Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Darko Milinović: Umjetna oplodnja bez privilegija...

Samo jedan dio novog zakona o zdravstvu mogao bi se primjenjivati od 1. siječnja. Participaciju nećete plaćati ako imate dopunsko osiguranje

Petar Glebov
Foto: Petar Glebov
0 komentara
Otkad će se početi primjenjivati novi zakon o zdravstvu?
Ovisi o javnoj raspravi, koja ovisi kad će Vlada to uputiti u Sabor. Dio zakona može ići od 1. siječnja iduće godine, a drugi dio treba vrijeme za prilagodbu.

Ministre Milinoviću, koja je razlika između invalida rada i invalida koji su otišli u starosnu mirovinu, a zadobili su tjelesno oštećenje na poslu?
Pretpostavljam da je u ovom slučaju oštećenje bilo takvo da nije bilo za invalidsku mirovinu. Dakle, ako ozljeda na radu nije uzrokovala trajni invaliditet, a radnik je otišao u starosnu mirovinu, tad će oslobođenje plaćanja participacije ovisiti o visini njegove mirovine. Primjerice, netko je slomio ruku na poslu, no ona je zarasla, ali ako je radniku u pilani stroj otpilio šaku, tad on ima trajno oštećenje i država će za njega plaćati participaciju.

Hoće li poljoprivrednici koji nemaju niti mirovinu niti primaju socijalnu pomoć morati plaćati participaciju, odnosno dopunsko osiguranje?
Ne, za njih će dopunsko osiguranje plaćati država.Zanima me hoće li se plaćati uputnice i recepti, odnosno participacije koje imaju veze s postupcima medicinski potpomognute oplodnje?
Medicinski potpomognuta oplodnja sama po sebi neće oslobađati od plaćanja participacije. Dakle, odgovor bi bio taj da participaciju nećete plaćati budete li imali dopunsko osiguranje ili ako se nalazite u kategorijama građana koji su oslobođeni plaćanja.

Pitanja vezana uz reformu
zdravstva možete postaviti na
besplatni telefon 0800 242424,
e-mail: reporter@24sata.hr ili na adresu: Redakcija 24sata,
Oreškovićeva 3d, 10.000 Zagreb.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message