Obavijesti

News

Komentari 58

Danska privremeno obustavlja upotrebu cjepiva Astrazeneca

Danska privremeno obustavlja upotrebu cjepiva Astrazeneca

Danska je privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv Covida-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji, priopćile su u četvrtak danske vlasti

One nisu rekle koiliko je zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u Europi, ali je Austrija u nedjelju iz opreza privremeno zaustavila cijepljenje dozama cjepiva AstraZenece iz jedne serije dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije.

Danske vlasti navode da je još šest europskih zemalja prestalo koristiti cjepivo iz jedne serije AstraZenece.

Coronavirus - Vaccination in a family practice

"Mi i Danska agencija za lijekove moramo odgovoriti na izvješća o mogućim ozbiljnim nuspojavama u Danskoj i drugim europskim zemljama", rekao je čelnik danske agencije za zdravstvo Soren Brostrom.

Cijepljenje će biti obustavljeno u trajanju od 14 dana.

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom: Žena (49) primila cjepivo pa umrla
Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom: Žena (49) primila cjepivo pa umrla

AstraZeneca tvrdi da je njezino cjepivo podvrgnuto strogim kontrolama kvalitete te da "nije bilo potvrđenih teških nuspojava povezanih s cjepivom". Također je rekla da je u kontaktu s austrijskim vlastima te da u potpunosti podupire njihovu istragu.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da dosad nije bilo dokaza koji povezuju cjepivo AstraZenece s dva slučaja u Austriji te da broj tromboemboličkih incidenata kod ljudi koji su primili to cjepivo nije veći od onog u općoj populaciji.

Među tri milijuna koji su se cijepili AstraZenecinim cjepivom bila su 22 takva incidenta do 9. ožujka, navodi EMA.

Austrija: Žena primila cjepivo pa umrla

Prošle su nedjelje austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv Covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja

Osijek: Započelo cijepljenje  osoba starijih od 65 i kroničnih bolesnika

Naime, austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) je primio dva izvješća koja se povezuju s cjepivom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u priopćenju. 

EMA o smrti Austrijanke nakon cijepljenja: 'Nema dokaza da je krivo cjepivo AstraZenece'
EMA o smrti Austrijanke nakon cijepljenja: 'Nema dokaza da je krivo cjepivo AstraZenece'

Po podacima navedenim u izvješću, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

'Nema dokaza da je krivo cjepivo AstraZenece'

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je objavila da zasad nema dokaza koji bi povezali cjepivo AstraZenece s bolestima dviju austrijskih državljanki od kojih je jedna preminula deset dana nakon cijepljenja. 

 - Trenutno nema dokaza da su cjepiva uzrokovala ta stanja koja nisu među njegovim nuspojavama -  priopćila je EMA. 

 - Iako je loša kvaliteta malo vjerojatna u ovoj fazi, kvaliteta serije cjepiva se istražuje -  dodala je agencija EU-a.