Obavijesti

News

Komentari 49

Detalji Zakona o radu: Briše dobnu granicu za penziju, radit ćemo do smrti. U HUP-u bijesni

Detalji Zakona o radu: Briše dobnu granicu za penziju,  radit ćemo do smrti. U HUP-u bijesni

Ministarstvo rada radi na izmjenama Zakona o radu godinu i pol, i nikako da ugleda svjetlo dana. Zasad svašta ima unutra - od doživotnog rada, preko potencijalne ozljede radnika u Alpama, do posla u spavaćoj sobi

VIDEO

Hrvatska do kraja ove godine mora izmijeniti odnosno dopuniti svoj Zakon o radu, a ako to ne učini, prijeti nam gubitak 750 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. Zaživi  li zakon kakav je sad u svome nacrtu, međutim, zaživjet će i neki apsurdi. 

Primjerice, kako su zasad zacrtali u Ministarstvu rada, predviđa se brisanje sadašnje odredbe prema kojoj u mirovinu idemo sa 65 godina, ali se ne navodi neka nova granica - nema je. Po sili zakona, znači, radni odnos nikad ne bi prestao - radnik bi mogao dolaziti na posao i sa 75 godina, ako tako želi. Ukoliko bi poslodavcu postao prestar i prespor, hipotetski, poslodavac bi mu morao dati otkaz, što za sobom opet može povući pravni spor. 

Izmjene Zakona o radu: Za rad od kuće poslodavac radniku treba platiti troškove režija
Izmjene Zakona o radu: Za rad od kuće poslodavac radniku treba platiti troškove režija

S druge strane, zakon kojim se regulira odlazak u mirovinu i dalje kaže da se u nju odlazi sa 65 godina pa je zbunjujuće kako bi ta dva zakona zajedno funkcionirala. Po jednome, u mirovinu moramo sa 65, uz mogućnost produljenja u dogovoru s poslodavcem, prema drugom, krovnom radnom zakonu - ne moramo nikad. EU općenito od svojih država članica traži da produljuju radni vijek zaposlenika, no baš ovoliko...

Za ozljedu u Alpama, ili na Platku, jer ste tamo na poslu, odgovara poslodavac

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) su zbunjeni tom, ali još nekim izmjenama zakona u nastajanju. Njime će ubuduće biti uređen i rad od kuće te rad na daljinu, kao i platformski rad (dostava hrane na biciklima, između ostalog), pa se u nacrtu predlaže da poslodavac bude odgovoran za ozljedu na radu kod kuće, ili prilikom rada na daljinu, u kojem je zaposlenik sam odabrao raditi "nomadski". Ilustrativno, ako je sa svog laptopa, u dogovoru s poslodavcem, odlučio raditi u Alpama, i tamo je uganuo nogu uspinjući se da ulovi bolji signal, poslodavac bi bio odgovoran. Jednako tako, u nacrtu se spominje i "zaštita privatnosti" prilikom rada od kuće, čije značenje poslodavcima također nije jasno, kao ni odredba prema kojoj bi oni, u dogovoru sa zaposlenikom, imali pravo kontrolirati njegove uvjete rada kod kuće. Ako netko radi za radnim stolom u spavaćoj sobi, da, poslodavac bi trebao te uvjete prekontrolirati, vidjeti je li zaposleniku dobro na tome mjestu. 

Udruge umirovljenika traže povećanje mirovina za 10 posto
Udruge umirovljenika traže povećanje mirovina za 10 posto

- Kako da poslodavac bude odgovoran za ozljedu kod kuće, ne možemo to kontrolirati, ogorčeni su u HUP-u. Prema nacrtu izmjena zakona, rad od kuće i na daljinu (kad radnik sam određuje gdje će se nalaziti)  bi bio stalan ili privremen. 

Ekstra dodaci poput božićnice ili jubilarne nagrade - samo članovima sindikata

HUP nije zadovoljan ni s odredbom nacrta zakona, prema kojoj bi ubuduće jubilarne nagrade, božićnicu, regres i druge takve pogodnosti primali samo članovi sindikata. Smatraju da je to diskriminatorno. 

Izmjene zakona "kuhaju" se u ministarsvu već godinu i pol dana, i nikako da ugledaju svjetlost dana. Istodobno, rokovi su pred vratima, jer EU direktive u zakon moraju biti ugrađene do kolovoza. Dodatno, obavezali smo i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti regulirati rad na daljinu i platformski rad, bolje regulirati i rad na određeno. Dio EU sredstava za to je hrvatska htjela povući već u ovoj godini, no izmjena zakona još nema. Poslodavci kažu da su napisali svoje primjedbe i prijedloge na pedesetak stranica, no sastanak u ministarstvu stalno im se odgađa. 

Zbog visokih cijena energenata umirovljenicima će biti isplaćen energetski dodatak
Zbog visokih cijena energenata umirovljenicima će biti isplaćen energetski dodatak

 - Nemamo ništa protiv  implementacije EU direktiva u zakon, međutim želimo u cijelosti implementirati europsku stečevinu radnog zakonodavstva, a ne da malo budemo na Balkanu, a malo u EU, kaže Damir Zorić, glavni direktor HUP-a. Suvremeni zakon o radu, kakvog imaju razvijene države nužan je preduvjet za razvoj Hrvatske, zaključuju u HUP-u. 

Prema nacrtu zakona, s radnikom će se moći sklopiti najviše tri uzastopna ugovora na određeno u tri godine, a nakon toga novi ugovor tek kad prođe godinu dana. Ta se ograničenja ne odnose na sezonske radnike. Također, uvodi se i "dodatni rad", kad će zaposlenik moći raditi kod drugog poslodavca, najviše osam sati tjedno, bez obaveze da prvog poslodavca zatraži suglasnost za to. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...