Sabor prihvatio rebalans, niti jedan amandman nije usvojen | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 48

Sabor prihvatio rebalans, niti jedan amandman nije usvojen

Sabor prihvatio rebalans, niti jedan amandman nije usvojen
14

Ivana Milas Klarić nova je pravobraniteljica za djecu, odlučio je Sabor pred kojim je prisegnula da će dužnost obavljati pravično i savjesno u najboljem interesu djece

VIDEO

Saborski zastupnici su s 81 glasom za te 25 protiv izglasali rebalans proračuna . Niti jedan od ukupno deset amandmana nije usvojen, a ticali su se rezova u ministarstvima branitelja, uprave i kulture. Većinom je bila riječ o amandmanima HDZ-a.

Josip Đakić (HDZ) tražio je 23,6 milijuna kuna više za Ministarstvo branitelja i to za programe stambenog zbrinjavanja invalida Domovinskog rata, zapošljavanja hrvatskih branitelja te nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata. Predložio je da se smanje novci za vladine naknade zaslužnim osobama, Uredu bivšeg predsjednika Stipe Mesića i Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

Međutim, amandman nije prošao, kao što nije prošao ni njegov zahtjev da se 3,5 milijuna kuna više da za sufinanciranje udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola.

Pokretanje videa...

24sata TV VIDEO

HDZ se nije uspio izboriti ni za dodatne novce za Ministarstvo kulture odnosno za program poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela te za programe Hrvatskog audiovizualnog centra.

- Vi dobro znate da su u pregovorima već sad vrlo značajni projekti. Već danas na jednoj od naslovnica dnevnog tiska imate upozorenje da postoji mogućnost da snimanje serije 'Igre prijestolja' ode u drugu zemlju, a podsjećamo isto tako da ova mjera postoji u svim zemljama koje direktno konkuriraju Hrvatskoj na privlačenju te vrste investicija - rekao je Jasen Mesić . Međutim, većina zastupnika nije podržala njegov prijedlog, baš kao ni prijedlog njegove stranačke kolegice Sunčane Glavak da više novca da za sredstva za zaposlene Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Nije podržan ni amandman manjinskog zastupnika Veljka Kajtazija da se više novca osigura za zapošljavanje Roma.

SDSS i Mirela Holy u odvojenim su amandmanima tražili 1,3 milijuna kuna za povjerenicu za informiranje.

- Nažalost u ovome trenutku Vlada neće prihvatiti taj amandman - kazao je ministar Arsen Bauk.

Milorad Pupovac (SDSS ) upozorio je kako je riječ o iznimno važnom institutu za funkcioniranje naših institucija.

- Osam tisuća javnih tijela, tijela javne vlasti koje bi Povjerenica za informiranje u skladu sa zakonom trebala nadzirati i po potrebi izricati sankcije s ovoliko ljudi koliko ovog trenutka ima, s ovim kapacitetima koje ovog trenutka ima je naprosto iluzija - rekao je Pupovac. No, amandman nije prošao.

Sabor je, među ostalim, izglasao i izmjene Zakona o potrošačima, Zakona o doprinosima te Zakona o igrama na sreću.

Što se tiče Zakona o igrama na sreću, Sabor je usvojio Vladin amandman. Naime, iako je Vlada ranije najavila da će se oporezivati svi dobici od igara na sreću pa i one od jedne kune, od toga se odustalo. Poreza će biti oslobođeni dobici do 750 kuna. Porezom od 10 posto oporezivat će se dobici od 750 do 10.000 kuna , 15 posto država će uzimati na svaki dobitak od 10.000 do 30.000 kuna , sa 20 posto na dobitke u iznosu od 30.000 do 500.000 kuna , dok će se dobici veći od 500.000 kuna oporezivati sa 30 posto .

Ivana Milas Klarić nova je pravobraniteljica za djecu . Saborski zastupnici jučer su raspravili razrješenje Mile Jelavić te imenovanje nove pravobraniteljice. Milas Klarić danas je pred Hrvatskim saborom prisegnula da će svoju dužnost obavljati pravično, časno, savjesno u najboljem interesu djece. Mili Jelavić mandat istječe 31. ožujka.

Linić: Ne moramo ići na prevelike rezove

Ministar financija Slavko Linić u Saboru progovorio je o pregovorima s Europskom komisijom , a potvrdio je da se pregovara o promjeni preporučenog plana rezanja proračunskog deficita.

- Kad promatramo koji su bili postavljeni ciljevi, preporuka je bila 2,3 posto ove godine i 1 posto u 2015. Sadašnje projekcije, koje se više-manje pripremaju za plan konvergencije, pokazuju da će biti ovdje 1,9 posto, možda i više, to ćemo utvrđivati s Komisijom, a nešto više od 1 posto 2015. i 2016. To je ta fleksibilnost. Pokušavamo u tri godine postići ciljeve koje je preporučila EK , uz ravnomjerniju raspodjelu, što znači da ne moramo ići na prevelike rezove, jer onda ugrožavamo gospodarski rast , a opet da prihodi budu realni - izjavio je.

Linić je rekao da je o tome premijer Zoran Milanović razgovarao s europskim povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Ollijem Rehnom.

- To su neprekidni sastanci i razgovori, ali pred nama su još i dokumenti. Jedno su programi, ali pravi dokument koji se sada završava i koji će Vlada uputiti su programi reformi i plan konvergencije, koji će vrlo jasno govoriti o brojkama, koje moramo još utvrditi s EK - izjavio je.

Ništa od glasovanja o Zakonu o izboru članova za EP

Saborski zastupnici u petak nisu glasovali o Zakonu o izboru članova u Europski parlament . To je uočio laburist Dragutin Lesar.

- Danas smo na stol dobili i dva Vladina amandmana na taj prijedlog. U toku rasprave i procedure bila su i naša dva amandmana na taj isti zakon. Predsjednik Hrvatske je raspisao i izbore za Europski parlament. Odluka će se danas objaviti u Narodnim novinama, što znači da stupa na snagu, a tog zakona nema na glasovanju - primijetio je Lesar te predsjednika Josipa Leku upitao u čemu je problem.

- To jesu nove okolnosti koje su i odlučile da danas ne glasujemo o tome pa ćemo sve te nove okolnosti uzeti u obzir i obavijestiti vas - rekao je Leko, a Lesar ga je prekinuo upitavši znači li to da je zakon povučen iz procedure.

- Ne znači još ništa nego vam kažem da ćemo uzeti u obzir sve nove okolnosti koje ste i sami naveli - odgovorio mu je Leko.

Lesar je inzistirao na tome da dobije konkretniji odgovor.

- Pa nećemo valjda mijenjati zakon u toku kampanje? - pitao je, a Leko mu odgovorio.

- Pa nećemo. Nadam se da nećemo, ali ja vam kažem što je razlog. Sve je u redu - završio je Leko.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 48

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.