Obavijesti

News

Komentari 8

Dekani tražili da Senat ne glasa o smjeni uprave Filozofskog, no dekanica je već smijenjena?

Dekani tražili da Senat ne glasa o smjeni uprave Filozofskog, no dekanica je već smijenjena?
1

Sjednica Senata provodi se elektronskim putem do 18 sati. Nisu prihvaćeni zahtjevi da se točka o smjeni Vesne Vlahović-Štetić skine s dnevnog reda, te je o toj točki Senat već glasao

VIDEO

Više dekana zagrebačkog Sveučilišta tražilo je skidanje odluke o smjeni dekanice Filozofskog fakulteta s dnevnog reda sjednice Senata. Potvrdio nam je to i dekan FER-a Gordan Gledec, koji je to također tražio, mailom koji je jučer uputio članovima Senata.

Sjednica koju je rektor Damir Boras sazvao elektronskim putem traje danas do 18 sati, do kada se 70 članova trebalo mailom izjasniti o točkama dnevnog reda.

- Ovo je vrlo teška situacija za sve dekane zagrebačkog Sveučilišta, jer ovakva odluka dovodi u pitanje brojne procedure. Osim toga, o smjeni dekana ne može se odlučivati bez rasprave. Nas 70 moglo se naći poštujući epidemiološke mjere - ističe u razgovoru za 24sata Gledec, koji smatra kako sudska presuda protiv Vesne Vlahović-Štetić i uprave Filozofskog fakulteta nije mogla biti presudna za njezinu smjenu. Ovakvo ponašanje rektora dovodi u pitanje bilo kakve odluke na fakultetima.

Uz njega, skidanje ove točke s dnevnog reda tražili su i s PMF-a, Fakulteta političkih znanosti, Akademije dramskih umjetnosti i još nekih. No, kako neslužbeno saznajemo od članova Senata, ova točka je već odglasana, i nema nikakve šanse da se bilo što mijenja u dnevnom redu. Zahtjev dekana Gledeca, kažu nam, došao prekasno da se o njemu odlučuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smjenu dekanice treba po Statutu sveučilišta potvrditi dvotrećinska većina članova. Kako piše Telegram.hr, neki dekani tvrde da su bili "pritisnuti" da glasaju za smjenu, no naši sugovornici ističu kako je dosta onih koji smatraju da u smjeni nema ničeg spornog.

- Dnevni red sjednice poznat je još od prošlog tjedna, bilo je vremena da se zahtjev za skidanje te točke skine s dnevnog reda. Fakultet neće ostati bez uprave, na što se pozivaju, jer vd dekana može donositi sve odluke do biranja nove uprave - ističu naši sugovornici.

No činjenica je da je rektor odluku o smjeni objavio još u srijedu, nakon čega je Vesna Vlahović-Štetić izašla iz ureda dekanice, a fakultet tjedan dana bio bez uprave. Naime, novi vd dekana ne može preuzeti fakultet do odluke Senata, pa tjedan dana nije bilo osobe koja bi mogla potpisivati odluke važne za funkcioniranje fakulteta.

No upravo te proceduralne igre, u kojima rektor Damir Boras itekako dobro "pliva", dovele su do situacije u kojoj je Senat odbio kandidate za dekana i vd dekana koje je izabrao Filozofski fakultet. Prorektor Miljenko Šimpraga postavljen je za vd. dekana, odabrani su već i novi prodekani, no na Filozofskom ne žele priznati prinudnu upravu. Ono na što ukazuju i drugi dekani je činjenica da je rektor Boras iskoristio sveučilišne propise i procedure kako bi odbio sve ponuđene kandidate za upravu fakulteta koji mu se ne sviđaju. Ta igra može potrajati dok fakultet ne preuzmu oni koji odgovaraju rektoru.

- Ne želimo da nam Boras postavlja svoje ljude, te koristi sve mehanizme da sruši upravu izabranu demokratskim putem - poručuju studenti i zaposlenici Filozofskog koji su u Vladu predali zahtjev za smjenom rektora Borasa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.