Obavijesti

News

Komentari 190

Danska koristi igrice i virtualnu stvarnost kako bi potaknula cijepljenje protiv koronavirusa

Danska koristi igrice i virtualnu stvarnost kako bi potaknula cijepljenje protiv koronavirusa
4

Danski istraćivači osmislili su igricu u kojoj igrači manevriranju kroz gomilu zaraženih virusom na gradskom trgu. Kod sudionika su primjetili porast namjere da se cijepe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.47

Ministar Beroš najavio prvi covid autobus

Zbog pada interesa za cijepljenje protiv covida, organizirat će se covid autobusi za cijepljenje, a prvi bi trebao krenuti već u idući ponedjeljak, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak nakon sastanka članova Vlade s novoizabranim i potvrđenim županima. 

Na poziv virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak bi trebali prisustvovati promociji novog načina cijepljenja putem covid autobusa.

Važnost da se "posao cijepljenja odradi dobro" bila je, po riječima potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, jedna od tema gotovo trosatnog sastanka župana s članovima Vlade i premijerom.

Covid autobusi će, po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima, od kojih neka nemaju nikakve zdravstvene ustanove na svom području.

Ta inovacija u cijepljenju raspravljena je danas sa županima, a orijentirat ćemo se prema ruralnim područjima. Ideja je da se stanovnicima manjih naselja izađe u susret i dođe do kućnog praga, istaknuo je ministar Beroš.

- Mijenjamo paradigmu, od pozivanja građana na cijepljenje, sada idemo njima ususret. Želimo poslati poruku da je Hrvatska sigurna turistička destinacija - poručio je Beroš.

Upitan za formiranje radne skupine s ciljem smanjenja dostupnosti energetskih pića maloljetnicima, rekao je da je krajnji cilj čuvanje zdravlja svih građana, posebno mlađe populacije.

- Početkom idućeg tjedna bit će sastanci i odlučan sam zaštititi zdravlje naših najmlađih - kazao je Beroš o formiranju radne skupine.

Cilj je, kaže, smanjiti dostupnost energetskih pića djeci i maloljetnicima, no modalitet će se tek utvrditi.

 

 

15.51

BRODSKO-POSAVSKA I POŽEŠKO-SLAVONSKA

Stožeri civilne zaštite Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije u utorak su izvijestili da nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U ovoj županiji na bolničkom liječenju su 32 osobe, od kojih pet osoba pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 316 osoba.

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije u utorak je uputio i javni poziv punoljetnim osobama s područja koje gravitira Novoj Gradiškičiniti da u petak 11. lipnja između 15 i 18 sati dođu u novogradišku bolnicu radi cijepljenja.

Zainteresirani za cijepljenje moraju ponijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu. Cijepiti se mogu samo osiguranici HZZO-a s važećom iskaznicom zdravstvenog osiguranja. Osobe koje su preboljele koronavirus mogu se cijepiti najranije tri mjeseca od preboljenja.

Iz stožera podsjećaju da će u ovom terminu cjepivo tvrtke Pfizer primati samo osobe koje primaju prvu dozu. Osobe koje budu cijepljene u petak po drugu dozu dolaze 3. srpnja (subota).

U utorak novih slučajeva zaraze koronavirusom nije bilo ni u Požeško-slavonskoj županiji. Stožer civilne zaštite izvijestio je o 18 osoba koje se još liječeod zaraze, među kojima su četiri osobe n bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 100 osoba.

15.37

GRAD ZAGREB

U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježene 42 novooboljele osobe od covida-19, priopćio je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

Broj potencijalno ozdravljenih, odnosno oporavljenih osoba je 68.199, što su 52 osobe više nego jučer. Trenutno je u Zagrebu 267 aktivnih slučajeva.

Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod jednog učenika osnovne te jednog učenika srednje škole, mjera samoizolacije izrečena je za 22 učenika osnovne i 18 učenika srednje škole.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata nema novooboljelih djelatnika niti korisnika.

U Karanteni Grada Zagreba ne nalazi se niti jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana na punktovima za masovno cijepljenje procijepljene su 2402 osobe.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obrađeno je 511 uzoraka, od kojih je 15 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali osam novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 198 osoba.  

Od osam obrađenih pozitivnih osoba, jedna je za sada negativne epidemiološke anamneze, šest osoba su kontakti s covid pozitivnim osobama, a obrada za jednu osobu je u tijeku, navodi u priopćenju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

15.06

Danska koristi igrice kako bi potaknula cijepljenje protiv COVID-19

Danski israživači koriste virtualnu stvarnost kako bi potaknuli cijepljenje protiv covida-19, i to putem igre manevriranja kroz gomilu zaraženih virusom na gradskom trgu.

U eksperimentu Sveučilišta u Kopenhagenu, sudionici su nosili VR naočale i igrali igricu u kojoj su ušli u ulogu  starije osoba koja šeće trgom i izbjegava prolaznike odjevene u crveno koji su zaraženi covidom-19. Cijepljeni likovi u igrici odjeveni su u plavo.

- Bilo je zabavno, definitivno. Osjećaj je kao da ste tamo - rekao je Adam, sudionik koji se "zarazio" u igrici koju je igrao u kopenhaškom parku.

Adam je kazao kako je odlučio da će se cijepiti protiv covida-19 i prije igrice.

- Iz sličnih studija znamo da nakon što su prošli kroz iskustvo virtualne stvarnosti, kod sudionika se primjećuje porast namjere da se cijepe. Već smo to primijetili s covidom - rekao je Robert Bohm, profesor psihologije sa Sveučilišta u Kopenhagenu pozivajući se na raniju online studiju.

Ta ideja se može iskoristiti u liječničkim ordinacijama, sugerirao je. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se cijepljenjem spriječi 4-5 milijuna smrtnih slučajeva svake godine.

U veljači i ožujku više od četvrtine odraslih u Europskoj uniji reklo je da bi odbilo cijepljenje protiv covida-19, pokazalo je ispitivanje koje je provela europska agencija Eurofound.

14.50

Premijer pozvao župane da ubrzaju proces cijepljenja

Premijer Andrej Plenković u utorak je ustvrdio da opada interes za cijepljenje protiv covida te pozvao novoizabrane župane da pomognu u ubrzavanju procesa cijepljenja koji je jedini prava zaštita protiv koronavirusa.

- Apeliram na sve vas da date impuls da se procjepljivanje nastavi boljim ritmom, pozvao je premijer na sastanku s novoizabranim županima, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina - rekao je Plenković.

Glavne teme sastanka su okvir za nastavak partnerstva i suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te novog višegodišnjeg financijskog okvira, daljnja dinamika procesa cijepljenja kao i pripreme za turističku sezonu.

Župani u intenziviranju cijepljenja mogu pomoći preko županijskih centara za javno zdravstvo, istaknuo je premijer.

- Svi koji se mogu cijepiti, neka se cijepe. Što prije steknemo kolektivni imunitet, prije ćemo raditi, razvijati se, ali i biti privlačni onima koji misle doći ovdje na ljeto - rekao je Plenković.

Plenković je županima pokazao i prezentaciju procijepljenosti u Hrvatskoj.

- Grad Zagreb je najbrži, prvom dozom cijepljeno je 46,7 posto građana. Šibensko-kninska županija je 31,4 posto, 15 posto manje. Bilo bi dobro da se to ujednači. Hrvatska je ukupno na 39,8 posto procijepljenih prvom dozom, a ukupno na 17,2 posto - rekao je Plenković.

Ambicija je do 30. lipnja doći na 50 do 55 posto cijepljenih prvom dozom. Premijer misli da je to realno, a to, rekao je, podrazumijeva cijepljenje još 300 i nešto tisuća ljudi.

- To je dohvatljivo. No, ono što primjećujemo je opadanje interesa za cijepljenje na dnevnoj bazi. To je očito. Dio građana se ne želi cijepiti, dio misli da je pandemija gotova. No prave zaštite od korone osim cijepljenja nema - poručio je Plenković.

Cjepiva, kaže, ima dovoljno, a u ovom je trenutku razlika između utrošenih doza i onih koje su došle u Hrvatsku, oko 500.000. 

- Vodite računa da nam se ne dogodi nekakvo žarište, to će vama biti reputacijska šteta. Zato je taj proces procjepljivanja bitan i apeliram na vas da sve ubrzamo. Tome će nam pomoći Covid potvrde, a cijela uredba stupa na snagu 1. srpnja - kazao je premijer.

Obnova od potresa i ubrzanje cijepljenja najvažnije zadaće

Iznio je i nadu  da će ovakvi sastanci postati praksa od koje nitko neće odustati te kao temeljni cilj naveo ravnomjeran razvoj Hrvatske i demografsku revitalizaciju zemlje. 

Osvrnuo se i na prošlu pandemijsku godinu i na potrese, istaknuvši da je pandemija  stajala Hrvatsku više od 32 milijarde kuna, a procijenjena šteta od potresa je 128 milijardi kuna te je obnovu od potresa i ubrzanje procesa cijepljenja izdvojio kao najvažnije zadaće.

Predstavljajući  planove Vlade u iduće tri godine, izdvojio je četiri cilja: otvorenje Pelješkog mosta iduće godine, ulazak u Schengenski prostor 2022., u eurozonu 2023 te nabavu borbenih aviona.

- To su četiri ključne stvari i teme koje će, uz obnovu od potresa i gospodarski rast, obilježiti nadolazeće godine - poručio je Plenković.

Komentari 190