Obavijesti

News

Komentari 61

Davali su mu 14 dana života: Preživio tumor i kliničku smrt

Davali su mu 14 dana života: Preživio tumor i kliničku smrt
1

Leonu Brozoviću (18) iz Bjelovara 2012. otkrili su Burkittov maligni tumor koji je u vrlo kratkom periodu narastao do 20 kilograma. Prognoze su bile loše, ali Leon se nije htio predati...

VIDEO

Maštao sam o nogometnoj karijeri, kad mi se u svibnju 2012. godine život pretvorio u noćnu moru. Na zagrebačkom Rebru otkrili su da imam Burkittov maligni tumor limfom abdomena. Prognoze su govorile da ću poživjeti još dva tjedna, govori nam Leon Brozović (18), učenik 3. razreda Ekonomsko-birotehničke škole u Bjelovaru.
Leonu je pozlilo nakon nogometne utakmice na kojoj je branio za pionire NK Bjelovar. Za dva dana saznao je za dijagnozu, a već su ga idućeg dana operirali te je ostao prikovan za krevet mjesecima. Bolest ga je “pojela” - s 94 spao je na tek 54 kilograma.


- Kasnije sam saznao da sam ja treća osoba u posljednja tri desetljeća u Europi koja je oboljela od te zloćudne bolesti - govori mladi Bjelovarčanin.
Leonovi roditelji Edita i Ivan kažu kako je Leonov tumor u vrlo kratkom periodu narastao do 20 kilograma. Unatoč lošim prognozama, Leona ni klinička smrt nije zaustavila u želji za životom. Nakon što je vidio, kako kaže, da je prvi, a zatim i drugi tjedan iza njega, vratila mu se vjera u život.

Leon Brozović


- Ako su se prevarili u prognozi da ću živjeti pola mjeseca, zašto onda ne bih i dulje živio - prepričava nam Bjelovarčanin svoja razmišljanja u zagrebačkoj bolnici.

Teretana mu je postala drugi dom

Njegova svakodnevica se svodila na ležanje u krevetu, kupanja, svakodnevnog povraćanja, i to po 30 puta, gubljenja svijesti te primanje morfija kako bi lakše podnosio bolove.
- Koliko god su mi bili teški ti dani, toliko su bili i dobri jer sam shvatio što je život - govori Leon pun pozitivne energije koja zrači iz njega.


Nakon sedam mjeseci provedenih na KBC-u Rebro, pri čemu je pet ležao nepokretan, strpljivo je čekao svoju priliku za novim životom.
Neopisiv mu je bio osjećaj kad je nakon mjeseci ležanja uz pomoć oca prvi put stao na noge. Tada je, kaže, znao da je život pred njim. Nakon sedam ciklusa kemoterapije Leon je u 15. godini izašao iz bolnice te, prema preporuci liječnika, zaboravio na nogomet i karijeru vrsnog vratara te se primio teretane kako bi atrofirane mišiće ponovno oživio. Počeo je dolaziti u teretanu po savjetu svojega liječnika, da bi teretana uskoro postala njegov drugi dom ili, kako kaže, novi životni smisao. Danas je Leon snažan mladić koji je sjajno istesao tijelo i postao bodybuilder. Izostanak iz škole brzo je nadoknadio jer su profesori imali razumijevanja za njegovu životnu borbu.
- Kad sam dobio bitku za život, znam da mi ništa ne može stati na put. Danas treniram svaki dan po dva sata, osim nedjelje, te ću uskoro izaći i na natjecanje - kaže nam ovaj skroman i veseli mladić.


Leon zna da je sad njegov san da postane profesionalni bodybuilder te se želi natjecati. Rekavši nam na rastanku da svaki čovjek drži ključeve života u svojim rukama te ih stoga nikad ne smije ispustiti, a da nije pokušao učiniti sve što je u njegovoj moći.

Medicinske sestre bile su mu prijateljice

Burkittov limfom većinom se javlja kod djece. Vrlo brzo raste, a najčešći je u srednjoj Africi. Leona je opaka bolest osudila na bolnicu, ali mu nije ubila nadu.
Optimistični mladić iz Bjelovara kaže kako su mu u njegovoj želji za životom puno pomogli liječnici, a posebice medicinske sestre u bolnici koje su svakodnevno bile uz njegov bolesnički krevet. Najvaća su mu potpora, naravno, bili majka i otac.
- Družio sam se uglavnom s doktorima i sestrama, a roditelje sam viđao tri sata dnevno te moje ćelave anđele s kojima sam dijelio sobu u bolnici - prisjeća se hrabri Leon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava