News

Komentari 0

Davor Božinović: 'Vrijeme je za zajedničko rješenje izazova migracija i zaštite granica'

Davor Božinović: 'Vrijeme je za zajedničko rješenje izazova migracija i zaštite granica'

Istaknuo je da Hrvatska ne planira postavljanje fizičkih barijera na granici, već snage usmjerava na što skoriju implementaciju novih informacijskih sustava

Na Europskoj konferenciji o upravljanju granicama koja se u četvrtak i petak održala u Vilniusu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što se sve veća pozornost posvećuje zaštiti vanjskih granica EU, priopćio je MUP.

„Vjerujem kako je sazrjelo vrijeme da svi zajedno, u duhu međusobnog povjerenja, napravimo korak naprijed i što prije pronađemo zajedničko održivo rješenje za izazove migracija i zaštite granica”, poručio je Božinović, prenosi MUP.

Istaknuo je kako u sedmoj godini povećanih migracijskih pritisaka, oni postaju sve složeniji i masovniji. No, naglasio je da Hrvatska ne planira postavljanje fizičkih barijera na granici, već snage usmjerava na što skoriju implementaciju novih informacijskih sustava i njihove interoperabilnosti.

U skladu s tim, Hrvatska se nada što skorijem pristupanju šengenskom području jer će jedino na taj način navedene sustave moći u potpunosti i operativno koristiti, navode u priopćenju.

Božinović je zaključio da je Hrvatska sva svoja znanja i iskustva, stečena kroz upravljanje migracijama i nedavno završenih šengenskih evaluacija, spremna staviti na raspolaganje drugim državama EU, a o mogućnosti razmjene iskustava već je uspostavljen kontakt s predstavnicima Litve.

U odnosu na trenutnu situaciju na istočnim granicama, stoji u priopćenju, Hrvatska „u potpunosti osuđuje neprihvatljive postupke instrumentalizacije migranata od strane bjeloruskog režima te izravno pomaganje migrantima u nezakonitim prelascima na područje Litve, Latvije i Poljske”.

Ministar je pozdravio i pohvalio žurnu reakciju Europske komisije i Visokog predstavnika za vanjsku politiku „koji su poduzeli snažne diplomatske akcije prema Iraku te spremnost EASO-a, Frontexa i Europola za brzo upućivanje svojih snaga na istočne granice EU-a. Na taj način demonstrirana je sposobnost da se s razine Europske unije pruži žurna operativna pomoć državama članicama kada se nađu pod iznenadnim pritiskom”, priopćio je MUP.

Dodaju i da dodanu vrijednost neometanom funkcioniranju Schengena Božinović vidi u paketu mjera za jačanje policijske suradnje na EU razini kojim se predviđaju operativne mjere poput zajedničkih policijskih ophodnji.

Hrvatska se u Litvi pridružila izjavi kojom je istaknuto da sigurnost i integritet šengenskog prostora ne smiju biti ugroženi te da područje bez kontrole unutarnjih granica može učinkovito funkcionirati samo ako su vanjske granice pravilno zaštićene, priopćio je MUP.

Najčitaniji članci