Obavijesti

News

Komentari 98

'Ma di nam je pamet bila?! I mi smo trebali prodavati mudante'

'Ma di nam je pamet bila?! I mi smo trebali prodavati mudante'
5

24SATA NA BRAČU Mjesto Nerežišća se nalazi u unutrašnjosti otoka Brača, udaljeno nekoliko kilometara od bučne luke. Lokalci nisu navikli na novinare, vidi se na prvi pogled

VIDEO

Napukla, vijugava cesta vodi do malene varoši kojoj je posljednjih tjedana ministar Lovro Kuščević učinio medvjeđu uslugu i stavio je pod povećalo javnosti zbog slučaja svojih nekretnina koje je “zaboravio” upisati u katastar. Također, vidi se da, bez predstavljanja, svi odmah znaju zbog čega su novinari došli.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:06

- Lovre, a? Evo taman pričamo o njemu - kažu nam dvije nasmijane žene u lokalnom kafiću.

- Ma komentiramo kako smo falile u poslu. Trebale smo se baciti u mudante i čarape. Di nam je pamet bila pa nismo štand otvorile - smiju se.

Oko nas se radoznalo okreću uspavane glave. Mladići u najboljim godinama sjede u hladovini. 

                    

Mještani čuju da se priča o Kuščeviću. Prilazimo im i pitamo ih za mišljenje.

- Neću ti ništa reć. Ništa. Jedino šta ti mogu kazat je da je malo napravija. Triba je uzet još šest puta više. To ti je sve šta ćeš dobit od mene - kaže nam jedan od njih i upozorava nas da ni slučajno ne objavljujemo njegovo ime ni fotografiju.

Nije se ni predstavio. O snimanju nitko ne želi ni čuti.

Čudan nemir zavlada tu čim se spomenu Kuščevići. U nogometu je to “silenzio stampa”, a negdje se zove “omerta”.

- Krasan je čovik naš Lovre, krasan - dobacuje jedan mještanin ironično. Ostali klimaju glavama u znak slaganja. Ohrabreni dobroćudnim sarkazmom, pokušavamo opet zapodjenuti razgovor, ali udaramo u zid. Nerežišćani nam jasno daju do znanja da nisu zainteresirani za daljnja naklapanja o ministru uprave. Ako i kažu nešto, onda je to općenita, neozbiljna zafrkancija uz uvijek istu, ozbiljnu opasku kako ne žele da im se ime igdje spominje.

Čini se kako je ovo uobičajeni uzorak. Vrela, suncem opaljena Nerežišća kao da su vezana zavjetom šutnje o svom nekadašnjem načelniku.

Bilo kakva direktnija propitkivanja o vilama koje nisu zavedene u katastru, o pašnjacima i kokošinjcima ili o, nedajbože, sumnjivim legalizacijama, neće dati rezultate. Ipak, čini se kako jedan muškarac ima nešto reći. Ne želi reći ime, ali upućuje nas da pratimo trag novca. Pitamo ga kako, a on nam važno napominje da obratimo pozornost na prenamjene zemljišta.

- Tu je sve što vam treba, u procesima prenamjene zemljišta. Istražite kad se to radilo. Pogledajte Vidovu goru, pogledajte Švicarce i sve ćete shvatiti. Ali ne spominjite moje ime - kaže nam sugovornik ponavljajući uobičajenu nerežišćansku mantru.

Nerežišća su inače prekrasna. Pitoreskne kamene kućice razbacane su po nizbrdicama. U neskladu su s brojnim gradilištima, koja, kako se čini, niču svuda oko mjesta i u samome mjestu, posebnom po tome što uopće nema izlaz na more. Ono je u srcu Brača. Nije ni čudo. Atraktivna i donedavno netaknuta zemljišta pravi su mamac za sve koji se žele povući u smireni mediteranski ugođaj unutrašnjosti otoka. Ili za one koji žele zaraditi od turizma. 

Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču
Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču

Ogledavamo se po mjestu tražeći sugovornike. Lokalci nas izbjegavaju, spuštajući pogled ili prelazeći na drugu stranu uske ulice. Ako je suditi po viđenom, Nerežišća su Kuščevićeva utvrda. Od domaćih je teško iskamčiti išta, makar i benigni komentar o medijski eksponiranome ministru. Što se njega tiče, može se slobodno pouzdati u sumještane.

I dok se mještani ne žele mnogo miješati u poslove svog bivšeg načelnika, svakog dana ispliva novi zanimljivi detalj o njegovoj imovini ili privatnim poslovima.

Lovro Kuščević je tako 2010. kao privatna osoba otkupio poslovne prostore svoje bivše tvrtke Kuščević d.o.o. Firma je kasnije otišla u stečaj, a dužnici se nisu imali iz čega naplatiti jer tvrtka, gle čuda, nije imala dovoljno imovine.

‘Pomozi Lovri naći imovinu’: Propala je akcija na Braču
‘Pomozi Lovri naći  imovinu’: Propala je akcija na Braču

Podsjetimo, Telegram je objavio kako je tvrtka Kuščević d.o.o., koju je ministar osnovao s bratom Branimirom, još 2005. godine kupila 328 četvornih metara poslovnih prostora u Supetru na Braču za 210.000 eura. Početkom srpnja 2010. Lovro Kuščević, kao privatna osoba, i tvrtka Kuščević d.o.o. potpisuju ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg današnji ministar preuzima te poslovne prostore. Ministar je kasnije prodao te prostore za 301.000 eura, a njegov otac Nenad je za 24sata izjavio kako mu je to bio najbolji poslovni potez.

Upitali smo Lovru Kuščevića koliko je platio te prostore, a on nam je dostavio Porezno rješenje Ministarstva financija od 15. ožujka 2011. temeljem predmetne kupoprodaje iz kojeg su vidljivi traženi podaci.

U priloženoj dokumentaciji piše kako je poslovne prostore platio 1,044.855 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa