Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
111 komentara

Kaznili deset Kineza: Radili su 'na crno' na Pelješkom mostu

Inspekcija rada zatekla je deset državljana NR Kine na gradilištu Pelješkog mosta bez valjanih radnih dozvola, zbog čega su privedeni na Prekršajni sud u Metkoviću i novčano kažnjeni

Brijesta: Pripreme uoči dolaska Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
111 komentara

Osim radnika, sankcioniran je i njihov poslodavac, tvrtka "China road and bridge corporation" (CRBC), koja izvodi radove na Pelješkom mostu, piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o klasičnom primjeru rada na crno što znači da poslodavac s radnikom prije početka rada nije sklopio ugovor o radu, odnosno radniku nije uručio pismenu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Rad na crno je i ako poslodavac nije prijavio radnika za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme.

Brijesta: Pripreme uoči dolaska Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga USKORO NATJEČAJ Autocesta ide do Dubrovnika: Na Neretvi će izgraditi most

U prekršaju su i poslodavci koji su zaposlili stranog državljanina ili poslodavac koji koristi rad stranca protivno odredbama Zakona o strancima, kojima je utvrđena obveza ishođenja poslovne ili radne dozvole. Upravo je zbog ovog posljednjeg kažnjen kineski poslodavac koji izvodi radove na Pelješkome mostu.

ZapoÄ?elo postavljanje pilota u mora za podizanje PeljeÅ¡kog mosta PELJEŠKI MOST Pristupne ceste na dodatnom čekanju radi 221 kune i 35 lipa

Zakon o strancima određuje da kazna za poslodavca može iznositi od 50 do 100 tisuća kuna za svakog ilegalno zatečenog stranog državljanina bez valjane radne dozvole. Jednako tako, zatečeni stranac bez radne dozvole može se kazniti novčanom kaznom od sedam do 10 tisuća kuna. Iz svega proizlazi da je tvrtka CRBC minimalno platila 500 tisuća kuna kazne jer su na gradilištu radili radnici bez valjanih radnih dozvola.

terminal 50-GODIŠNJA KONCESIJA Kineze koji grade Pelješki most interesira i terminal u Rijeci

Nije bilo nikakvih privođenja radnika zatečenih u radu na crno, odnosno bez valjane radne dozvole.

- Njima su oduzete putovnice kao mjera osiguranja te su upućeni na Prekršajni sud - izvijestila je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message