News

Komentari 22

Dicmo pod vodom: 'I mještani su krivi. Svatko je zatrpavao tok Suvaje. Priroda nam je vratila'

Dicmo pod vodom: 'I mještani su krivi. Svatko je zatrpavao tok Suvaje. Priroda nam je vratila'

Oštećeno je za sada, što je poznato, desetak stambenih objekata, mahom podrumskih prostora. Na pet stambenih objekata smo radili zečje nasipe, rekao je zapovjednik vatrogasne postaje Sinj

Lopatama, vrećama, metlama stanovnici Dicma cijeli se dan bore s vodom. Zbog obilne kiše poplavile su im kuće. Pojedina sela su ostala odsječena. Ogorčeni su na Hrvatske vode zbog slivnih voda.

Izlila se i rječica Suvaja. Tamo gdje su bila polja, sada je jezero.

POGLEDAJTE VIDEO Poplava u Dicmu

"Oštećeno je za sada, što je poznato, desetak stambenih objekata, mahom podrumskih prostora. Na pet stambenih objekata smo radili zečje nasipe", opisao je stanje Stipe Ančić, zapovjednik Vatrogasne postaje Sinj za RTL.

Stanovnike Dicma čeka naporna noć i borba s vodom. Ali barem se mogu nadati mirnijem jutru.

Kakvo je trenutno stanje u Dicmu opisao je načelnik Dicma Petar Maretić. 

Veliki potop u Dicmu, policija regulira promet

"Trenutno imamo 10 kuća pod vodom. Vatrogasci ispumpavaju od jutra", kazao je načelnik Dicma Petar Maretić, a na pitanje tko je zakazao, odnosno je li se ova poplava mogla izbjeći, odgovorio je:

"Moram reći, žao mi je s obzirom na ovu situaciju, a s obzirom i na to da sam tu na vlasti tek šest mjeseci, prije tri mjeseca sam sjeo s predstavnicima Hrvatskih voda, upozorio sam ih što će se dogoditi, tako da mi već u proračunu za 2022. pripremamo uređenje toka bujice Suvaja koja je sezonska."

POGLEDAJTE VIDEO Poplava u Dicmu

"Ali moram i napomenuti da se ovo nije dogodilo u zadnjih sto godina što mještani pamte da se ovoliko izlila. Zašto se izlila i zašto je ovoliko poplavila, tu smo i mi sami mještani krivi, jer je svatko nešto mijenjao, zatrpavao tok Suvaje. Evo, priroda nam je vratila na svoj način", dodao je.

Rekao je dalje da su već od jutra ovom kraju u pomoć priskočili vatrogasci iz Sinja, HGSS, volonteri, Ravnateljstvo civilne zaštite, privatnici s bagerima...

Hoće li biti zahtjeva za naknadama štete na nekretninama građana?

POGLEDAJTE VIDEO Poplava u Dicmu

"Ići ćemo sa zahtjevom prema Hrvatskim vodama da vidimo je li se što moglo spriječiti. Tu će više stručnjaci reći, ja nisam mjerodavan pričati o tome", kazao je Maretić, a na pitanje o tome što misli kako bi se poplava dalje mogla razvijati, rekao je:

"Bojimo se da će se Suvaja dodatno razliti. Ali, mnogo ljudi je na terenu, mnogo je dežurnih službi..."

Najčitaniji članci