadravec, koje je smijenjena s mjesta šefice Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, a neki dan je dobila i opomenu pred otkaz, odazvala se danas na poziv predsjednika saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, Mostovog Nikole Grmoje na sjednicu na kojoj je video vezom ispričala sve vezano uz prijave o nepravilnostima u radu tog KBC-a. 

Grmoja je na početku istaknuo kako je pozvao i sve članove Upravnog vijeća, ali da su se oni ispričali te neće sudjelovati na ovom saslušanju, kao ni v.d ravnatelja Zoran Vatavuk. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić se odazvao. 

Kad smo u nedjelju kontaktirali prof. Zadravec, ona još nije bila znala da je dobila opomenu pred otkaz. 

- Moja smjena od v.d ravnatelja je nezakonita, ništavna. Jednako tako nezakonita je drugostupanjska odluka Upravnog vijeća, bez argumenata, bez ikakvog pravnog i činjeničnog razloga, potpuno samovoljna. Dulibić, koji je predsjednik Upravnog vijeća i pravnik, može slobodno potrgati svoju diplomu jer sramoti Pravni fakultet. Ministar bi Dulibića trebao smijeniti - poručila nam je tada.

- Naš zadatak nije da mi možemo u konkretnom slučaju utvrditi da je došlo do koruptivnih radnji. Bilo bi to prejudiciranje odluka koja su nadležna donositi druga državna tijela. Naš cilj je da čujemo što se događa u sustavu i jesu li institucije reagirale - upozorila je na početku zastupnica Centra Dalija Orešković.

Zadravec je u podužem obraćanju iznijela niz optužbi na račun kolega iz KBC-a, kao i bivšeg ravnatelja Maria Zovaka, naglasivši kako je sva saznanja o korupciji unutar KBC-a prijavila DORH-u. Na početku je istaknula kako je iz medija saznala da je dobila opomenu pred otkaz zbog, kako je to obrazložio v.d. ravnatelja Vatavuk, narušavanja ugleda bolnice i to dok je na bolovanju

- Naprotiv, mislim da ugledu bolnice štete korupcija i kriminal, kao i oni koji ju zataškavaju, a ne oni koji o tome progovaraju. Zadnjih tjedan dana preko posrednika sam dobila i prijetnje da ću ukoliko nastupim dobiti i izvanredni otkaz - rekla je dodavši kako se njena borba vodi zadnjih pet godina otkako je prvi put progovorila o korupciji. 

'Najprije sam otkrila krađu novaca iz KBC-a'

- 2016. sam otkrila krađu novaca iz KBC-a Sestre milosrdnice preko lažnih prekovremenih sati. Na temelju krivotvorenih dokumenata otuđivao se novac poreznih obveznika. To sam prijavila tadašnjem ravnatelju Zovaku, čija je prva reakcija bila, zamislite, "to svi rade." Ja sam se sablaznila - naglasila je i dodala kako je to dalje prijavila i Ministarstvu zdravstva i DORH-u.

- Dakle, neistinito je da je moje govorenje o korupciji započelo prije godinu dana ili sada kada sam smijenjena s dužnosti predstojnice. Samo mediji za to nisu znali jer je ravnatelj Zovak sve zataškao i kada sam to saznala, prijavila sam DORH-u. S tim sam upoznala i Dulibića kad je postao predsjednik Upravnog vijeća. Krajem 2019. i početkom 2020. lažno sam optužena od strane službenice za javnu nabavu Mije Primorac, koja je pripremala natječaj za prvu javnu nabavu za moj europski projekt u vrijednosti 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a za koji sam se izborila, a koji se cijelo vrijeme provedbe opstruira od strane Uprave bolnice - istaknula je. 

Primorac je tada, nastavila je Zadravec, namještaja natječaj za tvrtku Europlantaže d.o.o., a za koju je, kaže, u fušu radila dok je istovremeno radila u KBC-u.

- O tom eklatantnom sukobu interesa također sam obavijestila Zovaka, Dulibića i nadležne institucije. Kroz taj montirani proces, ravnatelj Zovak je želio moju smjenu s mjesta zamjenice ravnatelja preko svojih bolničkih tijela, radničkog vijeća i povjerenstva za unutarnji nadzor, a potom i sa svih rukovodećih funkcija - rekla je dodavši kako ju je Zovak na samom početku mandata zamjenice ravnatelja razvlastio za većinu poslova koja su bila u nadležnosti zamjenika ravnatelja. 

Zadravec dobila opomenu pred otkaz, svi spontano zapljeskali? 'Neka si Dulibić potrga diplomu'
Zadravec dobila opomenu pred otkaz, svi spontano zapljeskali? 'Neka si Dulibić potrga diplomu'

- Dulibić je tada četiri mjeseca zavlačio sa sazivanjem sjednice Upravnog vijeća na kojoj je konačno ipak odbačen prijedlog Zovaka s kojim me na temelju lažnih iskaza Mije Primorac želio smijeniti s dužnosti zamjenice ravnatelja. Primorac zbog toga nije suspendirana nego je unaprijeđena i sada je šefica službe koja vodi europske projekte u KBC-u. Zamislite - poručila je i dodala kako je zbog toga ravnatelja Maria Zovaka prijavila DORH-u.

'Sada sam otkrila i koruptivnu hobotnicu u KBC-u'

- Krajem 2020. sam otkrila kriminalne radnje i koruptivnu hobotnicu u KBC-u, što sam prijavila početkom ove godine Županijskom državnom odvjetništvu. Prijavila sam odgovorne osobe KBC-a zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti i dr. Vladimira Kalouseka posebno kao odjelnog liječnika na kliničkom Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, kojeg sam do nedavno bila predstojnica i nezakonita smijenjena, zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave - poručila je pa objasnila kako se izvlačio novac u privatne džepove liječnika, koji, kaže, rade u KBC-u, a istovremeno su vlasnici privatnih klinika ili rade paralelno u KBC-u i privatno.

- Naime, na kliničkom Zavodu za radiologiju sasvim slučajno sam otkrila da se dugi niz godina događaju dva paralelna financijska poslovna procesa. Prvi je cijela Uprava skrivala od mene, zamjenice ravnatelja i poslije predstojnice radiologije. Na radiologiji se rade neurointervencijski zahvati, liječnici znaju da ih rade radiolozi, da se tako liječe moždani udari, aneurizme i određene druge manje bolesti na mozgu. Ove kriminalne radnje otkrila sam kada sam nenajavljeno ušla u prostorije sale, gdje rade dr. Kalousek i dr. Čulo te zahvate i vidjela na stolu dokumente prema kojima je na previđenom mjestu za potpis predstojnice, znači mene, stajao potpis dr. Kalouseka i tada sam shvatila da postoji paralelni financijski proces za koji ja do tada nisam znala - navela je Zadravec i nastavila:

- Nakon što bi se napravio određeni zahvat o potrošenom materijalu ispunjavali bi se obrasci, koje se popunjavali Kalousek i Čulo, a pri tom se nisu potpisivali na mjestu predviđenom za radiologa koji izvodi taj zahvat nego na mjesto predstojnice. Time se izbjegla kontrola od strane predstojnice - istaknula je naglasivši kako je to po Kaznenom zakonu krivotvorenje isprave. 

Uprava je, dodala je, samo na temelju njihovih potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. O svemu tome ima i dokumentaciju koju je pokazala pred ekranom.

- To je samo petina faktura - rekla je pokazujući ogroman snop papira jedva ih držeći s dvije ruke.

Drugi proces za koji je, kaže, znala od 2018. kad je iz financijskih izvještaja bolnice vidjela određene diskrepancije, a odnosio se na slanje ponuda od strane dr. Kalouseka za utrošeni materijal na prezime svakog pojedinačnog pacijenta.

'Dr. Kalousek i dr. Čulo neovlašteno su potpisivali fakture prema HZZO-u'

- Te ponude bih potom ja slala tadašnjem ravnatelju Zovaku, a on ih je odobravao i tim ponudama se tada plaćalo dobavljačima. Ja sam sve ponude skenirala, imam ih više stotina od 2018. do 2021. Te su ponude trebale biti od dobavljača, koji su trebali biti odabrani na javnom natječaju. Zadnji natječaj za nabavu takvog materijala proveden je 2019., a zakonski se moraju provoditi svake godine - istaknula je ponovno pokazavši dokumentaciju ponuda iz 2019. u iznosu od oko dva milijuna kuna do 5,5 milijuna kuna.

Kada je to otkrila, dodala je, zatražila je od fakturne službe sve račune kao predstojnica, no isprva ih joj nisu željeli dati. Pa je mailom upozoravala sve službe Uprave i ipak dobila sve fakture od 2016. do 2020. 

Tri Uskokove istrage u slučaju Zadravec: Saveznici i protivnici u aferi koja je uzdrmala HDZ
Tri Uskokove istrage u slučaju Zadravec: Saveznici i protivnici u aferi koja je uzdrmala HDZ

- I ustanovila sam sljedeće: kroz cijelu 2019. i 2020. dr. Kalousek i dr. Čulo su potpisivali gotovo sve račune prema HZZO-u i određen dio iz 2016. Kad sam zbrojila sve te fakture, suma za ono što je potpisao dr. Čulo bila je četiri milijuna i 736.106 kuna. Dr. Kalousek je potpisao 27 milijuna i 054.416 kuna - navela je naglasivši kako se potrošnja materijala iskazana na obrascima na temelju kojih se izrađuju fakture prema HZZO-u ne podudara s ponudama koje su se slale prema njoj i ravnatelju, a prema kojima se plaćalo dobavljačima.

Umjesto 77.962 kune, platilo se 96.000 kuna

Sve je, ponovila je, skenirala da ne bi slučajno došlo do naknade intervencije na dokumentima. Navela je i konkretne primjere i dokumentirala ih te ih članovima Vijeća dala na uvid. Grmoja je napomenuo kako su imena zacrnjena zbog zaštite podataka pacijenata.

- Vidite kod jedne pacijentice da se vidi devet bar kodova u iznosu od preko 8000 kuna. Te obrasce je Kalousek potpisivao na mjestu predviđenom za mjesto predstojnice. Na dokumentu se vidi da meni Kalousek šalje ponude za pacijenta, ja bih to proslijedila ravnatelju. Na dokumentu je tekst da se odobri nabava materijala koji je utrošen za liječenje pacijentice. Ono što se vidi je da se izradio račun prema HZZO-u na temelju falsificiranog dokumenta. Umjesto 77.962 kune, platilo se 96.000 kuna - poručila je dodavši kako je takvih postupaka u KBC-u mjesečno bilo 20-30.

Trebalo joj je mjesec i pol dana, dodala je, da poveže o čemu se tu zapravo radi. Nakon zahvata se, dakle, prikazivalo i dvostruko više potrošenog materijala ili nekog sasvim drugog materijala prema dobavljačima nego što je zaista bilo potrošeno. A riječ je, naglasila je Zadravec, o četiri ili pet uvijek istih dobavljača kojima se plaćalo više. 

- Imamo primjer ugradnje jednog stenta kojem je cijena 86.000 kuna, a prema ponudi su naznačena da su potrošena dva za istog pacijenta i dobavljaču se platilo 172.000 kuna. Sve sam dala DORH-u, to su stotine stranica dokumenata - istaknula je naglasivši kako je sve to smišljeno da bi se izvlačio novac poreznih obveznika.

'Postoji tzv. virtualno skladište. Nekome je bilo u interesu da se više materijala naručuje zbog provizije'

Naglasila je, nadalje, kako je prošle godine otkrila i da postoji tzv. virtualno skladište s materijalima u iznosu 6,6 milijuna kuna, a koji zapravo nigdje nisu postojali niti su bili evidentirani.

- Taj materijal je stajao u ormarima, bilo tko je bilo kad mogao ušetati i odnijeti taj materijal. Određenom materijalu je istekao rok trajanja, to znači da se materijal u vrijednosti od 700.000 kuna može samo baciti. To vam je vrijednost jednog ultrazvučnog uređaja, a svi znamo kako je teško nabaviti aparate. Taj novac je, znači, propao i bačen je zbog aljkavog, nesavjesnog i nekontroliranog naručivanja materijala od dr. Kalouseka - ustvrdila je dodavši kako na tom virtualnom skladištu na zalihi postoji 11 komada materijala čija je vrijednost nešto manje od milijun kuna.

- Provjerila sam evidenciju ljekarne i dobila podatak da je od 2014. do 2020. kroz evidenciju ljekarne prošlo samo 17 materijala, 17 stentova. Znači da smo ih potrošili samo šest, a 11 ih je stajalo na tom virtualnom skladištu, već unaprijed plaćenih dobavljačima, u vrijednosti milijun kuna, a koje se po dinamici trošenja u tih prethodnih šest godina neće potrošiti i isteći će im rok trajanja. Nekome je bilo u interesu da se više materijala naručuje zbog provizije - rekla je Zadravec napomenuvši kako je materijal trebao biti plaćen tek kad je potrošen, a ne unaprijed.

Fakturiralo se 30 milijuna, a dobavljačima platilo 50 milijuna kuna

- Dobavljačima se za te materijale platilo oko 30 milijuna kuna tijekom 2019. godine. 2020. oko 20 milijuna. Znači, 50 milijuna kuna se platilo u dvije godine dok je prema HZZO-u fakturirano za 2019. 14,9 milijuna kuna, a za 2020. 15,9 milijuna kuna. HZZO je za dvije godine platio oko 30 milijuna za te zahvate, a dobavljačima se na ovaj način platilo 50 milijuna kuna - naglasila je. 

Dodala je i kako je inspekcija Ministarstva zdravstva našla tek manje nepravilnosti. 

- Nepravilnosti su postojale još u vrijeme kad je ravnatelj bio Krešimir Rotim, čija je supruga, koja je medicinska sestra, suvlasnica dvije privatne ustanove.  Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju i Kalousek rade i u KBC-u i u privatnoj klinici u kojoj je Rotim prikriveni vlasnik. Vidljivo je iz dokumentacije kako je dio pacijenata iz privatne klinike upućen na liječenje u Vinogradsku - poručila je Zadravec istaknuvši kako nije mogla dobiti kompletnu dokumentaciju o pacijentici koja je preminula tijekom zahvata, a za koju je dr. Kalousek napisao da je potrošeno materijala u iznosu 600.000 kuna.

'Vatavuk se svrstao na stranu ljudi koji su kroz ovaj model izvlačili novac poreznih obveznika. Još se uspoređuje i s Hitlerom'

- Dokumentacija je čak izbrisana iz bolničkog dokumentacijskog sustava. Kad sam postavila kamere u novu angio salu, prvenstveno kako bi služile za edukaciju, doktori Čulo i Kalousek su se tome protivili i sad mi je jasno zašto. Na radiologiji do danas nije doživio videonadzor, a ja sam optužena za mobing - poručila je naglasivši ponovno kako je njena smjena ništavna.

Dijana Zadravec o opomeni pred otkaz: U strahu su i panici
Dijana Zadravec o opomeni pred otkaz: U strahu su i panici

- Vatavuk me nezakonito smijenio i svrstao se na stranu malobrojne skupine bolničkih djelatnika i njihovih obiteljski povezanih ljudi, koji su me optužili za neprimjerenu komunikaciju. Svrstao se na stranu tih ljudi koji su kroz ovaj model izvlačili novac poreznih obveznika. Prekršio je zakon u upravnom postupku. Prekršio je naš Ustav, nije jasno zašto nije htio čuti o ovim kriminalnim radnjama, nego su me on i Dulibić smijenili s mjesta predstojnice i sustavno mi kršili prava. Članak 38. Ustava jamči slobodu govora. Zabrana javnog nastupanja je protivna Ustavu, a može se kazniti kaznom zatvora - naglasila je dodavši kako nije istina ono što Vatavuk tvrdi da se nekoliko radiologa nakon njene smjene vratilo na radiologiju.

- Vatavuk je prije 10 dana na radiologiji sazvao sastanak s mojim inženjerima radiologije na kojem je bilo 20-ak prisutnih i usporedio sebe s Hitlerom. Usporedio je sastanak sa sastancima koje je Hitler imao s generalima, aludirajući na radiologe, i vozačima, misleći na inženjere radiologije, prije okupacije Francuske. Rekao je da između generala i vozača još puno raznih gradacija vojnika, ali da je Hitler poslije generala imao sastanak s vozačima jer su mu bili najvažniji za Blitzkrieg. Moji kolege i ja smo sablažnjeni da osoba koja vodi javnu bolnicu upotrebljava nacistički fašistički vokabular i opčinjen je nacističkim simbolima pa je tako važnije predstojnike klinika nazvao jastrebovima, koji su tražili moju smjenu - istaknula je zaključivši da ako Vatavuk sam ne da ostavku to trebali učiniti ministar i Upravno vijeće.

Oplela je za kraj i po Dulibiću naglasivši kako je sustavno ignorirao sve njezine navode o kriminalnim radnjama. 

Grmoja ju je upitao je li itko reagirao na sve te njene prijave.

- 2016. sam dobila nalog da prekontroliram prekovremene sate u Vinogradskoj. Za devet liječnika je bivši predstojnik radiologije pisao da su radili sate koje nikad nisu odradili. Na temelju toga dobili su uvećane isplate i plaće.Na taj način je otuđeno oko 300.000 kuna iz KBC-a. Odmah sam to odnijela ravnatelju Zovaku. Bilo je još takvih primjera u drugim klinikama. On nije reagirao. Pa sam Ministarstvo zdravstva i rada upoznala s time. Poslana je inspekcija, paušalna, koja je zaključila da ravnatelj treba to istražiti. U zadnjem slučaju ja sam saslušana, izvidi su tajni, o tome ne mogu govoriti. O drugim slučajevima nitko me nije kontaktirao - rekla je. 

Na optužbe je odgovorio i prozvani Dulibić. 

- Kaže da je 2016. prijavila korupciju i to meni i da ja nisam reagirao. Da krenemo otpočetka. Vlada Tihomira Oreškovića je 2016. godine postavila za ravnatelja Zovaka i Zadravec za zamjenicu. Ja tad još nisam bio u sustavu Ministarstva. Nakon toga je Zovak postavio Zadravec na mjesto šefa radiologije. Moramo štititi ugled bolnice. Tu smo čuli puno insinuacija i objeda na rad jako puno kvalitetnih liječnika i kvalitetnih ljudi. Vatavuka se uspoređuje s Hitlerom... To je jedan častan čovjek, nestranački, siguran sam da je antifašist - poručio je državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća podsjetivši kako je imenovanje Rotima kao člana Upravnog vijeća predložila prije godinu dana sama Zadravec.

- Toliko o vjerodostojnosti iskaza profesorice Zadravec. Mi smo za sve njene navode rekli da prijavi nadležnim institucijama. Što bih ja trebao napraviti? Zatražio sam očitovanje ravnatelja. Svi postupci su u tijeku pa ćemo vidjeti pravorijek - poručio je dodavši da su svi inspektori Ministarstva zdravstva, financija i HZZO-a u bolnici i na terenu.

- Zadravec je puno puta upozoravala, ali sve se to svodilo na rekla-kazala. Prema prvim podacima, nisu pronađena značajna odstupanja, osim nekih manjih nepravilnosti. To je provelo 11 inspektora, pozovite ih da svjedoče - naglasio je. 

Zadravec mu je odgovorila kako ovo nisu objede i nikakve insinuacije, nego ozbiljne nepravilnosti.

- Ja nisam Vatavuka usporedila s Hitlerom, nego se on sam usporedio. Kad sam predložila Rotima za imenovanje, nisam znala za njegove koruptivne radnje. Čim sam to saznala, sve sam istražila, to je bilo krajem 2020. godine. Dulibića moje optužbe nisu interesirale. Kakav je to čovjek kojeg ne zanimaju dokazi o kriminalnim radnjama koje nudi predstojnica klinike - poručila je.

SDP-ov Željko Jovanović naglasio je kako rješavanje ove situacije mora postati apsolutni prioritet Ministarstva zdravstva, DORH-a. Ministarstva financija i da se odmah utvrdi tko govori istinu, a tko laže. Oporbeni zastupnici su inzistirali na Dulibićevom konkretnom odgovoru jesu li ili nisu reagirali. Dulibić je ponovio kako je izvršen unutarnji nadzor - ali tek u svibnju ove godine. Naglasio je kako tijekom podnošenja prijave u 2016. godini on nije bio u Ministarstvu zdravstva.

'Imam SMS koji dokazuje da je Jandroković lobirao da se Zovaka izabere za ravnatelja'

Upitana za HDZ-ovog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Zadravec je istaknula kako ima SMS poruku koja dokazuje da je on lobirao da Zovak postane ravnatelj.

- Ja sam njih dvojicu vidjela u krugu bolnice, a koji su njihovi interesi i zašto je to učinio, to ne mogu znati - rekla je.

Karolina Vidović Krišto upitala ju je tko joj je prije ove sjednice konkretno prijetio otkazom, a Zadravec je poručila kako je dobila informaciju iz visokih krugova iz Ministarstva da joj se sprema otkaz.

- Na bolovanju sam zbog stresa i cjelokupne situacije. Iz jednog izvora, preko posrednika iz Uprave bolnice, mi je rečeno da mi je spreman izvanredni otkaz zbog medijskih istupa i ovog saslušanja - poručila je.

Zastupnica Centra Dalija Orešković naglasila je kako je ovdje potrebna ozbiljna financijska forenzika.

- Mi se moramo suzdržati od toga da prejudiciramo bilo kakve zaključke. Naš je primarni zadatak utvrditi što ne valja u sustavu. Obzirom da je Zadravec izrazito pedantna, uvjerena sam kako ima dokaze o svim prijavama koje je podnosila pa me zanima je li spremna sve te prijave staviti na raspolaganje ovom tijelu, kao i SMS poruku, koja je dokaz Jandrokovićeve intervencije, predočiti ovom tijelu i javnosti - upitala je, a Zadravec rezolutno i kratko odgovorila potvrdno. 

- Odgovor je na oba pitanja - da - rekla je.

'U KBC Sestre milosrdnice je došla dostavnica za određeni materijal na kojoj piše KBC Split'

SDP-ova Andrea Marić, inače isto liječnica, upitala je Dulibića nije li zaštita ugleda bolnice upravo rješavanje koruptivnih radnji i je li njemu u redu da netko tko nije ovlašten potpisivati dokumente to radi. No, Dulibić na to nije odgovorio već je upitao Zadravec kome se to  može preprodati materijal iz KBC-a kojeg se naručivalo više, što ona tvrdi.

- Pa kako bi vi objasnili da je u KBC-u došla dostavnica za određeni materijal na kojoj piše KBC Split? Eto, ja imam takvu dostavnicu - uzvratila je Zadravec Dulibiću.

Marić je pitala Zadravec je li bio smanjen broj usluga pacijentima u razdoblju za koje ukazuje na nepravilnosti, na što je ona istaknula kako nije. 

- Pacijenti su cijelo vrijeme nesmetano dobivali zdravstvenu zaštitu - rekla je Zadravec.

Zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica naglasio je kako prof. Zadravec ne bi smjela snositi nikakve posljedice zbog toga što je javno progovorila. Nezavisnom Milanu Vrkljanu, inače i liječniku u tom KBC-u, nije jasno zašto bi se izvješće o nadzoru trebalo čekati mjesecima ako se može iz jednog računa dokazati da je netko od HZZO-a naplatio više nego što treba i da je taj novac završio u privatnoj farmaceutskoj tvtki, a da ta dva liječnika rade privatno s istom tom farmaceutskom tvrtkom.

- To treba utvrditi HZZO. Tamo je inspekcija i ako je HZZO oštećen, utvrdit će se sankcije. Vrlo jednostavno. To će se sve uskoro razriješiti - poručio je državni tajnik Dulibić naglasivši kako su Vladi i Ministarstvu važne dvije stvari - pacijenti i borba protiv korupcije. 

- Neka se to sve lijepo istraži, ali na odgovarajući način. Ja nisam dovoljno stručan, zato postoje nadležne institucije. KBC uredno radi, to želim napomenuti svim pacijentima, medicinsko osoblje kvalitetno obavlja svoje obaveze - zaključio je. 

Saslušanje trajalo gotovo tri sata

Drugi državni tajnik Silvio Bašić dodao je kako je dobro da se u Saboru raspravlja o ovakvim temama. Nakon gotovo tri sata rasprave, Zadravec je završno ponovila kako ukazuje na korupciju od 2016. u KBC-u te da ju se od pokušava ušutkati i eliminirati.

- Tražim od svih nadležnih da sve istraže. Nezakonito sam smijenjena, dobila sam opomenu pred otkaz, a iza svega stoji koruptivna hobotnica. Ovo sve radim za dobrobit i zaštitu pacijenata. Time se rukovodim u svakom svom načinu ophođenja i sve što činim je u tom cilju. Nadam se da će javnost i sve institucije ući u KBC i temeljito istraže sve o čemu ja govorim - zaključila je.

Vijeće je na kraju donijelo zaključak kojim će DORH-u uputiti prijepis tonskog zapisa ove sjednice i zatražiti njihovo očitovanje na prijave prof. Zadravec, od Ministarstva zdravstva dokumentaciju o inspekcijskom i upravnom nadzoru od 2016. do danas u KBC-u, od Vlade da osigura dodatna sredstva za jačanje kapaciteta DORH-a i USKOK-a, da se hitno utvrde činjenice po prijavama Zadravec te od nje same da im dostavi sve prijave s urudžbenim brojem i SMS poruku koja dokazuje prema njezinim navodima politički pritisak i lobiranje Jandrokovića da Zovak postane ravnatelj bolnice. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.