Obavijesti

News

Komentari 106

Davali su mu osam mjeseci, a Hugo će napuniti dvije godine

Davali su mu osam mjeseci, a Hugo će napuniti dvije godine
4

Švedska: Hugo boluje od rijetke genetske bolesti za koju nema lijeka. Bolest je toliko rijetka da liječnici nemaju sve odgovore. No, Hugo je pravi mali borac...

VIDEO

Hugo iz Švedske je trebao, prema predviđanjima liječnika, živjeti samo osam mjeseci. Sljedeći mjesec navršit će dvije godine. Hugo boluje od neizlječive kožne bolesti. Njegovi roditelji kažu kako su sretni svako jutro kada njihov mali borac otvori oči. 

Njegova mama Hanna Johansson vodi blog o obiteljskoj bitki. Hugo se rodio u ožujku 2011. Liječnici su mu dijagnosticirali oblik bulozne epidermolize odnosno rijetku genetsku bolest za koju nema lijeka. 

-  Bolest je toliko rijetka da liječnici nemaju sve odgovore - kaže Hanna. Dodaje kako se djeca s kojom bi se Hugo mogao igrati ne smiju dolaziti. Starija braća, koje Hanna ima iz prošle veze, dolaze samo vikendom, a Hugo u vrtić ne smije zbog infekcije.

Obitelj odjeću i deke mora prati sedam puta dnevno. Roditelji Hanna i Magnus spavaju u smjenama, a srećom imaju i dva asistenta koji im pomažu u brizi oko sina. 

- Hugo se voli igrati i trčkarati, no često ga u igri prekidaju jaki bolovi. Čim kratko trči do trosjeda na nogama dobije mjehure i rane. Bolest pogađa i unutrašnjost tijela pa Hugo često mjehure dobiva i u grlu - kaže Hanna. 

Prošle godine javio im se donor za transplantaciju koštane srži koja bi Hugu pomogla da proizvodi protein laminin, odnosno, "ljepilo" koje bi njegovu kožu držalo zajedno. No zbog virusa i infekcije oka operacija je odgođena. 

- Kasnije su nam rekli da je prekasno za transplantaciju. No on je izgleda puno čvršći nego što to liječnici misle -  kaže Hanna za Aftonbladet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...