Obavijesti

News

Komentari 10

Digitalizacija - nužna karta za gospodarski oporavak

Digitalizacija - nužna karta za gospodarski oporavak
1

Danas u velikoj online panel raspravi ‘Digitalna transformacija gospodarstva i društva‘ uživo ćemo govoriti o promjenama koje ona nosi i njezinom utjecaju na sve sfere gospodarstva i društva

VIDEO

Epidemija koronavirusa pokazala je da bez ICT industrije, kvalitetne ICT infrastrukture i digitalne transformacije u kriznim vremenima nema niti obrazovanja, niti rada, niti tehnološki naprednog zdravstvenog sustava. Pokazala nam je koliko je važno da smo povezani, da imamo mogućnost korištenja digitalnih alata kao alternativnog načina rada i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Danas, 26.5. na Facebook kanalu 24sata, u panel raspravi ‘Digitalna transformacija gospodarstva i društva‘ uživo ćemo razgovarati o tome je li ovo današnje izazovno vrijeme i najbolje vrijeme za daljnji tehnološki razvoj i digitalnu transformaciju? Promjene koje ona nosi nisu vezane samo uz korištenje digitalnih alata. Digitalna transformacija je i promjena svijesti da tehnologija može unaprijediti naše upravljačke kapacitete, poboljšati radne rezultate i aktivirati osobne poduzetničke potencijale da postajemo trajno kreativniji, konstruktivniji i inovativniji.

Tvrtke koje su prošle kroz procese digitalne transformacije imaju bolje poslovne rezultate, zadovoljnije korisnike i sretnije zaposlenike. Države koje imaju digitaliziranu javnu upravu efikasnije su u pružanju usluge za svoje građane i gospodarstvenike, što im je primarna zadaća. Društva koja nemaju straha od tehnoloških promjena i koriste tehnologiju u svakodnevnom životu i radu u pravilu su modernija i slobodnija, a tehnološki temeljena gospodarstva su razvijenija i samoodrživa.

Tehnološki temeljena gospodarstva su razvijena i samoodrživa

Kako se naša ICT industrija snašla u ovoj krizi kroz koju smo prošli i koja je njezina budućnost? Jesmo li mi kao društvo i gospodarstvo spremni prihvatiti digitalnu transformaciju i tehnologiju kao temelj budućeg razvoja? Što nam je potrebno da pokrenemo val digitalizacije kao jednu od ključnih reformi za budućnost koju još nismo do kraja proveli? Mogu li uspješni poduzetnici biti nositelji tih promjena i na koji način mogu utjecati i potaknuti druge na poduzetništvo? Kako dobre poduzetničke priče mijenjaju društvo na bolje? Može li javna uprava biti digitalno transformirana kao velika tvrtka? U kojoj mjeri nam je potreban daljnji tehnološki razvoj u vidu mreža pete generacije (5G mreža)? Koje su koristi te tehnologije i trebamo li se zaista bojati tog razvoja? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danas, u 16sati, putem Facebook kanala 24sata u live panelu koji organiziraju HUP ICT u okviru projekta Povezani smo sigurni i 24sata odgovore na ta pitanja dat će nam Boris Drilo (predsjednik HUP ICT i član uprave Hrvatskog Telekoma), Katarina Šiber Makar (članica Nadzornog odbora IN2 i članica Izvršnog odbora HUP ICT), Ivica Puljak (fizičar, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), Damir Sabol (osnivač i predsjednik Uprave Photomatha) i Ivan Jelušić (osnivač i predsjednik Uprave Orqa). Panel će moderirati Boris Trupčević, direktor 24sata.

Njihove poruke su važne

Boris Drilo predsjednik je HUP ICT udruge te član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije. Svoju profesionalnu karijeru posvetio je razvoju i primjeni telekomunikacijskih mreža i novih tehnologija i fokusiran je na razvoj poslovanja u novim telekomunikacijskim i tehnološkim područjima. Posljednjih nekoliko godina kroz HUP ICT uspješno i predano zagovara važnost digitalne transformacije kao pokretača gospodarskog i društvenog razvoja i suradnju javnog i privatnog sektora na iskoraku u pametno i digitalno gospodarstvo.

Katarina Šiber Makar vodila je u svojem dugogodišnjem iskustvu digitalne transformacije i upravljala timovima u velikim korporacijama u Hrvatskoj i u međunarodnom okruženju, radila je u područjima novih tehnologija kao što su Big Data, IoT, blockchain, digitalne platforme. Bila je imenovana potpredsjednicom digitalne transformacije u Europi u Deutsche Telecomu. Svoja iskustva o digitalnoj transformaciji danas predaje studentima na Algebri.

Ivica Puljak je profesor, fizičar, doktor znanosti. Član znanstvene kolaboracije koja upravlja detektorom na Velikom sudarivaču hadrona u CERN-u. Voditelj grupe više od 100 znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon. Dosad je organizirao ili izveo više od 500 aktivnosti na popularizaciji i promociji znanosti, od predavanja u vrtićima, školama i javnim mjestima, preko članaka i emisija u raznim medijima, do manifestacija poput Festivala znanosti i Noći znanstvenika. Zagovornik i borac argumentirane i na činjenicama utemeljene rasprave o 5G tehnologiji.

Damir Sabol naš je najpoznatiji serijski poduzetnik, čijom karijerom upravljaju razumijevanje tehnologije i poduzetnički duh. Osnivač Iskona i vlasnik Photomatha -  aplikacije koja je u prvih 5 dana od lansiranja imala 5,5 milijuna preuzimanja, a na dnevnoj bazi ju koristi između 200.000 i 300.000 ljudi dnevno. Podijelit će svoje iskustvo kako digitalizacija utječe na društvo općenito te koje izazove vidi u digitalnom poduzetništvu u Hrvatskoj danas i u budućnosti.

Ivan Jelušić dobitnik je nagrade Central Europe Startup Awards  u kategoriji najboljeg osnivača startupa i jedan od predvodnika IT i tehnološke scene u Hrvatskoj. Orqa je primjer kako inovaciju pretvoriti u uspješan proizvod koji je prepoznat i prodaje se u više od pedeset država. Međunarodni uspjeh ovog startupa koji je u posljednjih dva mjeseca krize povećao broj svojih zaposlenika za 5, sigurno je velika motivacija i drugim domaćim inovatorima da se okušaju na globalnom tržištu. Za daljnji razvoj poslovanja zna koliko je bitna i 5G tehnologija.

Ne propustite online panel raspravu!

Bez digitalne transformacije nema efikasnog gospodarstva, nema učinkovite administracije, nema društvenog razvoja. Digitalizacija ne mijenja samo određene segmente poslovanja ili pojedine industrije – ona u potpunosti utječe na sve sfere društva i gospodarstva, kako u tehnološkom, tako i u organizacijskom pogledu.

Pridružite se danas, u 16 sati na Facebook kanalu 24sata velikoj online panel raspravi: Digitalizacija transformira gospodarstva i društva!

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a