Obavijesti

News

Komentari 162

Zastupnički dom izglasao opoziv Trumpa, prvi je predsjednik kojeg su opozvali dva puta

Zastupnički dom izglasao opoziv Trumpa, prvi je predsjednik kojeg su opozvali dva puta

Za opoziv Donalda Trumpa u Zastupničkom domu je bilo i 10 republikanaca. No cijeli postupak sad ide pred Senat gdje će trebati pridobiti puno veći broj za osudu uskoro bivšeg predsjednika

VIDEO

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je započeo raspravu o drugom pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa, nakon što su njegovi pobornici prije tjedan dana upali u tu zgradu. 

PRATITE RASPRAVU OVDJE

Posljednje informacije

22.36 Nancy Pelosi je na kraju glasovanja potvrdila da je za opoziv u Predstavničkom domu bilo 232, protiv je bilo njih 197.

22.24 Zastupnički dom Kongresa je većinom glasova izglasao opoziv Donalda Trumpa. Prvi je predsjednik u povijesti SAD-a kojem su dva puta izglasali opoziv.

Trenutno je za opoziv i 10 republikanaca.

21.30 - Iako su mediji puni nagađanja, još nisam donio konačnu odluku oko toga kako ću glasati i planiram slušati pravne argumente kad budu predstavljeni pred Senatom, rekao je republikanac Mitch McConnell u poruci koju je poslao svojim kolegama.

Suđenje pred Senatom moći će uslijediti tek ako u Kongresu izglasaju opoziv, no to će vjerojatno uslijediti tek kad Trump ode s dužnosti.

20.45 Trump se javio tijekom večeri službenom izjavom, jer su mu ostali kanali isključeni.

- U svjetlu najava novih demonstracija, apeliram da ne smije biti nasilja, kršenja zakona i vandalizma, bilo koje vrste. To nije ono za što se zalažem i to nije ono za što se zalaže Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu smanjiti tenzije. Hvala.

19.56  Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

"Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o 'impeachmentu' republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutanje teroriste".

Samo tjedan dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja.

Kongresnici bi o opozivu trebali glasati kasnije u srijedu, tjedan dana nakon što su Trumpovi pristaše upali u Kongres na što ih je nekoliko sati ranije nahuškao republikanski predsjednik.

Oko 17 sati i 30 minuta Zastupnički dom je počeo raspravu o dokumentu koji Trumpa formalno optužuje za poticanje na pobunu.

Izvori kažu da paralelno traju konzultacije senatora i da još nije donesena odluka o tome kako će postupiti gornji dom Kongresa.

Bude li Zastupnički dom glasanjem potvrdio optužbe, Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojega je pokrenut postupak opoziva, bio bi prvi kojemu se to dogodilo dvaput.

Neki republikanci su pozvali kolege u Zastupničkom domu da to ne čine u interesu nacionalnog pomirenja.

Republikanski kongresnik Jim Jordan, blizak Trumpu, optužio je demokrate da forsiraju opoziv koji je zapravo počeo odmah nakon Trumpove inauguracije 2016.

"Zašto? Zbog politike i zbog toga što žele izbrisati predsjednika", rekao je Jordan za govornicom.

Izvori kažu da je Senat za petak sazvao formalnu sjednicu o postupku opoziva.

Ako Trumpa opozove Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

19.40 Kako piše BBC, ako se potvrdi opoziv u Kongresu, Senat neće imati hitno zasjedanje zbog Trumpa i čini se da će taj proces u Senatu biti nastavljen kad demokrati preuzmu većinu. No da bi ga i osudili u Senatu, demokratima se treba pridružiti još 17 republikanaca da bi imali dvotrećinsku većinu.

19.15 Darrell Issa, republikanac, rekao je kako se Trumpa želi kazniti za četiri godine mandata i dodao je da su događaji prošlog tjedna rezultat anarhista koji su došli pripremljeni i sa oružjem.

18.45 BBC piše kako je ovogodišnji pokušaj opoziva potpuno drugačiji prizor s Kongresom koji je pretvoren u utvrdu i vojnicima u gradu. Airbnb je također otkazao sav smještaj u Washingtonu u sljedećih tjedan dana, kao i neki hoteli.

17.40 CNN doznaje da je opozivu skloni Mitch McConnell, vođa većine u Senatu.

17.00 Prvi put od građanskog rata u Kongresu je američka vojska

National Guard members gather at the U.S. Capitol in Washington

16.15 Na sjednicu je stigla čelnica Nancy Pelosi. Samo glasanje o opozivu Trumpa počinje oko 21 sat, a otprilike sat vremena nakon trebali bi se znati rezultati.

Zastupnik Tom Cole, republikanac, rekao je da bi opoziv mogao izazvati još više podjela i da ovakav ishitreni opoziv neće pomoći da nacija napreduje.

Izglasaju li opoziv, o njemu se onda odlučuje u Senatu

Donji dom parlamenta u srijedu će prvo glasati o pravilima rasprave koja će uslijediti. 

Ako ona budu odobrena, što se očekuje, kasnije tijekom dana će se glasati o članku opoziva kojim se Trumpa optužuje da je prošli tjedan svojim govorom potaknuo nemire na Kapitolu u kojima je život izgubilo pet osoba. 

Najviši vojni dužnosnici SAD-a osudili su nasilje u Kongresu
Najviši vojni dužnosnici SAD-a osudili su nasilje u Kongresu

Trump bi u srijedu tako mogao postati prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no svjetski mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u gornjem domu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. 

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena. 

Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca tada trebalo usprotiviti predsjedniku, piše agencija Reuters. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.