Obavijesti

News

Komentari 23

Devet papira bivši direktor HŽ-a platio je pola milijuna kuna

Devet papira bivši direktor HŽ-a platio je pola milijuna kuna
1

Ratković je potpisao ugovor na milijun kuna s odvjetnicima da brani HŽ od strojovođa koji su tražili pravo na stanku tijekom rada. Sindikat kaže: To zapravo košta tek 2500 kuna

VIDEO

Podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba jer je HŽ Putnički prijevoz platio odvjetničkom društvu Mamić, Perić, Reberski, Rimac gotovo pola milijuna kuna samo za jedan radni spor, za koji je inače propisana odvjetnička tarifa od samo 2500 kuna. HŽ je oštećen za pola milijuna kuna, uvjeren je Dalibor Petrović, potpredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske i član nadzornog odbora HŽ Putničkog prijevoza.

Naime, 427 strojovođa podnijelo je zajedničku tužbu 29. srpnja 2015. jer im tvrtka nije propisala kad imaju pravo na stanku tijekom radnog vremena. Tadašnji direktor HŽ-a Dražen Ratković nešto ranije angažirao je za milijun kuna (bez PDV-a) odvjetnički ured Mamić, Perić, Reberski, Rimac da ih zastupa u svim sporovima, pa tako i ovom. Odvjetnički ured je 10. rujna 2015. podnio odgovor na tužbu na 23 stranice, od čega samo devet stranica otpada na njihovo osporavanje tužbe, a na ostalima pobrojavaju osobne podatke svih strojovođa.

Gotovo dva mjeseca nakon toga sklapaju aneks ugovora s HŽ-om da će im se platiti dodatnih milijun kuna (bez PDV-a), i to samo za ovaj spor. U aneksu ugovora, koji su 24sata dobila na uvid, stoji da će HŽ 50% tog iznosa platiti avansno, tj. više od pola milijuna kuna.

- To je prvorazredni skandal jer se ovakvi slučajevi naplaćuju po odvjetničkoj tarifi od 2500 kuna. Zastupajući radnike nismo htjeli stvarati velike troškove tvrtki te smo podnijeli jednu zajedničku tužbu, a ne 427 posebnih. No ovo odvjetničko društvo posao je naplatilo po odvjetničkoj tarifi od 2500 kuna, ali za svakog radnika pojedinačno, kao da je riječ o 427 tužbi! I još su avansno naplatili pola tog iznosa - ispada da podnesak, koji je realno napisan na devet stranica, stoji pola milijuna kuna – tvrdi Petrović.

U aneksu ugovora zaista stoji kako “...tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, odvjetniku pripada jednokratna naknada za svaki prvostupanjski postupak u visini od 200 bodova”. Iz izvora u HŽ-u doznajemo da jedan bod vrijedi oko deset kuna pa bi nagrada odvjetniku prema tarifi bila oko 2000 kuna.

HŽ je početkom ove godine izgubio ovaj spor na Općinskom radnom sudu u Zagrebu u prvostupanjskoj presudi i radnicima je priznato da imaju pravo na propisivanje stanke te je nakon žalbe sve vraćeno na ponovno suđenje.

Odvetnik iz prozvanog odvjetničkog ureda, Nikola Kokot, koji zastupa HŽ u ovom sporu, kaže da je ovdje riječ o jeftinom populizmu strojovođa.

- Zakon o parničnom postupku govori da se na zahtjev svakog radnika gleda posebno jer se posebno provjerava je li pravovremeno podnio zahtjev za zaštitu svojih prava, je li pravovremeno podnio tužbu i je li u odnosu na svakog pojedinačno povrijeđeno njegovo pravo. To da je riječ o jednom postupku je samo tumačenje strojovođa - odgovorio je Kokot. Rekao je i da se aneks ugovora s HŽ-om sklopio kako bi se smanjili potencijalno golemi troškovi HŽ-a zbog velikog broja radnika u sporu.

Bivši direktor HŽ-a Dražen Ratković, koji je ugovor s odvjetnicima i potpisao, nije htio komentirati slučaj rekavši da je on sad “običan zaposlenik HŽ-a”, dok je nova uprava odgovorila kako HŽ ima svoju pravnu službu i da analiziraju mogućnost da se ubuduće samostalni zastupaju u sporovima.

Iskusni odvjetnik, koji se godinama bavi građanskim pravom, komentirao je slučaj bez uvida u dokumente te rekao kako odvjetnički ured nije sklopio nikakav nelegalni ugovor s HŽ-om. Štoviše, uprava je imala pravo pristati na bilo koju cijenu, a isto tako je mogla tražiti i jeftinije odvjetnike. Inače, u vrijeme Ratkovića HŽ primao je više od pola milijardi kuna potpore, a promet putnika u njegovu mandatu svejedno je pao za 51 posto.

>>> Više o ovom čitajte u petak u tjedniku Express.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.